ŠEF AMAZONA

ZVALI SU GA NAJŠKRTIJIM MILIJARDEROM, A SADA JE ODRIJEŠIO KESU Bezos daje ogroman iznos za ključnu planetarnu bitku: 'Možemo spasiti Zemlju zajedno'

Jeff Bezos
 Sajjad HUSSAIN / AFP

Šef Amazona, vlasnik Washington Posta i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos obećao je da će donirati 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena, piše BBC.

Bezos je u objavi na svojem Instagram profilu dodao da će se tim novcem financirati rad znanstvenika, aktivista i drugih grupa.

- Danas mogu sa zadovoljstvom objaviti pokretanje Bezosova fonda za Zemlju. Klimatske promjene su najveća prijetnja našem planetu. Ja želim raditi s drugima kako bismo našli nove načine kojima ćemo se boriti protiv devastirajućeg učinka koji klimatske promjene imaju na planet koji svi dijelimo. Možemo spasiti Zemlju, ako svi zajedno budemo poduzeli nešto - velike kompanije, male tvrtke, države, globalne organizacije ili pojedinci. Stoga obećavam da ću donirati 10 milijardi dolara koje ću početi dijeliti ovog ljeta - poručio je Bezos.

Bezosovo bogatstvo procjenjuje se na oko 130 milijardi dolara, što znači da ova najavljena donacija predstavlja skoro 8 posto njegovog imetka.

Inače, Bezos se dosad i nije mogao pohvaliti filantropijom, barem u usporedbi s drugim najbogatijim ljudima svijeta. Njegova najveća dosadašnja donacija bile su 2 milijarde dolara koje je u rujnu 2018. dao kao pomoć školama i obiteljima bez domova.

Također, bio je na udaru kritika mnogih kada nije potpisao takozvanu Zakletvu o davanju kojom su super-bogati ljudi, poput Billa Gatesa i Warrena Buffeta, obećali da će tijekom svojih života donirati najmanje polovicu svojeg bogatstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:48