IZ ĆELIJE NA ULICE

MASOVNO PUŠTANJE ZATVORENIKA DILJEM SVIJETA Mnogi kriminalci s osmijehom na licu dočekali su pandemiju, evo kakve se mjere provode diljem svijeta

 AFP

Sredinom ožujka europske udruge za ljudska prava obratile su se apelom Vijeću Europe i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da se zbog koronavirusa iz zatvora pusti dio zatvorenika jer su to prostori u kojima se zaraza vrlo lako može proširiti te ugroziti živote ljudi.

U Italiji je, podsjetimo, došlo i do nasilnih pobuna u zatvorima kada je u toj zemlji buknula epidemija. No, mnoge su zemlje reagirale i detektirale zatvore kao vrlo opasna mjesta za širenje zaraze. Dakle, ne samo zbog osuđenika, nego i kao izvori zaraze. Mnoge od njih već su počele s puštanjem zatvorenika i zato što se u mnogim zatvorima pojavio koronavirus. U većini zemljama zatvori su pretrpani, a u mnogima je stanje vrlo loše, pogotovo što se tiče zdravstvenih usluga.

Zatvor u New Yorku tako je pustio 79 zatvorenika na slobodu nakon što se zarazilo 29 osuđenika i 17 čuvara. I u drugim kaznenim institucijama u SAD-u provode se "otpuštanja" zatvorenika, ali to se zasad odnosi uglavnom na one s manjim i blažim kaznama, dok tom mjerom nisu obuhvaćeni oni koji su osuđeni zbog ubojstva, nasilja u obitelji, silovatelji i pedofili.

U Kaliforniji je već pušteno 1700 zatvorenika, ali tamošnje socijalne službe upozoravaju da dobar dio njih nema stalno mjesto boravka te će biti prepušteni ulici, a time i velikom riziku od zaraze. Stoga se poziva da se puštanju zatvorenika pristupi maksimalno odgovorno kako se ne bi dobio suprotan efekt.

U Velikoj Britaniji počet će puštanje zatvorenika kojima uskoro istječe kazna, kao i većine onih starijih od 70 godina. I u Irskoj se također priprema zakon o privremenoj amnestiji zbog koronavirusa.

Kralj Bahreina, Hamad bin Isa al-Kalifa, pustio je iz zatvora 901 osobu, a među njima čak 300 političkih zatvorenika.

No, tom amnestijom nisu obuhvaćeni mnogi politički uznici, poput najpoznatije tamošnje oporbene političarke i borkinje za ženska prava Zakeje al-Barburi. Vlasti u Iranu, gdje je situacija s koronavirusom alarmantna, iz zatvora su pustile čak 85 tisuća zatvorenika, među kojima je trećina onih s lakšim političkim osudama.

U Njemačkoj je pušteno 1000 zatvorenika, uglavnom s lakšim i nižim zatvorskim kaznama, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji jedan je zatvor potpuno ispražnjen te će se koristiti za prijem oboljelih i karantenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:51