KORONAVIRUS

U SPLITSKOM KBC-u ZARAŽENE DVIJE DJELATNICE Obje su u samoizolaciji, a odjeli u kojima su radile su dezinficirani

KBC Split
 Duje Klaric / CROPIX

U splitskom KBC-u koronavirusom su zasad zaražene dvije djelatnice, jedna iz Zavoda za nuklearnu medicinu te jedna s Odjela za hemodijalizu, obje su u samoizolaciji, a odjeli u kojima su radile su dezinficirani, potvrdio je u petak ravnatelj te splitske bolnice Julije Meštrović.

Napominjući da KBC od četvrtka provodi testiranja na koronavirus, a do sada su provedena njih 52, Meštrović je novinarima rekao kako je od 3800 zaposlenih u bolnici njih oko pola trenutno u pričuvi, a bude li potrebno u pomoć im mogu stići i zdravstveni djelatnici iz Zadra, Šibenika i Dubrovnika.

"Mi smo spremni za različite scenarije jer puno je naših djelatnika koji su sad kod kuće i mogu biti angažirani u slučaju potrebe", istaknuo je i dodao kako je u KBC-u zasad hospitalizirano 14 zaraženih koronavirusom, čija je prosječna dob 60 godina.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin rekla je kako je virusom zaražena još jedna djelatnica tog zavoda, trenutno dvije.

"Druga naša djelatnica pozitivna na koronavirus bila je u skupini koja je bila u kontaktu s prvozaraženom. Nakon prve zaražene djelatnice u samoizolaciju je odmah otišlo 13 naših djelatnika, među kojima je bila i djelatnica kod koje je utvrđen drugi slučaj zaraze", navela je Karin.

Dodala je da su nakon potvrde zaraze prve djelatnice odmah testirani i njeni ukućani, također zdravstveni djelatnici, sve s ciljem sprječavanja širenja virusa sa zdravstvenih djelatnika na pacijente.

Koronavirusom je zaraženo i dvoje liječnika te jedan medicinski tehničar županijskog Zavoda za hitnu medicinu, a ravnatelj tog zavoda Leo Luetić rekao je kako su u samoizolaciju odmah upućeni svi s kojima su bili u kontaktu, od kojih se neki testiraju.

Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa izjavio je kako su dva rendgena dva dana bili van upotrebe nakon saznanja da su ih koristili pacijenti za koje je utvrđeno da su pozitivni na koronavirus.

"Oba su rendgena dezinficirana, a jedan od njih je ponovno stavljen u upotrebu", kazao je Rađa i dodao kako su u samoizolaciji po dvije doktorice i inženjerke medicinske radiologije iu tog zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:16