'UČITELJI SU KLJUČ'

ZOVU IH ČUDOM TRANZICIJE Kako je školstvo u Estoniji došlo na svjetski vrh: Učenici se žale na previše gradiva, ali briljiraju na PISA testiranjima

 
 REUTERS

Estonija, jedna od danas najnaprednijih zemalja istočne Europe, koju zbog gospodarskog napretka mnogi nazivaju čudom tranzicije, po pitanju obrazovanja mnogima može poslužiti kao uzor, piše BBC.

Učenici iz Estonije, nekada siromašne sastavnice SSSR-a, ostvaruju odlične rezultate na PISA testiranjima zadnjih godina, kojima se ispituje u kolikoj su mjeri učenici znanja naučena u školi sposobni primijeniti u svakodnevnom životu i snaći se u novim i nepoznatim situacijama.

Rezultati ovogodišnjeg PISA testiranja bit će objavljeni u utorak 3. prosinca. Najveće svjetsko obrazovno istraživanje znanja i vještina učenika u dobi od petnaest godina provodi se od 2000. godine, a podsjetimo, hrvatski se 15-godišnjaci posljednjih nekoliko godina nisu osobito iskazali rezultatima.

U rezultatima PISA testiranja objavljenima 2016. Estonija je bila treća u znanosti, dok je primjerice Velika Britanija bila 15. U čitanju je Estonija iste godine bila na 6. mjestu u usporedbi s Velikom Britanijom čiji su učenici završili na 22. mjestu.

BBC ističe kako u Estoniji obrazovanje počinje već od najranije dobi - u vrtiću. Estonska djeca najčešće počinju pohađati vrtić u dobi od tri godine, pa čak i ranije. Vrtić se plaća proporcionalno iznosu mjesečne plaće.

Osnovna škola obavezna je od sedme godine života, a kao najvažnija stvar koju im vrtić može pružiti prije polaska u školu većina će estonskih roditelja navesti - socijalizaciju. Estonci će istaknuti kako je jako važno da djeca uživaju dok uče, odnosno da im se znanje prenosi na zabavan i zanimljiv način.

U vrtiću se od djece očekuje da uče kroz igru, a tek postupno se uvodi formalniji način učenja.

Estonski odgajatelji stavljaju naglasak na emocionalnu i fizičku spremnost za školu. Vrtićka djeca se ne testiraju prije odlaska u školu. Svako dijete dobit će dokaz o spremnosti, usvojenim vještinama, razvoju i stvarima koje moraju poboljšati prije polaska u školu.

BBC napominje da je takav pristup potpuno drugačiji od onoga u Velikoj Britaniji gdje se djeca u dobi između 5 i 7 godina pripremaju za prve nacionalne testove. Testove slušanja učenici polažu već s pet godina, a standardizirane testove iz čitanja, pisanja i matematike u sedmoj godini. Pritom nije neobično da šestogodišnjaka ili sedmogodišnjaka pošalju s ispitima da vježba doma.

Sustav obrazovanja u Estoniji je potpuno drugačiji, ali pritom je važno napomenuti da u dobi od 15 godina estonski učenici u svakom predmetu prednjače u odnosu na britanske 15-godišnjake, sudeći prema rezultatima PISA testiranja.

Obavezno školovanje u Estoniji traje od sedme do 16. godine života, dok neki učenici nastavljaju školovanje kako bi se pripremili za visoko obrazovanje.

Svaki predmet u estonskim školama slušaju učenici različitih predispozicija, a od nastavnika se očekuje da u roku od nekoliko godina izjednači razinu znanja učenika različitih sposobnosti.

Estonija ima nacionalni kurikulum, ali relativno je malo mjera kojima se škole tjeraju na postizanje rezultata. Učenici imaju relativno visoku razinu slobode u osmišljavanju satova.

Prema mišljenju Randa Kuustika, ravnatelja Gimnazije Jakob Westholmi u Tallinnu, učitelji su glavni razlog zašto estonski učenici postižu tako dobre rezultate: - Imaju veliku slobodu u osmišljavanju nastave, a učenici dolaze u školu željni znanja.

Kada se Estonija osamostalila od Sovjetskog Saveza, uzor za poboljšanje obrazovnog sustava potražili su kod svojih susjeda Finaca, čija je obrazovna reforma među najcjenjenijima u svijetu.

Ministar obrazovanja i istraživanja Mailis Reps tvrdi da su im nordijske zemlje bile uzor, ali da je takav sustav obrazovanja skup. Roditelji u Estoniji financijski podržavaju jedino vrtićki sustav.

- Besplatno u Estoniji doista znači besplatno. Udžbenici, školska kuhinja i javni prijevoz za učenike se ne plaćaju u Estoniji, ističe ministar.

Obrazovanje je uvijek bilo vrednovano u Estoniji, ali sada se provodi u kontekstu poduzetničkog i brzo rastućeg gospodarstva.

- U tradiciji našeg školskog sustava je puno učenja, baš kao u azijskim zemljama. Satima učimo, a roditelji vječito debatiraju imaju li njihova djeca previše domaće zadaće, govori ministar.

Nove generacije odrastaju u digitalnom svijetu, a to se odnosi i na digitalizaciju u školama. Puno domaće zadaće estonski učenici napišu preko interneta, a na isti način dobivaju ocjene.

Knjige se posuđuju elektronskim putem, pa se očekuje da puno gradiva obrađuju od kuće.

Najveći izazov za estonsko obrazovanje predstavljaju učitelji. Većina njih se bliži mirovini, a unatoč provedenoj kampanji poticanja zapošljavanja i sustavu koji visoko vrednuje svoje učitelje, nedovoljan broj Estonaca se odlučuje za učiteljski poziv.

Estonska vlada sada pokušava u škole uvesti testiranja za učenike u dobi od 10, 13 i 16 godina kako bi se pratio njihov napredak, a ovu novinu moraju uskladiti sa visokom razinom slobode u kojoj škole sada uživaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:16