UNAPRIJEDILI SAD

TAJNA OPERACIJA 1600 Hitlerovih znanstvenika Ameriku je odvelo u svemir te razvilo LSD i nervne otrove

Lud sam za tehnologijom, povjerio se Adolf Hitler u najužem krugu svojih suradnika tijekom jedne svečane večere 1942. godine.

Führer tada ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao zamisliti da će stotine nacističkih znanstvenika nakon Drugog svjetskog rata u sklopu tajne operacije Paperclip (spojnica) postati američki građani i pomoći SAD-u da postane tehnološka velesila.

O tim Hitlerovim znanstvenicima, koji su praktički preko noći nacističku ideologiju zamijenili idejama demokracije, govori knjiga “Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America” poznate američke investigativne novinarke Annie Jacobsen, specijalizirane za ratne i špijunske teme.

Goeringov prvi čovjek

- Na ideju da napišem knjigu o operaciji Paperclip došla sam kad sam pisala svoju prijašnju knjigu ‘Area 51: An Uncensored History of America’s Top Secret Military Base’. Kada sam 2009. godine proučavala dokumente o nacističkim konstruktorima zrakoplova, Walteru i Reimaru Hortenu, slučajno sam naišla na ime Siegfrieda Knemeyera - rekla mi je Annie Jacobsen, a zatim ispričala kontroverznu Knemeyerovu biografiju.

- Siegfried Knemeyer bio je savjetnik braće Horten, vješt pilot špijun i tijekom Drugog svjetskog rata važan akter u Luftwaffeu, njemačkom ratnom zrakoplovstvu. Počevši od 1943. godine, Knemeyer je vodio cjelokupni tehnički razvoj njemačkog zrakoplovstva i nosio službenu titulu ‘tehničkog savjetnika reichsmarschalla Goeringa’. Tada sam spoznala da je Knemeyer nakon rata došao u SAD gdje je radio za američki Air Force - rekla je A. Jacobsen.

- Kad je Knemeyer otišao u mirovinu, nagrađen je najvećom civilnom nagradom američkog Ministarstva obrane. Pitala sam se kako je jedna od najvažnijih osoba njemačkog ratnog zrakoplovstva postala jedan od najvažnijih tehničkih aktera u američkom Air Forceu.

Onda sam otkrila 38-godišnjeg Knemeyerova unuka i javila mu se s molbom za sastanak i razgovor. Složio se i tako je počeo dugi proces pisanja ove knjige - ispričala je Annie Jacobsen. Ona se srela i s nasljednicima ostalih nacističkih znanstvenika koje prati u svojoj knjizi.

- Imala sam ekskluzivne intervjue i korespodenciju s djecom i unucima mnogih od nacističkih znanstvenika. Petero njih ustupilo mi je osobnu dokumentaciju i dosad neobjavljene rukopise članova njihovih obitelji - objasnila je Annie Jacobsen.

Kad je počela operacija Paperclip i koji je bio njezin glavni cilj, upitala sam.

- U početku je nacistički znanstveni program u SAD-u trebao imati privremeni karakter. Ideja je bila dovesti Hitlerove top-znanstvenike u Ameriku, pokupiti informacije od njih, a zatim ih vratiti u Njemačku. No, Pentagon je vrlo brzo spoznao koliko su bili važni pojedinačni doprinosi tih znanstvenika razvoju nacističke ratne mašinerije. Istodobno, Hladni rat se zahuktavao - pojasnila je Annie Jacobsen. - Stoga je odlučeno da se program proširi i da se te znanstvenike trajno zadrži u Americi.

Ukrali ih Rusima

Polazilo se od toga da će, ako ih SAD ne zadrži, to učiniti Rusi. Većina od 1600 nacističkih znanstvenika, angažiranih u sklopu operacije Paperclip, dobila je vize, postali su američki državljani i proveli su živote u blagostanju - dodala je Annie Jacobsen.

Moja sugovornica u svojoj je knjizi pratila 21 nacističkog znanstvenika koji je ostvario “američki san”. Tko su bili najistaknutija imena među njima, upitala sam.

- Nije svaki od tih 21 znanstvenika bio nominalno nacist. Njih osam surađivalo je tijekom rata na neki način s Adolfom Hitlerom, Heinrichom Himlerom i Hermannom Goeringom: Otto Ambros, Theodor Benzinger, Walter Dornberger, Siegfried Knemeyer, Walter Schreiber i Werner von Braun. Petnaest njih bili su predani članovi Nacističke stranke, 10 ih se pridružilo ultranasilnim nacističkim paravojnim postrojbama Stormabteilung (SA) i Schutzstaffel (SS), dva su nosila Zlatni stranački znak, koji im je dodijelo Führer, a jedan od njih je za svoja znanstvena postignuća dobio milijun rajhsmarki - kaže A. Jacobsen.

- Protiv šest od 21 znanstvenika u mojoj knjizi vođen je sudski proces u Nürnbergu, a sedmi je pušten u tajanstvenim okolnostima a da nije vođen proces protiv njega. Jedan je bio na sudu u Dachauu u procesu za regionalni ratni zločin. Jedan je bio osuđen za masovna ubojstva i proveo je neko vrijeme u zatvoru, a zatim je pomilovan pa ga je angažiralo američko Ministarstvo energetike - naglasila je Annie Jacobsen.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:39