ŠEF EUROPSKE KOMISIJE

ZLOSLUTNA PORUKA JUNCKERA 'Ne postanu li zemlje Zapadnog Balkana članice EU, riskiramo povratak u devedesete. To je pitanje rata ili mira'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.02.2019. u 21:20

Slovenian President Borut Pahor is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker at the EC headquarters in Brussels, Belgium February 20, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u Europskoj uniji, jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća, piše Al Jazeera Balkans.

- Ako te zemlje ne postanu članice EU, riskiramo povratak u devedesete. Mislim da je to pitanje rata ili mira, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

Dodao je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizira slovenski predsjednik početkom lipnja u Ljubljani, prenosi Tanjug.

- U potpunosti podržavam tu inicijativu, kazao je Juncker, koji je i prošle godine sudjelovao na summitu ove inicijative u Bukureštu.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", navodeći da je Tajani "bio u pravu što se ispričao".

S druge strane, Pahor je zahvalio Junckeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na summit.

Govoreći o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan", što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterija za europske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja Europske unije - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo