PANDEMIJA U HRVATSKOJ

NOVE INFORMACIJE O BROJU OBOLJELIH U HRVATSKOJ Imamo 77 novooboljelih, ukupan broj zaraženih se popeo na 867

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2020. u 13:41

Zagreb, 260320.
U Ravnateljstvu civilne zastite odrzana je konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite a vezano za pandemiju koronavirusa. Na fotografiji: Vili Beros.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

 

Nacionalni stožer civilne zaštite RH održao je redovitu konferenciju za novinare na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u Hrvatskoj zabilježeno novih 77 slučajeva koronavirusom, tako da se ukupan broj zaraženih popeo na 867. Preminulih i dalje imamo šest, dok je 67 osoba ozdravilo. Testirano je ukupno 7015 ljudi, od čega u zadnja 24 sata njih 711.

 

Na respiratoru je 32 bolesnika, novih je pet - po dvoje bolesnika u Zagrebu i Splitu te po jedan u Osijeku i Rijeci, a jedan je manje u Dubrovniku jer je transportiran u Split.

- Mjere su urodile plodom, brojke su iste kao i jučer, a zdravstveni sustav se polako vraća u normalu. Život ne smije stati i on zasigurno neće stati, rekao je ministar Beroš.

- Prva analiza kaže da nema povećanog broja slučajeva zaraze u Zagreba kao posljedica potresa, otkrio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Utvrđeno je 970 slučajeva kršenja samoizolacije, dok je prijavljeno njih više od 3000, izvijestio je  u utorak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

 

Kod sedam policijskih službenika potvrđeno je oboljenje od koronavirusa, a u samoizolaciji se nalazi 98 policijskih službenika, dok je mjera samooizolacije prestala važiti za 59 policijskih službenika, dodao je.

Ministar je rekao da je Nacionalni stožer poslao lokalnim stožerima uputu o primjeni mjera ograničavanja u vezi s obavljenjem nužnih poljoproivrednih radova i prodaje sjemena, presadnica i sadnica te dijelova za poljoprivednu mehanizaciju.

- Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal i prodavaonice rezervnih dijelova mogu raditi uz obvezu poštivanja odluke o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite, kazao je.

U Studentskom domu Cvjetnoi naselje zbog potresa zbrinuto je 450 osoba, dodao je Božinović.

 

- U ovoj nevolji nitko ne ostaje sam, tako ni Zagreb. Vatrogasci iz deset gradova došli su pomoći zagrebačkim vatrogascima i ostat će tu sve do 7. travnja kako bi rasčistili sva opasna mjesta. Hvala im, zaključio je.

Alemka Markotić upitana je o upotrebi antimalarika u liječenju koronavirusa.

- Antimalarici se primjenjuju na sve strane. Pojavile su se infrmacije da postoje benefiti od njihova korištenja. Kontinuirano se pojavljuju ideje što bi se moglo koristiti. Što se tiče cjepiva, nemamo neke velike novosti u ovom trenutku niti ih u ovom trenutku može biti, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

- Stigmatizacija je nedopustiva i svi mi smo izloženi i možemo se zaraziti. To ne smijemo raditi prema drugima, poručuje Markotić.

Imamo 41 osobu koja je mlađa od 20 godina, 101 osobu koja je starija od 70 godina, kaže Capak. Imamo 50 doktora medicine, 41 medicinsku sestru, pet ljekarnika i deset stomatologa koji su pozitivni na koronavirus.

- Na respiratoru trenutno nema kritičnih, ali njihovo zdravstveno stanje može se promijeniti u samo nekoliko minuta. U svakom sluačju, svatko tko je na respiratoru je teško boestan, rekla je Markotić.

- Stalno promišljamo kako održati balans restirktivnih mjera i popuštanja. Život nije stao i ne treba stati. Osvrnuo bih se na humor na društvenim mrežama koji stvarno djeluje kao lijek. Ali, pozivam da se sutrašnji dan, 1. april, ne koristi za plasiranje vijesti koje bi zavaravale javnost. Humor neka ostane samo smiješan, rekao je za kraj ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

Izdvajamo