RAZLOG ZA POBUNU

'TOČNO JE, IMAM 14.000 KN PLAĆE, ALI NE ŠTRAJKAM ZA SEBE NEGO ZA POTPLAĆENE KOLEGICE!' Sindikalna čelnica stjuardesa

Bruno Konjević/CROPIX

‘Ne mogu sebi dozvoliti da sa svojom plaćom radim pokraj kolegice koja jedanko radi za triput manji novac’

Četvrtog dana štrajka kabinskog osoblja i pilota u Croatia Airlinesu stvari su se dodatno zaoštrile, pa se poteglo i pitanje visine plaća sindikalnih čelnica SKOZ-a, Ivane Lojo i Tanje Mirić koje zastupaju kabince.

Poanta i spin

Kako pomaka u pregovorima i dalje nema, a troškovi zbog štrajka rastu brzo, na red su došle i plaće sindikalista.

Kako doznajemo, najveća ukupna mjesečna primanja za Lojo bila su u studenom 2012. i iznosila su 15.811 kuna u što je ubrojen neto iznos od 14.405 kuna plus dnevni paušali za letove koje je odradila kao voditeljica kabine. Prosjek neto plaće lani joj je bio oko 12.500 kuna, a ukupna primanja su joj mjesečno bila viša za dodatnih oko 1500 kuna.

Prema istim tim podacima njena sindikalna kolegica Tanja Mirić lani je najviše zaradila u listopadu, iznos od 9475 kuna u što se ubraja neto iznos od 7234 kune plus paušali 2240 kuna. Nakon raskida kolektivnog ugovora po novom - koji jedino kabinci i piloti još nisu potpisali - u travnju Lojo je primila 10.503 kune, a Mirić 5729 kuna.

Obje sindikalke ogorčene su javnom objavom njihovih plaća . K tome, kažu, brojke uopće nisu točne, a nema ni svih kategorija i objašnjenja.

Ivana Lojo kaže kako je o svojoj plaći već pričala javno na televiziji i da je, iako ne smije pričati o točnoj plaći, već tada priznala da ima primanja veća od prosjeka.

- Ali ja sam u Croatia Airlines od 1993., starija sam purserica i instruktorica zbog čega dobivam taj dodatak. Smatram da je ovo još jedan pritisak Uprave na štrajkaše. Međutim, ne pregovaramo o novom kolektivnom ugovoru zbog moje plaće niti plaće moje kolegice. Ja sebi jednostavno ne mogu dozvoliti da radim sa svojom plaćom pored kolegice koja jednako naporno radi, a ima triput manju plaću. U tome je poanta svega ovoga, sve ostalo je spin - kaže Lojo, dodajući kako je ovakve poteze i očekivala.

Netočne brojke

Slično govori i Tanja Mirić.

- Provjeravam svoje iznose i uopće se ne slažu s ovima koje vi imate. O svojoj plaći ne smijem pričati, ali mogu potvrditi da su ti podaci netočni i da je riječ o manipulaciji - poručila je Mirić. Obje kažu kako bi bilo zgodno vidjeti kolike su točne plaće šefa Uprave i menadžera u Croatia Airlinesu.

Izdvajamo