GLOBALNA UTRKA

U TIJEKU JE PET POKUSA NA LJUDIMA Britanski znanstvenici: 'Vakcina koju razvija naš tim mogla bi biti dostupna u rujnu'

 
ilustracija
 Aleksey Satyrenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Svi se osjećamo bespomoćno i pokušavamo pomoći na bilo koji način, bilo da doniramo maske ili volontiramo u bolnici. Svi pokušavaju učiniti što mogu, a ja sam odlučila biti među volonterima koji će prvi primiti eksperimentalno cjepivo, rekla je za Science News Sophia Upshaw (22), studentica iz Atlante.

Sophia Upshaw jedna je od 45 dragovoljaca uključenih u prvu fazu kliničkog pokusa kojim se iskušava sigurnost cjepiva protiv Covida-19 koje je razvila američka biotehnološka kompanija Moderna. Taj je klinički pokus, prvi u svijetu, počeo 16. ožujka u dva istraživačka instituta, u Seattleu i Atlanti. - Čula sam za klinički pokus kad je počeo. Nazvala sam i pitala mogu li me uključiti, a već 23. ožujka sam došla na pregled. U petak 27. ožujka primila sam prvu dozu cjepivu.

SAD i Kina

Iskustvo je slično onome kao kad se cijepite protiv gripe - ispričala je Sophia Upshaw, koja će 24. svibnja dobiti drugu dozu cjepiva mRNA-1273 kompanije Moderna. Riječ je o cjepivu koje pripada u takozvana cjepiva nukleinskim kiselinama, a u ovom konkretnom slučaju koristili su RNK (ribonukleinska kiselina) kako bi pobudili naš imunološki odgovor. Klasična cjepiva koriste ili kompletne, ali mrtve, viruse ili djeliće njihove proteinske ovojnice kao materijal za “učenje i prepoznavanje” našem imunološkom sustavu kako bi zapamtio virus i, jednom kad dođe u dodir s njim, uspješno ga eliminirao.

Osim ovog, u tijeku su još četiri klinička pokusa, jedan u SAD-u, a tri u Kini. Američka biotehnološka kompanija Inovia razvila je cjepivo INO-4800 te 6. travnja lansirala prvu fazu kliničkog pokusa u koju će biti uključeno 40 zdravih dobrovoljaca u Philadephiji i Kansas Cityju.

CjepivoAd5-nCoV razvila je kineska biotehnološka kompanija CanSino Biologicals, a klinički pokus sa stotinjak ispitanika počeo je u ožujku u Wuhanu, ishodištu nove bolesti Covid-19. Genoimunološki medicinski institut u Shenzenu, pak, razvio je dva cjepiva: LV-SMENP-DC i aAPC. Klinički pokus s cjepivom LV-SMENP-DC počeo je još krajem veljače, a ispitivanje cjepiva aAPC na ljudima počelo je u ožujku.

Prof. Gilbert

Za razliku od većine stručnjaka koji upozoravaju da će sigurno i učinkovito cjepivo protiv Covida-19 biti dostupno tek za 12 do 18 mjeseci, britanski znanstvenici pod vodstvom prof. Sarah Gilbert iz Instituta Jenner na Sveučilištu Oxford mnogo su optimističniji. U razgovoru za britanski Times prof. Gilbert je prije nekoliko dana rekla da je 80 posto sigurna da bi cjepivo protiv Covida-19 koje razvija njezin tim moglo biti dostupno već u rujnu.

- No, nitko ne može garantirati da će naše cjepivo biti učinkovito - rekla je Sarah Gilbert. Klinički pokus s cjepivom ChAdOx1, koje je razvila oxfordska grupa, trebao bi početi tijekom idućih desetak dana. No, deseci programa razvoja cjepiva su u tijeku, pa se mnogi pretklinički i klinički pokusi očekuju tijekom ove godine.

U analizi koju je objavio znanstveni časopis Nature, skupina stručnjaka iz globalne organizacije CEPI (Koalicija za inovativna rješenja za pandemije) u Oslu navodi da trenutno postoji 115 kandidata za cjepivo protiv Covida-19.

Kandidati

Od tih 115 kandidata, 78 je potvrđeno kao aktivno, a 37 nepotvrđeno. Nadalje, od 78 potvrđenih aktivnih projekata, 73 su trenutno u istraživačkoj ili pretkliničkoj fazi, a pet je u prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

Od potvrđenih aktivnih kandidata za cjepivo, njih 56 razvijaju privatne kompanije, a preostala 22 projekata vode akademske institucije i druge neprofitne organizacije. Najveći broj kandidata za cjepiva, čak 36 razvija se u SAD-u. U Kini je u tijeku razvoj 14, a toliko cjepiva razvija se i u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:56