EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

JUTARNJI DOZNAJE: SVE ŠKOLE, VRTIĆI I VISOKA UČILIŠTA NEĆE RADITI BAREM DO 19. TRAVNJA! Iz Ministarstva je stigla očekivana odluka

 
Blaženka Divjak
 Boris Kovačev / CROPIX

Sve škole, vrtići i visoka učilišta zbog epidemije koronavirusa bit će zatvoreni i idućih 30 dana, počevši od danas, doznajemo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a nastava će se i dalje odvijati na daljinu, putem online platforme, Hrvatske radio televizije i Sportske televizije.

Vlada je odluku o obustavi nastave donijela prošli petak, no samo na dva tjedna, počevši od prošlog ponedjeljka, a budući da je od danas stupila na snagu odluka o obustavi rada svih trgovina i uslužnih djelatnosti koje nisu nužne na razdoblje od 30 dana, i prekid nastave bit će produžen do 19. travnja.

- Odluka Vlade o obustavi nastave u školi i prelasku na nastavu na daljinu, nema krajnji rok do kada vrijedi. U svjetlu današnje odluke Vlade o radu od kuće koja uključuje i škole, a donosi se na mjesec dana, razvidno je da nastave u školi neće biti barem do 19. travnja - potvrdili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na upit Jutarnjeg.

Od danas i svi nastavnici, učitelji, profesori i odgojitelji mogu raditi od kuće budući da je Vlada na današnjoj sjednici izmijenila i odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu, donesenu na sjednici 13. ožujka. Prijašnja odluka obvezivala je zaposlenike u tim ustanovama da dolaze na radno mjesto, no budući da su sindkati tražili da se i njima omogući rad od kuće, Vlada je sada usvojila njihove zahtjeve.

No, ravnatelji osnovnih škola dužni su i dalje organizirati prihvat djece u razrednoj nastavi u slučajevima kad su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, a isto vrijedi i za ustanove predškolskog odgoja.

- Sada su se okolnosti izmijenile tako da ova odluka predstavlja mogućnost da ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola organiziraju rad u suradnji s MZO tako da se nesmetano odvija nastava na daljinu. Iako je relativno mali broj djece koja su dosad dolazila u tom režimu, treba imati na umu da moramo osigurati onim roditeljima koji rade, posebno u ovim kritičnim djelatnostima da su djeca zbrinuta – poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministarstvo će već danas dati dodatne upute kako provesti odluku i koje dodatne uvjete mora imati nastavnik kod kuće da bi mogao izvoditi nastavu na daljinu.

Ministrica je istaknula da nastava na daljinu, koja se provodi četvrti dan, ide po planu i online i na tv-ekranima.

- Najnovija je vijest da u minuti imamo oko 1100 prijava u sustav i to ide bez problema, sve upute koje smo dali očito su urodile plodom - naglasila je Divjak.

I premijer Plenković na sjednici Vlade naglasio je kako je ova naša nastava na daljinu ocijenjena odličnom, ne samo u regiji, nego i među državama članicama Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:05