ASTRODELIKT

ZLOČIN U ORBITI: ASTRONAUTKINJA IZ SVEMIRA UPADALA U BANKOVNI RAČUN BIVŠE SUPRUGE? Pokrenuta istraga zbog mogućeg kozmičkog prijestupa

 
Anne McClain
 Alexander Nemenov / REUTERS

Američka svemirska agencija (NASA) istražuje optužbu za prvo kriminalno djelo počinjeno u svemiru, točnije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), objavio je New York Times. Na meti optužbe je NASA-ina astronautkinja Anne McClain koju je donedavna supruga Summer Worden optužila da je tijekom boravka na ISS-u neovlašteno pristupala njezinom bankovnom računu. Annie McClain priznala je da je na ISS-u imala uvid u bankovni račun svoje supruge, s kojom je procesu brakorazvodne parnice, ali da nije počinila nikakav prijestup.

Anne McClain (40) vrsna je astronautkinja koja je u svemiru provela više od 203 dana. Početkom ove godine bila je u središtu medijske pozornosti jer je s kolegicom Christine Koch 29. ožujka trebala sudjelovati u prvoj ženskoj svemirskoj šetnji. No, ta je šetnja otkazana jer se pokazalo da na ISS-u nije bilo odgovarajućih odijela za obje astronautkinje kojima je trebao gornji dio odijela srednje veličine. Ipak, Anne McClain sudjelovala je u dvije svemirske šetnje, 22. ožujka i 8. travnja, u kojima je provela ukupno 13 sati, ali su joj partneri bili američki i kanadski kolega. Ta se astronautkinja vratila na Zemlju 24. lipnja nakon što je na ISS-u provela šest mjeseci. No, nedugo nakon povratka suočila se s optužbama svoje donedavne supruge.

Ground personnel help NASA astronaut Anne McClain to get out of the Soyuz MS-11 capsule shortly after landing in a remote area outside Zhezkazgan, Kazakhstan June 25, 2019. Alexander Nemenov/Pool via REUTERS - RC160865E8B0
Alexander Nemenov / REUTERS
Anne McClain

Dioba prava

Anne McClain i Summer Worden, bivša obavještajna djelatnica u američkom zrakoplovstvu, vjenčale su se 2014. godine. No, Summer Worden tada nije pristala da Anne McClain usvoji i njezinog sina koji danas ima šest godina. Ipak, tijekom njihova braka Anne McClain financijski je pomagala sinčića svoje supruge, a prošle je godine na Sudu zatražila diobu roditeljskih prava optužujući dječakovu majku za loš temperament i nepromišljene financijske odluke. Worden je tada zatražila razvod braka, no u jeku brakorazvodne parnice Anne McClain odletjela je na Međunarodnu svemirsku postaju.

The Soyuz MS-11 spacecraft carrying the crew formed of David Saint-Jacques of Canada, Oleg Kononenko of Russia and Anne McClain of the U.S. blasts off to the International Space Station (ISS) from the launchpad at the Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan December 3, 2018. REUTERS/Shamil Zhumatov - RC1B46F8C140
Shamil Zhumatov / REUTERS

Rusty Hardin, odvjetnik Anne McClain, potvrđuje kako je astronautkinja na ISS-u imala pristup bankovnom računu Summer Worden, ali nije učinila ništa pogrešno. - Samo je željela biti sigurna da su obiteljske financije u redu te da na bankovnom računu ima dovoljno novca za sve troškove te brigu o dječaku - rekao je Rusty Hardin. Prema njegovim riječima, Anne McClain uopće nije bila svjesna da je Summer Worden u međuvremenu zatražila od banke da njezinoj donedavnoj supruzi ukine pristup njezinu računu.

Kada je u banci saznala da se njezinu računu pristupalo s NASA-ina kompjutora, Summer Worden se razbjesnjela.

Pristup

Stoga je podnijela tužbu zbog neovlaštenog pristupa bankovnom računu s NASA-ine kompjutorske mreže te optužila McClain za krađu identiteta. Njezini su roditelji također poslali žalbu glavnom inspektoru u NASA-i.

“Obiteljski slučajevi su izuzetno teški i predstavljaju privatne probleme za sve uključene strane. Ni Anne ni mi ne želimo komentirati ovu osobnu stvar. Cijenimo razumijevanje i poštivanje medija, jer je održavanje privatnosti u najboljem interesu djeteta i članova obitelji koji su uključeni”, priopćili su medijima iz NASA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:29