OTVARAJAU VRATA ZA SVE PACIJENTE

NORMALIZACIJA U HRVATSKIM BOLNICAMA Na virus će se testirati svi koji idu na operaciju

Moramo krenuti s redovitim bolničkim programom jer bi pacijenti predugo čekali na zahvat ili pregled, kaže prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb
 Neja Markičević / CROPIX

Sljedeći tjedan u najvećoj hrvatskoj bolnici, KBC-u Zagreb, kreću tzv. hladne operacije te pregledi i dijagnostika koja nije hitna, što je zbog pandemije Covida-19 bilo na čekanju, a pripreme se rade i u ostalim hrvatskim bolnicama.

Ministar zdravstva Vili Beroš već je prošli tjedan najavio da bi mogao krenuti “redoviti program” operacija, dijagnostike i pregleda u bolnicama, ali i da će zadnju riječ “za realizaciju ove mjere imati epidemiolozi koji će odrediti uvjete pod kojima se može krenuti u redoviti bolnički rad”. Bolnice se pripremaju za pojačani rad jer trebaju nadoknaditi ono što nije učinjeno u protekla dva mjeseca, odnosno da pacijenti ne bi predugo čekali.

Najavljuje se da bi se moglo raditi i u dvije smjene te gotovo udvostručiti operacijski program ako je to moguće. No, ipak je izvjesno da će se sve morati raditi pod višestrukim mjerama zaštite jer je virus nepredvidiv, ne uvijek uhvatljiv, što znači da bi svaki neoprez mogao paralizirati veći dio, pa čak i cijelu bolnicu u kojoj bi se dogodio proboj koronavirusa. To traži da se svakom pacijentu pristupa kao da ima koronavirus.

Zaostaci

“Sigurno je da će se svi koji trebaju neku operaciju ili invazivnu dijagnostiku morati testirati na koronavirus. Naravno da to nije stopostotna zaštita jer znamo da danas negativni test za neko vrijeme može postati pozitivan, što znači da će zdravstveni djelatnici raditi pod ‘punom opremom’, odnosno mjerama zaštite ne bi li spriječili ulaz virusa.

Pacijenti bi trebali biti upućeni na testiranje u sklopu predoperativne obrade na koju ih upućuje njihov liječnik obiteljske medicine”, objašnjava dr. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Dodaje da će testiranje biti obvezno za sve one koji će u bolnici morati provesti više dana zbog operacije, dijagnostike ili terapije.

“Što se, pak, tiče pregleda i dijagnostike, za to se neće tražiti test, ali će ti pacijenti svakako prolaziti vrlo jasnu trijažnu proceduru prije ulaza u bolnice”, naglašava Capak.

“Moramo krenuti s redovitim bolničkim programom jer bi u suprotnom pacijenti predugo čekali na zahvat ili pregled. Bit ćemo organizirani tako da zdravstveno osoblje bude zaštićeno od mogućeg asimptomatskog pacijenta ili onog koji je u tom trenutku u ‘prozoru’, odnosno zarazan je a virus se testiranjem još ne može identificirati”, kaže prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, koji uz problem s koronavirusom ima i onaj prostorni.

No, dodaje kako će ortopedi, čija je zgrada teško oštećena u zagrebačkom potresu, već sljedeći tjedan početi s ugradnjama koljena i kukova pacijentima čiji su zahvati odgođeni zbog korone. Proradit će i Klinika za plućne bolesti s Jordanovca.

U Klinici za kirurgiju kažu da imaju oko mjesec dana zaostatka u operacijama, ali da bi se to moglo nadoknaditi pojačanim radom.

Pojačani program

Kako je sustav gotovo dva mjeseca isključivo bio okrenut pandemiji, svi oni koji su u tom vremenu bili naručeni za operacije, dijagnostiku ili preglede odgođeni su “za bolja vremena”. Budući da broj oboljelih pada, zaključak je nadležnih da se mora početi rješavati i ova “svakodnevna problematika”.

“I u ovom vremenu koronavirusa operiralo se i dijagnosticiralo, ali sve je išlo preko hitnog bolničkog prijema. Objektivno je opasnost od mogućeg unosa virusa u bolnicu postojala, ali uspjeli smo je spriječiti. Prije dva dana dovezen nam je, primjerice, hitni pacijent s disekcijom aorte. Naravno, operiran je, dobro je, a pri zahvatu su se koristile sve mjere zaštite kao da je pozitivan na koronavirus.

Na to ćemo se morati naučiti, opasnost postoji i za zdravstvene djelatnike i za pacijente, ali moramo je svesti na minimum. Uostalom, na početku epidemije odvojili smo dvije operacijske dvorane za zahvate kod pacijenata koji su Covid-19 pozitivni i za koje smo osigurali ulaz ‘liftom’ s vanjske strane jer svi moraju dobiti zdravstvenu skrb, bez obzira na to imaju li koronavirus ili ga nemaju”, objašnjava prof. dr. Ćorušić.

Dakako, za taj pojačani program rada trebat će i dodatni novac koji bi mogao doći u pitanje jer su zbog epidemije mnoge tvrtke oslobođene plaćanja doprinosa, inače najvećeg prihoda HZZO-a.

Uvjeti za ulaz u bolnice

PRVI

testiranje na koronavirus za sve hospitalizirane pacijente koji trebaju operacije, invazivne dijagnostičke preglede i terapiju

DRUGI

trijaža za sve pacijente koji dolaze na pregled ili dijagnostiku u bolnicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:47