'LAVANDA'

HUMANA GESTA KROJAČKOG OBRTA IZ ZAGREBA Besplatno šiju zaštitne maske od 100-postotnog pamuka

Lavanda, krojački obrt, praonica i peglaonica rublja iz Zagreba, na Facebooku je građanima koji uzalud traže maske ponudila pomoć. Jučer, rano poslijepodne, objavila je poruku sljedećeg sadržaja:

“VAŽNA OBAVIJEST!! S obzirom na to da se u ljekarnama više ne može pronaći zaštitne maskice, a koronavirus uzima maha, želimo vas obavijestiti da ćemo vam BESPLATNO sašiti maskice od materijala koji donesete, isključivo mora biti 100% pamuk. Molimo da podijelite ovaj post s prijateljima, posebno ako znate za nekoga da je u rizičnoj skupini (onkološki pacijenti, autoimune bolesti i sl.), a nemaju više zaliha. Širimo ljubav dalje, pomozite drugima, obavijestite svoje susjede starije dobi da vam se mogu javiti ako trebaju pomoć.”

Gospođa, koja nije željela da joj objavljujemo ime i prezime jer kaže da to “čini iz želje da pomogne, nikako iz želje da sebe osobno ili svoj obrt promovira”, ponešto potresena pripovijeda da se na to odlučila nakon što je i sama uzalud pokušala kupiti maske. “Imam dvije odrasle kćeri i kćerkicu od sedam godina, imam dvije unuke i gledam kako se ova situacija razvija. Nije mi svejedno. Obišla sam sve ljekarne, nema. Ljudi, hajdemo pomoći jedni drugima. Ja ću organizirati šivanje, bilo bi mi drago, ako netko može, da mi se priključi.” Ipak, takve maske ne štite stopostotno od virusa.

“Znam da ne štite, ali već i to što psihološki pomognu velika je pomoć. Mnogi su opterećeni ovom psihozom. Strah se širi. Jer, svatko od nas će u jednom trenutku morati u dućan. Pa, kad dođem u dućan i vidim ljude s maskama, ja se ne mogu pokriti dolčevitom. Lakše mi je, bolje se osjećam ako i sama imam masku, barem mislim da će me virus zaobići. Konačno, i one iz ljekarni su kao pamučni papir, jedina je razlika što su jednokratne. Ove naše opereš, opeglaš, ubiješ peglom virus, nosiš, pa ponovo pereš, peglaš... Da imam materijala, šila bih ljudima i dijelila, ali nemam. Donesite komad jastučnice, plahte. Imam kroj od stare maske i lako se to sašije.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:13