NA VRHUNCU HLADNOG RATA

ZNATE LI TKO JE VASILI ARKHIPOV? TO JE ČOVJEK KOJI JE SPASIO SVIJET Kako je prisebnost sovjetskog časnika spriječila nuklearni sukob u zadnji trenutak

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.09.2016. u 13:19

Keystone/Hulton Archive / Getty Images

Ranih 60-ih godina prošlog stoljeća Hladni rat bio je na vrhuncu, a samo je prisebnost jednog čovjeka spriječila nuklearni sukob koji bi zauvijek promijenio Zemlju i potencijalno vratio ljudski rod milenije unazad.

Priča počinje 1961. godine kad je na Kubi vlast osvojio komunist Fidel Castro, što Amerikanci, jasno, nisu mogli podnijeti pa su pokušali srušiti Castra invazijom na Zaljev svinja. Ta je operacija bila potpuni promašaj i samo je osramotila Amerikance, ali su Kubanci shvatili da neće imati mira od jačeg susjeda te su u pomoć pozvali svoje prijatelje iz Sovjetskog Saveza.

Pod vodstvom Nikite Hruščova Sovjeti su odmah angažirali mornaricu i počeli slati projektile s nuklearnim glavama prema Kubi. Kad su Amerikanci to saznali, postavili su ogromnu pomorsku blokadu oko Kube, što su Sovjeti shvatili kao čin agresije. Diplomatski odnosi obje države bili su na rubu prekida, a nuklearni rat činio se toliko realnom opcijom da su građani SAD-a na dnevnoj bazi "bombardirani" uputama kako postupiti u slučaju nuklearne eksplozije.

 

U tako usijanoj situaciji grupa američkih brodova otkrila je sovjetsku podmornicu B-59 u vodama blizu Kube te su ispustili dubinske bombe kako bi je istjerali na površinu. Istovremeno je podmornica bila preduboko da bi posada mogla primiti bilo kakvu radio komunikaciju, a posada je već bila uvjerena da je rat započeo.

Zbog toga je kapetan podmornice Valentin Savitsky smatra da treba lansirati nuklearne projektile prema SAD-u. Prema propisima lansiranje je zahtijevalo jednoglasnu odluku kapetana i druga dva najviša časnika na podmornici što su tada bili časnik za politiku Ivan Maslennikov i prvi časnik Vasili Arkhipov.

Kapetan Savitsky i Maslenikov su htjeli lansirati projektile s nuklearnim glavama, dok Arkhipov nije, zbog čega je između njih trojice izbila žučna rasprava. Na kraju je Arkhipov ipak uspio nagovoriti Savitskija da izrone na površinu čime je vrlo vjerojatno izbjegnut nuklearni rat. Ubrzo nakon toga su Kennedy i Hruščov uspjeli ispregovarati mirno rješenje sukoba, a Kubanska kriza bila je završena. 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo