SUKOB ZBOG CARINE

Znakovi smirenja između Washingtona i Europljana u sporu o trgovini

Wilbur Ross
 REUTERS

Sjedinjene Države i Europljani su u ponedjeljak pokazali znakove smirenja u sukobu zbog carina na uvoz čelika i aluminija, a Njemačka nagovještava moguće rješenje ovog tjedna.

"Vrlo konstruktivno smo razgovarali o svim temama povezanim s našim gospodarskim vezama u smjeru smirenja trgovinskih napetosti", rekli su u zajedničkom priopćenju američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross i njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier koji predviđaju i "druge razgovore sljedećih dana".

Altmaier je spomenuo mogući kompromis ovog tjedna, a carine bi se trebale početi primjenjivati u petak.

"Imamo osjećaj, Wilbur Ross i ja, da bismo mogli postići zajedničko rješenje ovog tjedna", rekao je novinarima pred Bijelom kućom.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. ožujka odredio carine od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto aluminija u Sjedinjene Države, ignorirajući upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.

Trumpova administracija je ostavila mogućnost izuzeća za neke zemlje.

"Moguće je postizanje rješenja kojim bi se izbjegao težak trgovinski sukob", reagirao je Peter Altmaier dok je Europska unija zaprijetila mjerama odmazde na američke proizvode, među kojima i na blue-jeans Levi's, motore Harley-Davidson ili maslac od kikirikija, ukoliko američki porez bude određen za 28 zemalja članica.

Europa je tijekom 2017. izvezla u Sjedinjene Države čelik za 5,3 milijardi eura i aluminij za 1,1 milijardi eura.

Glavni dobavljač aluminija i čelika za Sjedinjene Države je Kanada, njihov glavni trgovinski partner.

Altmaier je rekao da bi se u utorak trebao sastati s američkim predstavnikom za trgovinu (USTR) Robertom Lighthizerom, ali je precizirao da je dužnost europske povjerenice za trgovinu Cecilie Malmstroem da službeno pregovara sa Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:40