NAUTIČKA PATROLA: ACI MARINA PULA

AUSTRIJANAC U AVANTURI ŽIVOTA 'U tri godine jedrilicom namjeravam oploviti svijet... Ne trebate puno novca, otkrit ću vam koliki mi je budžet'

Gerald Ulm iz Graza, danas 63-godišnjak, potpuno je zaljubljen u jedrenje i 12-metarski brod Carpe Diem.
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Bilo je to doba rata. Geralda to nije hvatalo, ali je važno za priču. Uglavnom, Gerald Ulm, danas 63-godišnjak, dolazi iz skromne obitelji iz Graza. Svaki šiling teško se skupljao, a Gerald je kao klinac u ruke primio priču Julesa Verna. I zaljubio se preko ušiju!

Ne, nije kanio provesti 30 tisuća milja pod morem, Gerald je kao mulac počeo sanjariti o brodu. U ljetno doba, kao školarac, zaposlio se na lokalnom jezeru i sve što je mogao, počeo je stavljati sa strane.

- Kakav brod, Geralde - govorila je mater familias Ulm.

On, međutim, od svog cilja nije odustajao. Kada je navršio neku godinu, dobio je bolji posao, a sa 18 umjesto na vozački, odletio je na ispit za upravljanje brodicama. Ispijen svime, položio ga je isprva, a ušteđevinom je kupio prvu “kadu” koju je prvo privezao uz jezero, da bi je potom, ima tome skoro 20 godina, privezao u Puli.

- Ona je bila i ostala moja najbliža marina, tu sam autom za 4,5 sati. No, brodsku sam dozvolu dobio s 18, onu za automobil s 22. Uglavnom, lijepa luka, predivni Jadran, sve blizu i prelijepo, Hrvatska je postala moj nautičarski dom - priča mi u predvečerje svoga životnog podviga.

Životni san

Prošle su, naime, godine, svoj je prvi brod prodao, a potom drugi dopremio iz Nizozemske za, kako kaže, pristojnu cijenu. Dok nas je vodio njime, gledao ga je i mazio kao najveću ljubav. Gerald je potpuno zaljubljen u jedrenje i svoj Carpe Diem.

- Brijuni, jasno za početak, pa potom sjeverni, srednji i konačno južni Jadran. Ovdje hitam kad god mogu jer ovdje živim svoj stvarni život. Znate, inače sam bio menadžer, svojevrsni upravitelj bazena, kontrolor čistoće vode i ostalih popratnih stvari koje su me pratile. A onda sam upoznao svoju sadašnju družicu, počeli smo ploviti Jadranom i ona je, na moju nevjerojatnu sreću, zajedno sa mnom počela uživati.

Gerald je shvatio: 63-godišnji austrijski bazenski tehničar odlučio je sa životnom družicom ostvariti životni san - oploviti zemaljsku kuglu u svojem ljubljenom 12-metarskom brodu. A mi sjedimo s njim dok se sprema na isplovljavanje u rujnu.

Tri godine
Pula, 230617
Nauticka patrola Jutarnjeg lista Zlatno sidro u ACI Marini Pula.
Na fotografiji: Gerlad Ulm, putnik oko svijeta na jedrilici.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

- Kako, zašto? To je pasija, a mi sada živimo dvije godine zajedno i vjerujemo da smo spremni za takvu avanturu. Ludilo? Ne, nemojte biti smiješni, pa ljudi su i manjim brodovima oplovili svijet - smije se Gerald, ali i objašnjava: - Mediteransko more, pa odlazak na Atlantik. To je ključ jer lijepo je ploviti Jadranom, ali kada dođeš na otvoreno more, sve je drugačije. Čekamo povoljne vjetrove i nadamo se da ćemo cijelu kuglu obići u tri godine. Bojimo li se? Lagao bih kada bih kazao da nam je svejedno, ali ja za početak očekujem da me družica ne izbaci negdje usred Atlantika. Za start bi već to bilo dobro.

Za nas, koji smo dosad živjeli u kampovima s vrećom za spavanje, on nije bio dobra, nego najbolja priča. Očekujući šampanjac, kavijar i cijelu tu nautičku dolcevitu, šušur koji prati takav lifestyle, naletjeli smo na tipa koji danas priprema brod na putovanje. Skromni brod, u kabini uljanica, i oprema koja nudi preživljavanje, a ne komfor, nije ono što smo očekivali. Konačno, dočekao nas je s čašom vode jer radi, a ne, recimo, s aperolom, mojitom ili ostalim očekivanim asesoarom. Razbijena fama, odmah u glavu, otkrila je drugi dio ljubavi koja nekima postaje i ostaje pasija.

- Želite li živjeti skromno, ako volite ovaj život, onda vam za ovakav život ne treba puno. Evo, naš budžet u plovidbi oko svijeta broji 2500 eura mjesečno. O.K., morate znati da u te tri godine nema nostalgičnih avionskih bjegova u Graz ili čudesnih večera na pješčanim dinama. Ne, to je skromno i ponizno jedrenje koje ima za cilj oploviti svijet, a ne živjeti luksuz koji mnogi poistovjećuju s jedrenjem. Neki to žive, i to je O.K., ali jedrenje nije moja poza, jedrenje je moj život - zaključio je Gerald.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:44