VELIK BROJ PUTNIKA

ZNATE LI KOJI JE NAJPROMETNIJI AERODROM NA SVIJETU? Najprometnija zračna luka u Europi tek je na sedmom mjestu u svijetu

Passengers queue as they wait to check-in for their flights outside Terminal 3 of Heathrow Airport in London, Tuesday, Dec. 21, 2010. Major delays and cancellations persisted Tuesday at European airports including London's Heathrow, and on the Eurostar train link, leaving thousands stranded across Europe as Christmas approached. Predicted snowfall at Heathrow did not materialize overnight, allowing cleanup crews to intensify their work, but more than half the flights at Europe's busiest international hub were expected to be canceled. (AP Photo/Matt Dunham)
 AP

Londonska zračna luka Heathrow najprometnija je u Europi i mnogim bi se putnicima zbog stalne gužve mogla učiniti najprometnijom na svijetu. Ali nije tome ni blizu.

Heathrow je sa 78 milijuna putnika godišnje tek na sedmom mjestu u usporedbi s drugim golemim svjetskim zračnim lukama.

Najprometnija zračna luka je Hartsfield-Jackson u Atlanti kojom godišnje prođe 104 milijuna putnika. Atlanta je već nekoliko godina zaredom vodeća po broju putnika u svijetu uglavnom zbog toga jer se nalazi na sjecištu pravaca u unutarnjem američkom zračnom prometu.

Drugi najprometniji aerdorom je pekinški kojim je prošle godine prošlo 95,8 milijuna putnika, a treći je Dubai s 88,2 milijuna.

Slijede ih tokijska zračna luka Haneda s 85,4 milijuna i Los Angeles s 84,6 milijuna. Ispred Londona je još i čikaška zračna luka.

Ovaj poredak bi se, međutim, uskoro mogao promijeniti jer se u svijetu gradi nekoliko mega aerodroma, poput novog pekinškog i istanbulskog, koji će imati kapacitete primiti i veći broj putnika od navedenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 10:27