LIJEČNICI OBJASNILI

KOLIKO DUGO TRAJE OPORAVAK OD KORONAVIRUSA? Kod nekih to traje tek tjedan dana, a neki će se s posljedicama boriti i više od godinu dana

 
 AFP

Više od 1,1 milijuna ljudi je ozdravilo od koronavirusa u svijetu, no vrijeme oporavka je za svaku osobu različito. Većina oboljelih će razviti blage simptome i oporavit će se za otprilike tjedan ili dva. No u ozbiljnijim slučajevima, oporavak može potrajati čak i više od godinu dana.

Liječnici u Centru za perioperativnu skrb u Velikoj Britaniji kažu da pušenje, alkohol, tjelovježba i općenito zdrav način života čine veliku razliku kada je riječ o oporavku od koronavirusa.

BBC je objasnio na koji način vrijeme oporavka varira.

Može potrajati nekoliko tjedana, mjeseci, a možda i oko godinu dana da se osoba oporavi od koronavirusa. Oni bolesnici s blagim simptomima obično se oporavljaju kod kuće. To najčešće traje oko tjedan dana, no ponekad i duže. Infekcija ne prestaje skroz dok je temperatura povišena, no kašalj može ostati prisutan tijekom još nekoliko tjedana. Ipak, i nakon ozdravljenja i negativnih testova, neki pacijenti će biti veoma umorni još neko vrijeme.

Čak i uobičajene stvari poput odijevanja ili kuhanja kave mogu im biti jako naporne i iscrpljivati ih. Takvi će se pacijenti morati još puno odmarati, zdravo jesti i piti puno vode.

Kada je pak riječ o onima s težim simptomima Covida-19, moguće je da su takvi pacijenti u bolnicama primali kisik, i nakon oporavka će biti umorni i imati kratak dah. Tijelu je potrebno vrijeme da se oporavi od infekcije koju je virus uzrokovao. Fizički oporavak obično traje 2-8 tjedana. No ne treba zaboraviti ni mentalno zdravlje jer je boravak u bolnici zbog koronavirusa mnogima vrlo stresno iskustvo, posebice jer takvi pacijenti nisu smjeli primati posjete.

Za pacijente koji su imali iznimno težak oblik bolesti te bili spojeni na respiratore, oporavak je najduži i može potrajati i 12-18 mjeseci. Osim umora, poteškoća s disanjem i problema s mentalnim zdravljem, takvi su pacijenti dugo vremena proveli u krevetu u jednom položaju. Zbog toga su im mišići znatno oslabjeli te je potrebno dosta vremena da se oni opet izgrade i vrate u normalu.

Nekima je u tom slučaju potrebna i fizikalna terapija i propisane vježbe.

Mnogo pacijenata s intenzivne njege često su u bunilu, a neki će razviti i PTSP.

Liječnici ističu da je općenito zdravlje jako važno i može značiti veliku razliku u tome kako se nečiji organizam nosi s koronavirusom i koliko se dugo oporavlja. Zato pozivaju na prestanak pušenja, pijenje manje alkohola, redovitu tjelovježbu i zdrave obroke te održavanje zdrave tjelesne težine. Ti će faktori najčešće značiti i brži oporavak od koronavirusa, objašnjava BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:39