SPREČAVANJE ŠIRENJA ZARAZE

RIJEČKA NADBISKUPIJA PRVA U HRVATSKOJ UVELA RIGOROZNE MJERE ZBOG KORONAVIRUSA Nema svete vodice ni rukovanja na misama

 
 Filippo Monteforte / AFP

Riječka je nadbiskupija prva u Hrvatskoj odlučila slijediti potez većine europskih biskupija u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Svećenici su na misama u crkvama u Riječkoj nadbiskupiji jučer vjernike pozvali da se pridržavaju privremenih preventivnih mjera. Tako do daljnjega na ulazu u crkve i kapele neće biti blagoslovljene vode, pričest će se dijeliti samo na ruke, a vjernici na misama neće se rukovati u znak mira, javlja Novi list.

Također, nakon hodočasničke mise, neće biti održana druženja u katedralnim prostorima.

Crkva San Luigi dei Francesi u Rimu zatvorena je zbog koronavirusa nakon što je kod 43-godišnjeg svećenika iz Pariza, koji se sredinom veljače vratio iz Italije, potvrđena zaraza - javljaju talijanski mediji, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Svećenik iz biskupije Pariz, koji se sredinom veljače vratio iz Italije, gdje je prethodno boravio, testiran pozitivno na koronavirus Covid-19 ovog petka, 28. veljače. On je hospitaliziran od sinoć i njegovo je zdravlje stabilno. Zbog mjera opreza stavljen je u izolaciju - poručio je pariški nadbiskup Michel Aupetit.

Misa se neće slaviti ni u rimskoj crkvi Sant'Ivo dei Bretoni.

Pariški nadbiskup Michel Aupetit zamolio je svećenike da poštuju mjere razboritosti tijekom mise i u crkvama: vjernicima hostiju davati samo u ruke, a ne u usta, ne koristiti kalež, uputiti vjernike da ne razmjenjuju znak mira tijekom mise i da nipošto ne uranjaju ruke u svetu vodu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:34