NAUTIČKA PATROLA

ACI MARINA ŠIMUNI Nautičar Stapf sprema se za zadnju avanturu u svom životu: put oko svijeta

Na ovo će putovanje u proljeće 2019. krenuti sa svojom japanskom suprugom Makiko, dvoje djece Norom i Frankom, te s unucima
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Njemački nautičar Reinhold Stapf je u svojih 66 godina života preplovio svijet već deset puta. Oplovio je sva tri oceana, japansko i indonezijsko otočje, američku i europsku obalu, a došao je i čak do Antarktike.

Svako putovanje bilo je s drugim brodom, drugom posadom i pod drugom zastavom. Granice nisu postojale, i to ponajviše zato što nikada nije izašao iz svoje sobe. Sva ta putovanja zapravo nisu bila njegova. On je o njima čitao samo u knjigama. Ipak, sa svakom novom nautičkom avanturom u njemu se budila jedna želja. Jedna iracionalna, teška, pa i luda želja. Ali ne i neostvariva.

Japan

- Iduće godine u proljeće iz Hrvatske krećem na putovanje oko svijeta - samouvjereno će Reinhold dok sjedimo na njegovu katamaranu u ACI marini Šimuni na otoku Pagu.

Na put će krenuti sa svojom japanskom suprugom Makiko, sa svoje dvoje nizozemske djece Norom i Frankom te s unucima. Ne radi se jednoj svakodnevnoj posadi, ali Reinhold nije jedan običan čovjek. Njegov život je isprepleten s toliko priča i sve one vode na ovo malo mjesto na Pagu. A sve počinje s njegovim odlaskom na doktorski studij u Japan.

- Kada sam završio studij fizike i matematike u Njemačkoj htio sam svoj doktorat napraviti u inozemstvu - počinje priču Reinhold.

Otišao je u Osaku na Institut laserskog inženjerstva i tamo počeo svoju doktorsku disertaciju na temu nuklearne fuzije i dijagnostike plazme.

Na kraju je izmislio novu metodu za detekciju visoko energetskih neutrona (14MeV) koja se još uvijek koristi i danas. Tijekom svog boravka u Japanu okrenuo je potpuno novu stranicu u životu. Izdvojit ćemo tri najvažnija događaja koja su imala veliki utjecaj na njegovu odluku da jednoga dana oplovi svijet. Prvo, upoznao je Makiko s kojom je u braku već 25 godina.

- Ona ima svoju medijsku tvrtku, a jedna od naših zajedničkih strasti bilo je jedrenje - kaže Reinhold čime dolazimo i do druge važne prekretnice. U Japanu je naučio jedriti i to na malom čamcu s jedrima koji je pripadao njegovoj prijateljici. Kada se vratio u Njemačku položio je ispit za skipera, tako da se u Japan vratio kao licencirani jedriličar. S potvrdom u džepu i znanjem u glavi našao se na brodu jedne ekipe za regatu Kenwood Kup. Brod im se zvao Sleeper, a nakon prve utrke postao je stalni član postave s kojom je oplovio cijeli Japan.

I sada dolazimo do zadnje i možda najvažnije prekretnice. Bio je to dan kada je upoznao Hasana.

Prijatelj

- Upoznali smo se na tečaju japanskog jezika. On je bio Englez, ali je rodom iz Bihaća iz Bosne i Hercegovine, tada Jugoslavije. Nekako iz ničega je nastalo jedno od mojih najdražih prijateljstava - kaže Reinhold.

Hasan mu je jednom u razgovoru spomenuo i jedno prekrasno more koje obavezno mora posjetiti. Iz godine u godine taj posjet se odgađao. Nikako nisu mogli naći vrijeme koje obojici odgovora.

- Onda je Hasan postavio ultimatum. Zapovjedio je meni i Makiko da ga u lipnju 2013. godine posjetimo u njegovoj kući pokraj Starigrada. Obećao sam da ga nećemo iznevjeriti - veli s velikim veseljem, ali onda zastaje. Uzima gutljaj vode iz boce koju je prije toga vrtio u ruci. S malim kašljem i kristalnim očima nastavlja:

Prvi posjet

- Nažalost, nisam održao obećanje - kaže. Hasan je umro u ožujku 2013. godine od raka. Bili su vršnjaci, oboje 60-godišnjaci s velikim planovima za život, ali još važnije bili su prijatelji koji su se znali 30 godina. Zato je iz poštovanja prema preminulom prijatelju odlučio godinu poslije posjetiti njegovu kuću pokraj Starigrada. To mu je bio prvi posjet Hrvatskoj, a posebno ga je dojmilo ono prekrasno more o kojemu je njegov prijatelj pričao.

- Godinu dana poslije vodio sam jedan ozbiljan razgovor sa svojom kćeri. Tema je bila kupovina broda. Znao sam da ako tada ne kupim brod, da neću nikada - veli Reinhold i do kraja njihove šetnje odlučio je kupiti brod.

