STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

JOŠ ČETIRI ZARAŽENE OSOBE U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI Nakon putovanja su bili u samoizolaciji, za sada imaju blaže simptome

Marko Boras Mandić
 Matija Djanjesic / CROPIX

U Primorsko-goranskoj županiji su novim koronavirusom zaražene još četiri osobe, s blažim simptomima, što znači da je do sada u toj županiji zaraženo ukupno 14 ljudi, od kojih je jedna osoba izliječena, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite.

U samoizolaciji je u toj županji bilo ukupno oko 1300 ljudi, od kojih je više od 500 već izašlo iz samoizolacije, a do sada je zaprimljeno devet prijava zbog kršenja samoizolacije.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić rekao je da su od četiri novooboljele osobe, dvije osobe boravile u inozemstvu, u zapadnoj Europi. Tri osobe su međusobno povezane, dok jedna osoba nije s njima povezana, a ni jedna od te četiri osobe nije povezana s prethodnim slučajevima.

Oni su ranije bili prepoznati na granici te su na vrijeme preventivno stavljeni u samoizolaciju, pa za sada nije bilo lokalnog širenja infekcije, rekao je dodavši da to ne znači da širenja neće biti te da moramo i na to biti spremi.

Naveo je da bi, vjerojatno sutra, trebao početi s radom laboratorij u Rijeci, u kojemu će se obavljati testiranja na novi korona virus.

Boras Mandić je ponovno pozvao građane da postupaju po preporukama te da reduciraju sve poslovne aktivnosti, kretanja, kontakte, kao i druženja, dodavši da se može očekivati da i neki veći gospodarski subjekti na području županije na neko vrijeme zaustave poslovne aktivnosti. Mnogi ugostiteljski objekti su zatvoreni, pa i to doprinosi borbi protiv ove ugroze, rekao je.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite rekao je da se brojni građani javljaju kao bi se stavili na raspolaganje i pomogli te je naglasio da je važno da se ništa ne čini bez kontrole, odnosno da se sve čini preko Crvenog križa ili Civilne zaštite te da građani samoinicijativno ne poduzimaju nikakve akcije.

Građani pozvani da se odazovu na akcije za darivanje krvi

Ravnateljica županijskog Crvenog križa Vesna Ćavar pozvala je građane da se odazovu na akcije za darivanje krvi, kako se građane ne bi izložilo i pogibelji od nedostatka krvi, naglasivši da pri tome nema opasnosti, da se brine o sigurnosti darivatelja. Napomenula je da stanje, što se tiče doza krvi, nije alarmantno, ali da se se procjenjuje da se darivatelji, zbog nastale situacije, sada manje odazivaju.

Zbog sigurnosti, sve aktivnosti Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu od 19. ožujka sele se u sveučilišni kampus na Trsatu, u zgradu preko puta Građevinskog fakulteta, na adresi Ulica Radmile Matejčić 2, a krv je moguće dati ponedjeljkom, utorkom i petkom od 8 do 15 sati te srijedom i petkom od 8 do 19 sati.

Uspostavljen je i telefonski broj za psihosocijalnu pomoć osobama u samoizolaciji, 099/ 661-47-06, na kojemu će se od 12 do 20 sati javljati ukupno 15 angažiranih psihologa i socijalnih pedagoga.

Po riječima Vesne Ćavar, Crveni križ je pojačao i skrb o starijima i nemoćnima, a svi volonteri bit će označeni i vidljivi.

Namirnice, hrana i lijekovi dostavljat će se do njihovih vrata, uz preporučene preventivne mjere, a bilo bi dobro da korisnici kraj vrata ostave stolić ili stolac na koji bi se stvari mogle odložiti, kazala je. Pozivi društvima Crvenog križa Rijeke, Crikvenice, Čabra, Delnica, Krka, Maloga Lošinja, Novog Vinodolskog, Opatije, Raba i Vrbovskog mogu se uputiti svakog dana od 8 do 18 sati.

Oni koji nisu sigurni koji bi telefonski broj trebali nazvati, neka nazovu 112, pa će dobiti sve potrebne upute i informacije, rečeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:58