DOŠLI DO KRITIČNE TOČKE

ZNANSTVENICI ODASLALI DRAMATIČNO UPOZORENJE 'Led na zapadu Antarktike topi se brže nego što smo mislili, razina mora dići će se za tri metra, milijuni će migrirati'

 iStock / Getty Images

Novo istraživanje o stanju ledenog pokrivača na zapadnom dijelu Antarktike ponovno je ukazalo na problem globalnog zatopljenja - ovim tempom otapanja, u sljedećih 60 godina globalna razina podignut će se za tri metra.

Autori studije su znanstvenici s Instituta za klimatske promjene u Potsdamu, a ona je svojevrsni nastavak istraživanja objavljenog prethodne godine koje je predvodio NASA-in glaciolog Eric Rignot, piše Guardian. Već je tada upozoreno da se led na Antarktiku počeo nepovratno povlačiti, da je topljenje nezaustavljivo i da će se razina mora podići za 1.2 metra. Iz današnje perspektive ta se prognoza činila suviše optimističnom.

Znanstvenici su posebno upozorili na područje oko Amundsenovog mora na zapadnom dijelu Antarktike koje je "najvjerojatnije destabilizirano." Zbog toga bi ledeni pokrov na tom dijelu kontinenta mogao proći kritičnu točku iznad koje je dugoročno raspadanje neminovno. Cijeli ledeni pokrov završit će u moru, a kompjutorska simulacija pokazala je da će zbog toga razina mora porasti za tri metra.

Koliko ta tri metra nisu nimalno bezazlena govori činjenica da bi na taj način samo u SAD-u 12.3 milijuna ljudi moralo napusti svoje domove, dok bi gotovo svi obalni gradovi svijeta bili suočeni s velikim teškoćama i masovnim migracijama desetaka, ako ne i stotina milijuna ljudi.

Inače, rast razine mora je tijekom protekla dva desetljeća iznosio 3.2 milimetra godišnje, što je duplo više nego godišnji prosjek u 80 godina prije toga. Osim topljenja leda na zapadu Antarktike, glavni uzročnici ubraznog dizanja razine mora su i termalna ekspanzija (oceani su topliji zadnjih desetljeća, a kad se voda ugrije, onda se i širi) i topljenje ledanjaka i polarnih pokrova oceana.

Zajednički uzrok svih ovih pojava je globalno zagrijavanje koje se povećava zbog pretjerane emisije stakleničkih plinova u atmosferu tijekom proteklih desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:44