NEPOTIZAM

Svoje predmete rješavala na godišnjem, a tuđe ‘prisvajala’

Vlasti Velicki su i drugi suci rješavali predmete koje bi ona potpom potpisivala kao svoje i tako ‘bildala’ statistiku da bi je izabrali za predsjednicu suda. Sudac bi se vratio s odmora i vidio da je njegov predmet riješen, ali potpis je bio tuđi.
 Vlado Kos/Cropix

OSIJEK - Vlasta Velicki, smijenjena predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, nije samo pogodovala tvrtkama u vlasništvu svoga supruga, sina i zeta - tako što je u roku od 24 sata rješavala njihove predmete - već je činila i druge nezakonite radnje. Ona je rješavala predmete koji su bili dodijeljeni drugim sucima Trgovačkog suda, a da prije toga - što je po zakonu bila dužna - nije izdala rješenja o preraspodjeli predmeta. Jutarnji list u posjedu je dva dokumenta - Tt 06/585-11 i Tt 06/589-9, oba od 30. lipnja 2006. - iz kojih je vidljivo da ispod imena suca Borisa Vukovića, koji je te predmete dobio na rješavanje, stoji potpis predsjednice Trgovačkog suda Vlaste Velicki.

Slučaj Panturist

Spomenuti sudac ta je dva predmeta, koji su se odnosili na podjelu osječke tvrtke Panturist i smanjenje njezina temeljnog kapitala, te osnivanje nove tvrtke Domidora, dobio na rješavanje, no potom je otišao na godišnji odmor. Kad se vratio, predmet je već bio riješen i otpremljen strankama, no potpis uz njegovo ime nije bio potpis tog suca. Ispod imena suca Vukovića “u zamjenu” stoji potpis sada već bivše predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku Vlaste Velicki.

- Kad je spomenuti sudac zaprimio te predmete - kaže izvor Jutarnjeg lista s Trgovačkog suda - zatražio je dopunu, no nakon toga je otišao na godišnji odmor.

Bitka za statistiku

Tada Velicki, na svoju ruku, uzima predmet i potpisuje rješenje ispod kojega stoji da ga je izradio sudac Vuković, iako on to nije učinio jer je bio na odmoru. Predsjednica suda morala je izdati rješenje o prerasporedu drugom sucu i nije, kao što je to učinila, o tome mogla sama odlučiti.

- Upravo je Vlasta Velicki imala najbolju statistiku riješenosti predmeta. A postizala je to tako što bi drugi suci, dok je ona bila na godišnjem odmoru i putovala od Japana do Sejšela, rješavali njene predmete koje bi potom, kao svoje, ona potpisivala. A ta je statistika bila presudna prilikom izbora predsjednika osječkog Trgovačkog suda. Ona je tada, zahvaljujući boljoj statistici od suca Viktora Palića koji se također javio na natječaj, ponovno izabrana za predsjednicu - kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:40