Za ACI marinu Šimuni je čuo od prijatelja iz Belgije koji je rekao da ima najmanje komaraca na Jadranu, a kako nije znao za ni jednu drugu odlučio se za nju.

I tu je ostao do danas.

Sada se priprema za najveću avanturu svoga života. Supruga i djeca su nautičari, a prije dvije godine im je predložio da krenu na putovanje oko svijeta.

Generacije

“Put tri generacije”, tako ga zove jer će posadu činiti on i supruga, njegovo dvoje vanbračne djece i unuci.

- Moja djeca me poznaju. Znaju da sam lud, ali ne i glup. Zato mi vjeruju da ću ovo putovanje isplanirati do zadnjeg detalja - objasnio je.

Za njega je to svojevrsni oproštaj od ovoga svijeta. Naime, putovanje će trajati pet do 10 godina, a s obzirom na njegove godine postoji i mogućnost da on putovanje ne završi.

- U tom slučaju će moja djeca dovršiti put, a ja ću biti sretan jer sam imao hrabrosti napraviti zadnju avanturu u životu - kaže nautičar.

Marko i Marička uživaju u jedrenju na brodu “Mara”

Slovenski bračni par Marko i Marička Juvan iz Kranja plovi Jadranom na brodu starom čak 50 godina. Riječ je o Amethystu 27, maloj jedrilici koja je već šest godina vezana u ACI marini Šimuni na otoku Pagu. Prijašnji vlasnik ih je prije kupovine upozorio da brod ima nekoliko ožiljaka ili, bolje reći, ratnih ozljeda.

- Brod je prije bio u Zadru, a vlasnik Nijemac ga je tamo ostavio i tijekom rata. Kada se vratio po njega našao je geler u jarbolu i metak u ogradi - veli.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Osim ratnih oštećenja, brod je imao još nekoliko kvarova, ali su ga svejedno uzeli i obnovili. Nije im to prvi brod, prije su imali jednu malu jedrilicu i s njom su plovili sve do Šolte. Ipak, kako su im djeca rasla tako je bilo sve manje mjesta na brodu.

- Kada su djeca bila mala, mogli smo još i gitaru staviti s nama i bilo bi mjesta. Ipak, kada su već postali odrasli brod je postao pretijesan tako da smo morali nabaviti veći - priča Marička.

I kupili su Amethysta. Čak su razmišljali o motornjaku, ali je na kraju prevagnula ljubav prema jedrenju. Naime, Marko već godinama sudjeluje po regatama pa je htio tijekom ljeta uživati i u malo “neobaveznom” jedrenju s obitelji. Ujedno, kako je iz Kranja kaže kako je kao mali uvijek maštao da ima svoj brod i jedri po moru. Taj san živi već zadnjih 15 godina, a posljednjih šest je na Amethystu. Kada su ga kupili prevezli su ga iz Umaga do Paga i za kraj im je ostalo da daju ime.

- Oboje nam ime počinje s ‘Mar’, pa je nekako bilo prikladno da ga nazovemo Mara - veli Marko. (M. Boltižar)

Praonica rublja, restoran...

Željko Hajdinjak / CROPIX

Vezovi: 200 vezova u moru; 56 bova u zaljevu Pantera

Usluge: Recepcija s mjenjačnicom, sanitarije, praonica rublja, dućan, restoran i picerija u blizini marine

Ekstra: iznajmljivanje bicikla, skutera, rent-a-car

Lun: Vrhunski klasici u drevnom masliniku

Kao kontru divljim ritmovima na Zrću u prekrasnom Lunjskom masliniku Turistička zajednica Novalje organizira vrhunske koncerte klasične glazbe. Program Pag Art festivala na pozornici amfiteatra okruženog tisućljetnim maslinama ugošćuje umjetnike već nekoliko godina, a od 11. do 13. kolovoza po prvi će se puta održato Olive Classic Festival s misijom da poveže visoku umjetnost, turizam i gastronomiju. Raspored koncerata:

- 4. kolovoz, subota, 21 sat: Pag Art festival - pijanist Lovro Pogorelić izvodi djela Mussorskog i Prokofjeva

- 11. kolovoza, subota, 20.30 sati: Otvorenje Olive Classic Festivala - nastupaju Petrit Çeku, gitara, Sara Domjanić, violina, Marie Spaemann, čelo i Duo Alliada

- 12. kolovoza, subota, nedjelja 21 sat: “Sound of Lun” - umjetnicima koji su nastupili na otvorenju pridružit će se i Tetiana Lutsyk na violini te Isidora Timotijević na violi

- 13. kolovoza, ponedjeljak, 21 sat: “Europe capitals - Zagreb” - uz Saru Domjenić, Petrita Çeku i Marie Spaemann nastupaju Zagrebački solisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:00