RAZOČARANI PAPINIM PISMOM

Žrtve iz Irske: Hoće li krivci odgovarati?

Irci zamjeraju što se Papa nije ispričao tisućama žrtava zlostavljanih u domovima za siročad

DUBLIN - I dok su kardinali Katoličke crkve - primas cijele Irske Sean Brady i predsjednik Njemačke biskupske konferencije Robert Zollitsch - pozdravili danas pismo pape Benedikta XVI. irskim vjernicima i svećenicima , čelnici irskih udruga koje okupljaju žrtve seksualnog zlostavljanja poručili su kako pismo nije odgovorilo na sva pitanja koja imaju, niti pokazalo dovoljno suosjećanja s njihovim patnjama.

Uvredljiv propust

Tako je čelnica udruge One in Four (Jedan od četiri) Maeve Lewis izjavila da Papino pismo ne nudi isprike žrtvama zlostavljanja za šikaniranja koja su morali proći kada su želejeli prijaviti crkvenim vlastima zločine počinjene nad njima. “Nepostojanje isprike za taj propust uvredljivo je”, smatra ona.

- Papa je propustio sjajnu prigodu da progovori o suštinskom problemu u zlostavljanju u crkvenim institucijama, a to je svjesna politika crkvenih vlasti da zaštite počinitelje zločina i ugrožavaju djecu - poručila je Lewis.

John Kelly iz udruge SOCA, koji je kao dijete bio zlostavljan u katoličkom domu za siročad, rekao je da je pismo, iako pozitivno u nekim aspektima, ostavilo mnoga pitanja otvorenima.

- Ako je Papa napisao da svi krivci moraju odgovarati, znači li to da ćemo uskoro imati nacionalnu istragu u svim dijacezama? Znači li to da će svi zlostavljači i oni koji su njihove zločine zataškavali priznati to i predati se - rekao je Kelly i dodao kako je glavno pitanje hoće li žrtve “dobiti pravdu nakon pisma Pape”.

Christine Bukley, još jedna aktvistica za prava žrtava zlostavljanja, koja je odrasla u domu za napuštenu djecu Goldenbridge u Dublinu i tamo bila fizički zlostavljana, rekla je da je Bendikt XVI. morao uputiti posebnu ispriku zlostavljanima u odgojnim katoličkim ustanovama u Irskoj, što nije učinio. Buckley je rekla da su tisuće žrtava “institucionalnog zlostavljanja” ostale zaboravljene, a o njihovim se patnjama sve manje govori.

Međutim, kardinal Sean Brady danas je rekao da se nada kako bi Papino pismo irskim katolicima moglo dovesti do “doba novog rođenja” za Katoličku crkvu u Irskoj. Nadbiskup Armagha i primas cijele Irske na propovijedi u svojoj prvostolnoj crkvi ustvrdio je da je današnji dan bio povijestan.

Doba duhovne obnove

- Svima je jasno da sadašnja situacija neće biti brzo razriješena. Ali, Papa nam je poručio kako uz molitvu i jedinstvo možemo biti sigurni da će Crkva u Irskoj iskusiti doba duhovne obnove - rekao je Brady i dodao da Crkva mora priznati pred Bogom i ljudima sve grijehe počinjene nad nemoćnom djecom.

Na pismo je danas regirao i njemački kardinal Robert Zollitsch, vođa biskupa Njemačke, gdje Crkva također trenutačno prolazi kroz šokantna otkrića o svećeničkom zlostavljanju djece. On je rekao kako je očito da Papino pismo može biti jasna poruka vjernicima i svećenicima i u Njemačkoj.

Fra Bono Zvonimir Šagi, teolog i publicist: Crkva se udaljila od ideje samoodricanja

Dobro je da je Papa odlučno reagirao na sve ovo što se događa jer su pedofilski skandali izazvali veliku buku u javnosti. Ipak, ne bih rekao da je seksualno zlostavljanje i pedofilija samo crkveni ili irski problem jer se takve stvari, nažalost, događaju i u drugim sredinama, pa i onim obiteljskim, samo što još ne znamo dovoljno o tome. Naravno, i u Crkvi ima grešnika i rekao bih da su ovi skandali pokazali kako su kršćani i Crkva podlegli općem ozračju moralnog relativizma i permisivnosti koje postoji u suvremenom svijetu. Crkva se udaljila od ideje askeze i samoodricanja, bez kojih nema prave slobode, i čini mi se da je rješenje u povratku nešto strožem odgoju svećenika, koji bi stavio naglasak na duhovnu disciplinu. ( G. An.)

U 2010. godini čak 300 žrtava diglo je tužbe

- 2002. - Nakon velikog broja slučajeva u kojima su američki katolički svećenici optuženi za zlostavljanje djece, papa Ivan Pavao II. u travnju saziva krizni sastanak s američkim biskupima.

- 2002. - Bostonska nadbiskupija pristaje platiti odštetu od 85 milijuna dolara za 500 žrtava zlostavljanja.

- 2004. - Crkveno povjerenstvo zaključuje da je u prethodnih 50 godina 4000 svećenika u SAD-u osumnjičeno za zlostavljanje 10.000 djece.

- 2009. - Dva izvješća otkrivaju skandalozne razmjere seksualnog i fizičkog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Irskoj. Jedno se fokusiralo na zlostavljanja u katoličkim odgojnim ustanovama, a drugo u Dublinskoj nadbiskupiji. Četiri biskupa odstupaju jer su zataškavali aferu.

- 2010. - Otkrića o zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi počinju izlaziti na površinu i u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji i Italiji. Barem 300 ljudi je podiglo tužbe. Među slučajevima se spominje i onaj u Regensburgu, gdje su bila zlostavljana i djeca iz crkvenog pjevačkog zbora koji je svojedobno vodio Georg Ratzinger, brat pape Benedikta XVI., ali ne tijekom zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:50