KURBAN BAJRAM NA FLORIDI

ZLOČIN IZ MRŽNJE? Zapaljena džamija koju je posjećivao ubojica iz Orlanda

 St. Lucie County Sheriff's Office / REUTERS

MIAMI - U džamiji na Floridi koju je posjećivao ubojica iz noćnog homoseksualnog kluba u Orlandu podmetnut je požar u ponedjeljak, kada muslimani slave Kurban bajram, rekle su mjesne vlasti ne odbacujući mogućnost da je taj čin motiviran mržnjom.

U pokolju koji je 12. lipnja u Pulseu, na jugoistoku Sjedinjenih Država, u ime skupine Islamske države (IS) počinio Omar Matten ubijeno je 49 ljudi a pedesetak je ranjeno. To je najgori napad u SAD-u nakon napada 11. rujna 2001. koji su obilježeni u nedjelju.

"Ne znamo je li riječ o kaznenom djelu motiviranom mržnjom ili o piromanu, znamo tek da je to kriminalni čin i da je požar podmetnut", rekao je na tiskovnoj konferenciji čelnik šerifova ureda okruga St. Lucie, David Thompson.

"Budući da je riječ o bogomolji i da se kazneno djelo dogodilo nakon obilježavanja 11. rujna, sigurno ćemo ispitati taj trag", dodao je.

Vatrogasci su stigli na mjesto događaja nakon dojave da gori krov islamskog centra u Fort Pierceu, dvjestotinjak kilometara sjeverno od Miamija.

Na snimkama videonadzora vidi se sumnjivac kako izlazi iz džamije odmah pošto je buknuo požar. Riječ je o "bijelcu ili o Hispanoamerikancu", navodi se u priopćenju iz šerifova ureda. Došao je na "motociklu tipa Harley Davidson" oko 23.30 u nedjelju navečer.

Nema dojave o ozlijeđenima. Još se ne znaju razmjeri štete prouzročene u požaru, ali se na fotografijama koje je objavila policija vidi da je pročelje te bivše crkve pretvorene u džamiju neoštećeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:40