GUINNESSOV REKORD U SUMNJI

ZNANSTVENICI RAZOTKRILI VELIKU LAŽ 'Ova gospođa je na prevaru završila kao najstarija žena koja je ikad živjela na Zemlji. Muljala je 80 godina'

Jeanne Calment tijekom posebne ceremonije u domu za umirovljenike u Arlesu (snimljeno 1995. godine kada je imala 120 godina)
 Jean-Paul Pelisser / REUTERS

Ruski matematičar Nikolaj Zak i gerontolog Valerij Novoselov tvrde da je Francuskinja Jeanne Calment neopravdano upisana u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao najstarija žena koja je ikada živjela, piše The Huffington Post.

U Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda stoji da je Jeanne Calment rođena 21. veljače 1875. godine u francuskom gradu Arlesu te da je preminula 4. kolovoza 1997. godine u domu za starije osobe u svom rodnom gradu.

Međutim, Zak i Novoselov tvrde da ja toga dana u Arlesu zapravo preminula njezina 99-godišnja kći Yvonne, koja je preuzela majčin identitet nakon što je prava Jeanne preminula 1934. godine. Prema članku koji je objavio ResearchGate, Yvonne je majčin identitet preuzela kako obitelj ne bi morala platiti porez na nasljedstvo.

Ruski su znanstvenici svoje tvrdnje potkrijepili dokazima među kojima se našla i osobna iskaznica koja je 30-ih godina izdana Jeanne. Visina i boja kose koju je Jeanne imala u kasnijoj fazi svog života ne odgovaraju podacima na toj osobnoj iskaznici. Nadalje, Novoselov kaže da se muž Yvonne Calment, Joseph Charles Frédéric Billot nije ponovno ženio, unatoč tome što je u trenutku navodne smrti svoje tadašnje supruge imao svega 42 godine.

"Spominjalo se da se jako dobro slagao sa Jeanne te da su njih dvoje zajedno odgajali Yvonneinog sina Frédérica Jeana Paula", rekao je Novoselov i dodao da je provjerio rodni list kućne pomoćnice koja je Jeanne navodno vodila u školu. "Ispada da je ona bila 10 godina mlađa od Jeanne, što znači da je ona jedino mogla u školu voditi svoju kćerku Yvonne."

Zak i Novoselov ističu da je većina osobnih dokumenata koje je posjedovala Jeanne uništena, a ne predana arhivu u Arlesu. Po njima, to znači da obitelj nešto skriva.

Francuski gerontolog Jean-Marie Robine, koji je tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća pomogao verificirati starost Jeanne Calment, kaže da su tvrdnje ruskih znanstvenika besmislice. "Sve to je vrlo klimavo i nije bazirano ni na čemu", rekao je Robine i dodao da bi takvu laž bilo gotovo nemoguće održati više od 80 godina. "Ovakva se tvrdnja može provjeriti jedino ekshumacijom tijela", zaključio je Robine.

U slučaju da je obitelj Calment zaista lagala, najstarija osoba koja je živjela na Zemlji postala bi Amerikanka Sarah Knauss, koja je u trenutku smrti 1999. godine imala 119 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:49