MUČENJE U AFRICI

ŽRTVE OTKRILE HORORE IZBJEGLICA U LIBIJI Dječake migrante tjeraju da siluju sestre, žene siluju dok ne iskrvare, a muškarcima sjeku spolne organe

 
Migranti koje je 'spasila' Libijska obalna straža
 Hani Amara / Reuters

Migranti koji iz Afrike pokušavaju doći do Europe, masovno doživljavaju silovanja i mučenja, prisilni incest i spolno sakaćenje, otkrilo je šokantno novo istraživanje. Silovanja i seksualna zlostavljanja na putu prema Europi ugrožavaju mnoge migrante posebno u Libiji gdje se muškarce podjednako zlostavlja kao i žene.

Krijumčari muče migrante i snimaju te napade na Skypeu kako bi ucijenili i od obitelji izvukli što više novaca, pokazuje istraživanje koje je provela organizacija koja pruža pomoć ženama i djeci izbjeglicama, Women's Refugee Commission (WRC).

Jedan od savjetnika za mentalno zdravlje opisao je grobove ispunjene muškarcima s odrezanim penisima, a istim scenama svjedočile su i žrtve koje su preživjele spolno sakaćenje i mučenje. Migranti su za WRC pričali identične stravične priče o silovanju, prisilnom incestu i masovnom seksualnom zlostavljanju kojem je jedina svrha poniženje zatvorenika koji su se morali skinuti goli i sami postati silovatelji ili žrtve. Muškarce i žene prisiljavaju da siluju druge zatvorenike, režu im spolne organe, dječake prisiljavaju na silovanje sestara, a žene zlostavljaju dok ne iskrvare do smrti, stoji u izvještaju.

Poniženje i kontrola

- Da mi je to netko ranije ispričao, nikad mu ne bih povjerovao. Takvu stvar možete povjerovati samo ako vidite vlastitim očima - rekao je muškarac, preživjela žrtva mučenja iz Gambije. U jednom od zatvora 19-godišnja Nigerijka je rekla zdravstvenoj radnici da ženama konstantno prijete silovanjem, a ništa bolje ne prolaze ni muškarci. Migranti pokušavaju mitom pronaći slobodu u bijegu.

- Uvjerili su nas da ako kažemo u Europi što se događa u Libiji, naša braća i sestre u zatvorima će platiti - rekla je, stoji u izvještaju. Prema 20-godišnjem muškarcu iz Gvineje, ‘kad se muškarci vrate plačući, onda pričaju o tome što su im čuvari radili i kako su se okrutno ponijeli’.

Sarah Chynoweth, voditeljica istraživanja, rekla je za Deutsche Welle:

- Na putu kroz pustinju mnoge izbjeglice otimaju krijumčari ljudima i naoružane skupine, ili ih jednostavno pošalju u službene zatvore. Ako netko pokuša pobjeći, sve druge muškarce prisiljava se da ga siluju. Kažnjavanja su redovita, ljude se tako ponižava i kontrolira.

Migrants are seen after being rescued by Libyan coast guard near the western town of Sabratha, Libya March 19, 2019.  REUTERS/Hani Amara - RC1C5065E150
Hani Amara / Reuters
Migranti koje je 'spasila' Libijska obalna straža

I muškarce siluju gotovo u jednakoj mjeri

Prijašnja su istraživanja već pokazala da su gotovo sve žene koje stignu i Sjeverne Afrike silovane ili na neki drugi način seksualno zlostavljane na putu, no novi pokazatelji govore da se zlostavljanja gotovo u jednakoj mjeri događaju i muškarcima. Studija je bazirana na desecima razgovora sa zdravstvenim radnicima, humanitarcima i migrantima, a objavila ju je u ponedjeljak organizacija WRC.

UNHCR procjenjuje da se u Libiji nalazi oko 670.000 izbjeglica, a između pet i šest tisuća zatvoreno je u kampovima. Europska je Unija potrošila oko 338 milijuna eura u Libiji od početka 2014. kako bi zaustavila migraciju, većinom za jačanje libijske obalne straže i izgradnju privremenih centara za izbjeglice. Migranti koji se nađu u Sredozemnom moru neće bolje proći u službenim centrima, kaže Chynoweth.

Uz pomoć EU novca Libijska obalna straža spašava migrante iz Sredozemlja i vraća ih u centre za izbjeglice koje na papiru vodi libijska vlada, no zlostavljanja se ondje nastavljaju, svjedoče migranti. S obzirom na velik broj zlostavljanih muškaraca, i oni sad progovaraju o onome što bi inače bio tabu.

January 19, 2019.117 African migrants die after dinghy sinks off Libyan coast, humanitarian workers said on Saturday.On Saturday, the German NGO Sea-Watch  3 has saved 47 people from drowning, including eight unaccompanied minors. Less than 24 hours earlier, over 100 shipwrecked people died or went missing according to the only three survivors rescued by the Italian Navy..The 47 people were rescued off a rubber boat in distress in international waters north of Zuwara, Libya. They are now safely on board the Sea-Watch 3, where they receive medical care. File date January 19, 2019, Image: 408684649, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Migranti spašeni s potopljenog broda

Strava ilegalnih zatvora

Područje oko libijskog grada Banija Walida posebno je zloglasno po ilegalnim zatvorima gdje migrante, kako opisuju preživjeli, mjesecima, pa čak i godinama, drže u skladištima koja poput tamnica nemaju prozore ni zraku sunca. Krijumčari pak od obitelji pokušavaju izvući novac kako bi nastavili putovanje, piše Daily Mail.

Prošlog svibnja oko stotinjak izbjeglica provalilo je i pobjeglo iz jednog takvog zatvora, dok su pucali po njima. Najmanje 15 ljudi je poginulo i oko 40 ih nije uspjelo pobjeći, prenijela je humanitarna organizacija Liječnici bez granica. Preživjele su prebacili u službene libijske zatvore. Ondje će najvjerojatnije završiti čak i ako dođu do Sredozemnog mora s obzirom da je europska politika zabranila spašavanja na moru u namjeri da uspori migracije.

Chynoweth je provela slična istraživanja u Bangladešu među izbjeglicama, pripadnicima naroda Rohindža, kao i među sirijskim izbjeglicama na Bliskom istoku. Ono što ih razlikuje od ‘europskih izbjeglica’ jesu duboko uznemirujući oblici seksualnog mučenja u svrhu ucjene koja se obavlja slanjem strašnih video snimaka očajnim obiteljima.

- Onog trenutka kad zaustave izbjeglice na moru, Europljani peru ruke - rekla je Hassiba Hadj-Sahraoui, savjetnica Liječnika bez granica.

Dok su u Libiji, izbjeglice se ne usude ništa reći. Ne usude se ni svi u Europi jer im još uvijek u ušima odzvanjaju prijetnje što će se sve dogoditi njihovim obiteljima u slučaju da se sazna što im rade…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:17