SAMO U NEDJELJNOM

TALIJAN SPAŠAVA SISAK ‘U Željezaru smo uložili 50 milijuna eura i radimo čelik za Mercedes, VW i naftnu industriju'

Andrea Landini (40), kemijski inženjer iz Udina, predsjednik je Uprave ABS-a Sisak godinu dana, otkad je Željezaru preuzela talijanska grupacija Danieli, o kojoj ovisi gospodarstvo Siska
 CROPIX

Hoće li Andrea Landini (40), predsjednik Uprave ABS-a Sisak, kemijski inženjer po struci, postati spasilac sisačke crne metalurgije, najzaslužniji za to što Sisak nije zauvijek maknut s karte gradova proizvođača čelika?

To se pitanje nameće nakon objave najnovijih rezultata rada Čeličane ABS-a Sisak, prema kojima je u posljednjih godinu dana Čeličana bitno povećala proizvodnju i zaposlenost: broj zaposlenih povećan je sa 140 na 210, a proizvodnja je četiri puta veća - s 4000 na 16.000 tona čelika mjesečno. Andrea Landini najavio je 12. travnja 2013. godine, na dan kad je službeno predstavljen početak rada Čeličane ABS-a u prostorima bivše Željezare Sisak, da će za 15 mjeseci dostići proizvodnju od oko 20.000 tona čelika mjesečno i zaposliti novih 100 radnika. Tada je u ABS-u Sisak radilo 140 ljudi.

Život u hotelu

Proizvode posebne, legirane vrste čelika koje se koriste u automobilskoj te uglavnom naftnoj i plinskoj industriji, a čelik iz Siska odlazi na daljnju obradu u Italiju, Njemačku, Španjolsku, Tursku, Poljsku i Češku. Od čeličnih okruglica kupci iz tih zemalja proizvode lim i druge dijelove za automobile, prirubnice i cijevi za naftnu i plinsku industriju.

Predsjednik Uprave ABS-a Sisak kaže kako Fiat, Mercedes, VW, Opel i Škoda u proizvodnji automobila sigurno koriste sisački čelik, iako on ne zna točno za što se koristi i u što se ugrađuje. Andrea Landini ABS Sisak vodi iz Siska, ali i iz Udina gdje živi.

- U Sisku sam otprilike 15-ak dana mjesečno, ali nemam svoj stan ili kuću. Noćim u hotelu, a Udine nisu daleko. U ABS-u Sisak imamo odličan tim, tako da sve funkcionira savršeno. Kada nisam ovdje, svaki dan imamo videokonferencije, a telefoni, Skype i e-mailovi omogućavaju stalnu vezu kod planiranja, dogovora i provođenja zadaća - kaže.

Ističe kako je sada gotovo siguran da će poslovna veza ABS-a Italia i ABS-a Sisak dobro završiti, da sisačka Čeličana postaje važan dio ABS-a te da će specijalni čelik iz Siska svojom kvalitetom i količinom osvojiti Europu.

Najavljuje i daljnja ulaganja u modernizaciju proizvodnje te povećanje kapaciteta, a kada se ABS Sisak do kraja ustabili kao organizirana i dohodovno stabilna tvrtka, u planu je povećanje kapaciteta Čeličane te gradnja postrojenja za proizvodnju proizvoda veće dodane vrijednosti.

U Čeličani Sisak proizvode posebne vrste legiranog čelika, koje zbog posebnih dodataka poput mangana, vanadija i kroma poprimaju posebne odlike vezane uz čvrstoću, otpornost na kemikalije i vanjske utjecaje te način obrade.

- Naša tajna su ti recepti za posebne vrste čelika, kao i kvaliteta proizvoda. Po tome smo prepoznati na tržištu i želimo biti, zajedno s čeličanom u Udinama, najveći proizvođač legiranih čelika u EU - ističe Landini.

Do kraja godine planiraju početi s radom u tri smjene. Tada će ABS zapošljavati između 250 i 300 radnika te proizvoditi oko 25.000 tona čelika mjesečno. Tada će Čeličana Sisak donositi zaradu i početi vraćati vlasnicima, grupaciji Danieli, novac uložen u kupnju postrojenja i njegovu modernizaciju. Da bi se to postiglo, dosad je grupacija Danieli u Sisak uložila oko 50 milijuna eura. Puno je toga dotjerano, uređeno i preinačeno. Sagrađen je vakuum otplinjač, postavljeni su nova kranska staza i dva nova krana nosivosti po 25 tona, a rekonstruirano je i postrojenje kontinuiranog lijevanja. Zahvaljujući tim investicijama te dobrim proizvodnim rezultatima, ABS Sisak će nastojati proširiti tržište na istočnu Europu, SAD, Indiju i Saudijsku Arabiju. To je još jedno jamstvo da će Sisak ostati grad čelika.

U to je siguran i Siščanin Milan Bakić (33), inženjer koji je diplomirao metalurgiju na sisačkom Metalurškom fakultetu, a sada je asistent upravitelja Čeličane. Milan je, kažu nam radnici s kojima smo razgovarali, duša Čeličane Sisak.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:44