ČUDAN SLUČAJ

'NIŠTA NAM NIJE JASNO, KAKAV JE OVO SOJ VIRUSA?' Zaraza u domu u Dicmu se širi, ali ponašanje zaraženih korisnika zbunjuje sve, pa čak i epidemiologe

 
 CROPIX

Ne znam što bih rekao! U situaciji sam ponoviti riječi legendarnog Mladena Delića: “Ljudi moji, je li to moguće?” Očito je moguće, samo ni mi iz doma ni epidemiolozi, pod čijim smo nadzorom, nemamo odgovor na pitanje kakav je ovo soj virusa i kako su se naši korisnici zarazili!

Tim riječima dočekao je novinara Slobodne Dalmacije Stipe Dolić, vlasnik doma za starije i nemoćne osobe “Sveta Ana” u Dicmu, u kojemu je provedeno testiranje pokazalo da je još 11 korisnika pozitivno na koronavirus.

- Od sredine veljače dom smo zatvorili za sve posjetitelje. Prva je pozitivna na test bila naša djelatnica, koja je bila odmah izolirana. Potom smo u tri navrata imali četiri pozitivna korisnika, ali oni su pokazivali simptome. U međuvremenu smo se testirali mi djelatnici i kod svih je nalaz bio negativan. Kod ovih 11 korisnika koji su se testirali u okviru sveobuhvatnog uzimanja briseva korisnicima ovakvih ustanova, nije bilo baš nikakvih simptoma. Odličnog su raspoloženja, nemaju povišenu tjelesnu temperaturu ni bilo kakav drugi znak bolesti; odlično jedu, piju i spavaju. A stigao je nalaz da su pozitivni - kaže Dolić.

Primjer ostalima

- Stvarno mi nije jasno kako je to moguće! Pod stalnim smo stručnim nadzorom, svi koji su bili kod nas u kontroli pohvalili su nas, govorili da bismo trebali biti primjer za ovakve ustanove, iako je stanje koje su oni zatekli bilo za nas svakodnevno uobičajeno. Primjenjujemo sve naložene mjere, a nismo štedjeli na zaštitnim sredstvima i dezinficijensima. Uz to smo iz naše Županije dobili dio zaštitnih sredstava, a kada su nam ponovno nudili, kazali smo da imamo i da daju drugima - govori vlasnik doma za Slobodnu Dalmaciju.

Upitali smo Dolića gdje se nalazi tih 11 korisnika kod kojih je potvrđena prisutnost virusa.

- Oni su još uvijek kod nas. Tijekom dana trebali bi biti premješteni u KBC Split, na Križine - kazao je Dolić.

O domu u Dicmu u superlativima govore dožupan Luka Brčić, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, i načelnik Dicma Ivan Maretić, koji je ujedno načelnik Stožera civilne zaštite u toj općini.

- Poznato mi je da je obavljeno više inspekcijskih nadzora u domu u Dicmu i, prema meni dostupnim informacijama, nije bilo nikakvih problema. Štoviše, osobe iz nadzora i epidemiolozi s kojima sam razgovarao isticali su da bi taj dom mogao poslužiti kao primjer ostalima. Poštovali su sve propisane mjere, a istican je i odličan odnos prema korisnicima. Osobno sam u nekoliko navrata kontaktirao s vlasnikom. Jednom smo im dali dio zaštitnih sredstava. Oni su vlastitim novcem nabavljali ta sredstva pa kada smo im drugi put nudili, kazali su da imaju dovoljno. Svima je čudno kako je došlo do tolikog broja zaraženih, kao i da su kod svih izostali simptomi - kaže dožupan Brčić.

Najgore nije prošlo!

- Bio sam u stalnom kontaktu s vlasnikom od trenutka kada je potvrđena prva zaraza djelatnice. Potom su poslije testiranja pozitivna bila četiri korisnika. Računali smo da je najgore prošlo, kad je u četvrtak stigla vijest o 11 pozitivnih korisnika. Žao mi je jer sam se i osobno uvjerio kako su vlasnik, njegova supruga i svi drugi zaposlenici ulagali maksimalne napore da bi proveli naložene mjere i tako zaštitili korisnike i sebe. Kao načelnik Dicma, zadovoljan sam što imamo vrlo mali broj građana kod kojih je potvrđena prisutnost koronavirusa - kaže Ivan Maretić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:16