SKANDAL S FACEBOOKOM

Zviždač Wylie tvrdi da je Brexit mogao biti lako izbjegnut

 REUTERS

Kanadska tvrtka AggregateIQ (AIQ) radila je na softveru Ripon koji je poslije korišten kako bi se identificirali republikanski birači prije američkih predsjedničkih izbora 2016., izjavio je u utorak pred zastupnicima britanskog parlamenta Christopher Wylie.

Riječ je o bivšem zaposleniku tvrtke Cambridge Analytica koji je za The Guardian ispričao kako je radio na obradi podataka koje su dobili od Facebooka. Ripon je ime grada u kojem je 1854. osnovana Republikanska stranka, prenosi Reuters.

Softver tog imena bio je izuzetno korisno sredstvo Trumpovoj kampanji koja je tako mogla upravljati bazom podataka svojih birača, ciljati posebne od njih, agitirati, upravljati prikupljanjem sredstava i obavljati ankete. AIQ je 24. ožujka rekao Reutersu da nikad nije bio, niti jest dio Cambridge Analytice, što nije opovrgnuto.

“Sada postoji opipljiv dokaz u javnoj domeni da je AIQ ustvari izgradio Ripon, softver koji je radio na podacima dobivenima od Facebooka”, rekao je Wylie. AIQ je radio i u kampanji zagovornika izlaska Velike Britanije iz EU pa Wylie smatra kako postoji velika vjerojatnost da su rezultati referenduma mogli biti i drukčiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:31