BROJKE SVE GORE

U 24 SATA U ITALIJI UMRLE 793 OSOBE Gradonačelnik Milana uputio apel očajnika: 'Ljudi, ako se nama dogodi što i Bergamu, uslijedit će katastrofa!

 
Milano
 AFP

Talijanske vlasti su u subotu objavile da su u posljednjih 24 sata od Covida-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, umrle 793 osobe.

U Italiji je od Covida-19 od početka širenja te bolesti ukupno umrlo 4825 osoba.

Ukupan broj zaraženih porastao je od petka s 47.021 na 53.578, objavili su talijanski dužnosnici u subotu.

Broj umrlih od koronavirusa u najteže pogođenoj sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji povećao se u jednom danu za 546 te je sveukupno u toj ekonomski najrazvijenijoj regiji do sada od koronavirusa umrlo 3095 ljudi.

To je najveći skok u jednom danu u Lombardiji od izbijanja zaraze.

Najveća zabrinutost je ekstreman broj zaraženih osoba u Milanu. Za grad se najavljuju nove restrikcije, a očajni gradonačelnik Beppe Sala cijelo vrijeme ponavlja jednu riječ.

- Otpor, otpor, otpor...

Italija je u velikom strahu, jer ako se scenarij iz Bergama ponovi u gradu od 1,4 milijuna ljudi, najblaže rečeno, to bi bila - katastrofa.

- Milano još uvijek nije pogođen kao neki drugi gradovi i zato pozivam građane na otpor. Zamislite da se nama dogodi širenje zaraze kao u Bergamu? Zamislite kakav bi to bio udar na naš zdravstveni sustav. To bi bila katastrofa!

Gradonačelnik je zahvalio svim građanima koji se pridržavaju uputa, ali je ukorio i one neodgovorne koji se ponašaju kao da je situacija normalna.

Inače, rimska La Repubblica je napravila razgovor s uglednim znanstvenikom Pierluigijem Lopalcom, profesorom higijene na Sveučilištu u Pisi, koji je prije toga dugi niz godina radio u Stockholmu, koordinirajući strategije cijepljenja za Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti.

Bio je među prvima koji su shvatili kakav će kaos koronavirus izazvati. Trenutno vodi talijansku koronovirusnu znanstvenu radnu skupinu iz rodne Apulije.

Ugledni znanstvenik u razgovoru za rimsku La Repubblicu objašnjava kako je teško precizno prognozirati trajanje epidemije u Italiji, jer su svi prognostički modeli danas poput vremenske prognoze vrijede 24 ili 48 sati, ali već nakon dva dana postaju nepouzdani. Brojnost promjenjivih varijabli čini nepredvidivim i procjene njezina vrhunca.

- Jedino što se može pouzdano reći je da bolest neće trajati kratko, to mora biti jasno ljudima. Kad čujem odgovorne koji tvrde da bi se nogometno prvenstvo moglo nastaviti početkom svibnja, dođe mi da ih pitam misle li da će biti iza zatvorenih ili otvorenih vrata? Uvjeren sam da prije listopada neće biti moguće vratiti ljude na stadione – siguran je prof. Lopalco, prenosi Slobodna Dalmacija.

Po njegovome mišljenju, restriktivne mjere u javnome životu trajati će sigurno do ljeta i neće prestati naglo i odjednom: ljudi će se vratiti na posao i izlaziti vani, no sve će se to morati poduzimati postupno i vrlo delikatno.

Profesor je jako zabrinut za razvoj situacije u Lombardiji koja je još uvijek tvrđava Covida-19, a ništa manje zebnje ne gaji ni prema mogućnosti da se virus snažnije useli u Milano, odnosno razbije gradske bedeme i uđe u sredine s velikom gustoćom naseljenosti.

- To bi moglo naglo zaoštriti krivulju rasta i povećati ionako veliki broj smrtnih slučajeva zbog nemogućnosti sustava u velikim gradovima da liječi oboljele – napominje.

Infekcija se nakon zaraženosti razvija brzinom koja ne ostavlja dovoljno vremena i usporavanje brzine prijenosa s čovjeka na čovjeka izuzetno je bitno.

„Ovo je Španjolska gripa 2020. Ta gripa je između 1918. i 1920., u uvjetima tadašnje komunikacijske izoliranosti i slabijega prijenosa, zarazila oko 500 milijuna, a proizvela od 50 do 100 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta. Da danas ne postoji ovakva intenzivna njega u bolnicama i društvena borba protiv nekontroliranoga širenja virusa, aktualna bi se epidemija ekspresno proširila i vjerojatno trajala samo mjesec dana, ali bi iza nje ostalo oko 100 milijuna mrtvih. Nitko još ne može ni pojmiti takav užas – poručuje Lopalco.

Talijane je posebno zabrinula i najnovija izjava Marije Rite Gismondo direktorice Laboratorija za kliničku mikrobiologiju i dijagnostiku biohitnih slučajeva bolnice Sacco u Milanu koja je referentnoi centar za Covid-19 za Lombardiju.

“U Lombardiji, najvećem zaristu koronavirusa događa se nešto što ne razumijemo. Možda je virus mutirao - zabrinuto je kazala Gismondo.

Na njezinu izjavu na twiterru osvrnuo se danas i dr. Lopalco konstatacijom kako to što pojedine fenomene trenutno ne razumijemo ne znači da ne postoje znanstvena objašnjenja za njih. Samo treba vremena da se do njih dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:03