CIJELA DRŽAVA U ŠOKU

ZVJERSTVO UGASILO ŽIVOT MLADE PROFESORICE Tek što je dobila svoj prvi posao na neodređeno netko ju je silovao, golim rukama zadavio i bacio u grmlje

 
 SOS DESAPARECIDOS

Ubojstvo 26-godišnje žene koja je doselila na jug Španjolske kako bi započela predavati u školi, izazvalo je bijes javnosti jer je to još jedna potvrda raširenosti rodno uvjetovanog nasilja u toj zemlji, piše BBC.

Djelomično golo tijelo Laure Luolmo pronađeno je pokraj sela El Campillo nakon pet dana potrage. Njezino ubojstvo još se istražuje. Preselila je u 500 kilometara udaljeno mjesto kako bi počela raditi na svojem prvom radnom mjestu na neodređeno vrijeme.

Aktivisti kažu da je nasilje usmjereno prema ženama duboko ukorijenjeno u španjolskom društvu.

O ovoj temi se puno govorilo i pisalo u španjolskim medijima nakon suđenja petorici muškaraca optuženih za grupno silovanje 18-godišnjakinje tijekom poznatog festivala s bikovima San Fermin u Pamploni u srpnju 2016.

Muškarci koji su kasnije postali poznati pod nazivom La manada ('vučji čopor'), oslobođeni su optužbi za silovanje i kažnjeni tek za manji seksualni prijestup. Suci su rekli da žena zapravo nije bila napadnuta jer nije bilo nasilja ili zastrašivanja.

Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo u Španjolskoj i uzrokovala brojne demonstracije i rasprave o zakonodavstvu u toj zemlji te odnosu prema nasilju nad ženama.

Gospođica Luolmo, inače iz grada Zamore na sjeveru zemlje, nestala je prošle srijede pa je pokrenuta potraga u koju je bilo uključeno više od 200 osoba.

Policajci koji su pretražili njezin dom vjerovali su da je otišla na posao ili na trčanje jer u stanu nije pronađena sportska oprema, smartphone i torbica. Njezino je tijelo pronađeno pet dana poslije u grmlju u zabačenom dijelu El Campilla, a na njemu su bili prisutni znakovi seksualnog nasilja, javili su španjolski mediji.

Također, čini se da se nesretna žena jako borila s napadačima, a masnice na njezinom vratu upućuju na to da je zadavljena. Također, zadobila je i udarac po glavi.

Zasad još nitko nije uhićen radi ovoga ubojstva.

Njezin su nestanak prijavili njezini roditelji nakon što se nije javljala na njihove pozive, niti se pojavila na poslu u školi Nerva gdje je počela raditi 3. prosinca.

Korisnici Twittera su kao reakciju na vijest o njezinoj smrti počeli koristiti hashtag #LauraSomosTodas (Svi smo mi Laura) te dijeliti crtež koji je ona kao talentirana ilustratorica napravila kako bi obilježila Dan žena 8. ožujka.

Također, mnogi su podijelili i Laurinu objavu s Twittera iz 2015. u kojoj kaže: 'Tebe uče da ne ideš na mračna mjesta, umjesto da uče čudovišta da to ne budu. TO je problem.'

Škole diljem Španjolske održale su minutu šutnje za Lauru.

2017. godine državno tužiteljstvo Španjolske zaprimilo je više od 166.000 pritužbi zbog nasilja nad ženama, što je povećanje od 16,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U reakciji na ubojstvo, zamjenica premijera i povjerenica za ravnopravnost spolova, Carmen Calvo, kazala je: 'Žene plaćaju jako okrutnu i visoku cijenu za našu slobodu i sigurnost.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:51