ISTRAGA U TIJEKU

ZRAKOPLOV S NOGOMETAŠIMA UOPĆE NIJE DOBIO PREDNOST SLIJETANJA? Bolivijci slave svog pilota: Izveo je jedan genijalni potez koji je spasio šest života!

 Reuters/Društvene mreže

Odjel za istraživanje nesreća u zračnom prometu započeo je istragu o smrtonosnom padu čarter zrakoplova britanskog proizvođača British Aerospace koji je prevozio momčad brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea u blizini grada Medellina u Kolumbiji.

U nesreći je poginula 71 osoba, a preživjela su trojica nogometaša, dva člana posade i jedan novinar.

Ono što je istražiteljima zanimljivo jest što nakon pada aviona nije izbio požar, što ih navodi na zaključak da je zrakoplov ostao bez goriva, kazao je izvor bizak istrazi.

Direktor agencije za civilno zrakoplovstvo, Alfredo Bocanegra, kazao je kako, iako je preliminarna istraga pokazala probleme sa elektornikom, mogućnost da je avion ostao bez goriva nije isključena.

Ipak, Bocanegra je kazao kako istražitelji moraju ustvrditi zašto posada nije imala dovoljno goriva, jer su bili udaljeni samo osam kilometara od zračne luke.

- Znamo da nije bilo požara kada je avion udario u tlo, što bi mogao biti jedan od razloga što su neki preživjeli tragediju - kazao je Geoffrey Thomas, urednik Airlineratings.com.

Istražitelj Grant Brophy kazao je kako je vrlo rijedak slučaj da avion ostane bez goriva jer postoje pretpoletni pregledi kako bi se, izmeđuostalog, potvrdilo da je u zrakoplovu dovoljno goriva.

Obitelj pilota koji je upravljao avionom istaknula je kako je upravo on zaslužan jer je nekoliko života spašeno. Naime, postoji teorija kako je Miguel 'Micky' Quiroga ispustio gorivo koje je ostalo u avionu, nakon što je shvatio da imaju teških električnih problema, kako se avion pri udaru o zemlju ne bi zapalio.

Kolumbijski list El Tiempo piše pak da su malo prije nesreće čak četiri aviona približavala Medellinu, a da je prednost za slijetanje u ponedjeljak oko 21.30 sati dobio avion kompanije Viva Colombia koji je dojavio da ostaje bez goriva. Ostali su bili na čekanju za slijetanje, među kojima i avion koji je pao, piše El Tiempo.

Brazilski O Globo citira izvor blizak istrazi koji također vjeruje kako je uzrok nesreće bio manjak goriva.

Neki tvrde da se avion srušio jer mu je nestalo goriva što pilot nije javio na vrijeme.

Obje crne kutije su pronađene i one bi trebale dati točnije odgovore na pitanja o ovoj katastrofalnoj zrakoplovnoj nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:32