ŽIVOT NA BRODU USPOMENA

ISPOVIJEST AUSTRIJSKOG BRAČNOG PARA KOJI JOŠ OD 80-ih DOLAZI LJETOVATI NA UŠĆE OMBLE 'Naš brod je u ratu bio posve uništen, ali vratili smo se...'

 
 Milan Šabić / CROPIX

Velebni ljetnikovac Sorkočević, njegov raskošni perivoj, bazen, teniski i golf tereni - sve su to značajke dubrovačke marine. No, primjećujemo još jedan dodatni kuriozitet - brojne mačke koje se kriju posvuda po hladovitim zakutcima marine. Izlaze tek predvečer pa opušteno migolje po gatovima i, spretno prelazeći pasarele, žicaju goste večeru, a oni s time - fantastično! - nemaju ni najmanji problem.

Šampanjac

Tako u kohabitaciji žive nautičari, mace i debeli cipli iz bočate vode marine, u koju se ulijeva rijeka Ombla. Tragom tih istih mačaka dolazim do Austrijanaca Alberta Koniceka (93) i Rine Lang (90), dugogodišnjih, zapravo i legendarnih stanovnika dubrovačke ACI marine koji su tu istu koloniju mačaka i othranili. Primaju me u svoj brodski dom u kojemu ljeti žive još od osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Brod je naručen te izgrađen u Nizozemskoj, a Albert je tijekom radnoga vijeka štedio 5000 šilinga mjesečno da bi si ga mogao priuštiti te se tako pripremio za život u mirovini.

Dubrovnik, 210618.
Brod Rine i Alberta u ACI marini Dubrovnik.
Na fotografiji: Rina i Albert
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX

- Mi smo imali Hepija, dugo je živio s nama i plovio, a onda je umro. Vidiš ovu macu vani, to mu je bila cura. Krasna maca, jedino je nju puštao da dolazi na brod. I ona je već jako stara, mislim da bi uskoro mogla umrijeti - pojašnjava nam Rina, Albertova životna suputnica i fascinacija, prema kojoj je njihov plutajući dom i dobio svoje ime.

Agilni se starina i danas prema njoj odnosi posve džentlmenski, a tako je dočekao i nas - s bocom finoga šampanjca do kojega mu je, priznaje, sve teže doći jer su stepenice u salonu broda prilično strme. No, snalaze se njih dvoje.

Ne plove, doduše, kao nekada i većinu su vremena privezani u marini, gdje žive mirnim životom u brodu krasnoga, starinskog interijera, prepunog uspomena, knjiga i raznih nautičkih potrepština.

Stari kapetan

- Sve nam je teže upravljati brodom, dizati špage, bacati sidro... Ali znaš, mi smo vidjeli čitav Jadran toliko puta. Dobro nam je ovdje sada. Tu i tamo odemo do uvale Janske, to je tu blizu, prema Slanom... Nikada nisam pomislio da bih mogao ovoliko dugo živjeti, ali hajmo vidjeti dokle će to ići - kaže stari kapetan koji je novac za kupovinu broda onomad zaradio trgovinom kožom.

On, inače, tečno govori hrvatski, kao i još nekoliko jezika, a ugodno zavaljen u svoju brodsku stolicu, odmah do drvenoga kormila, bez puno okolišanja pojašnjava kako je ruski naglasak zaradio u Staljinovim radnim logorima iza Drugoga svjetskog rata. Rina, s druge strane, lista albume s fotografijama.

Najprije mi pokazuje fotografiju njihova broda nakon stradavanja prilikom opsade Dubrovnika. Bio je posve uništen gelerima, ali zakrpali su ga zajedno, odmah nakon rata.

Dubrovnik, 210618.
Detalj s broda Rine i Alberta u ACI marini Dubrovnik.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX

Druge fotografije pokazuju mačka Hepija na brodu, njihove izlete na brojne jadranske lokacije, zatim lampicama okićen brod kojim su posjećivali Dubrovnik u vrijeme raznih fešti. Priča je previše, a vremena je, nažalost, mnogo manje. Čini mi se da se ovi ljudi sjećaju svega, i da bi sve mogli prepričati u detalje. Albert kaže da mu je mozak jedina stvar koja ga i dalje služi stopostotno, a Rina se ustaje i upire prstom u jednu uokvirenu fotografiju.

Prvi gliser

- Ovo smo nas dvoje s jednim prijateljem na Dunavu. To je naš prvi gliser, prije negoli smo se odlučili za mirniju plovidbu - prisjeća se zagledana u to vrijeme koje je odavno iza njih. Fotografija pokazuje tri mlade ličnosti koje glisiraju sedamdesetih godina kroz pejzaž Srednje Europe. Rina i Albert su, vidi se, oduvijek bili totalno šik par. Dok on nosi nekakvu kapetansku kapu - zasigurno pomalo i iz šale - ona maše fotografu u fensi naočalama debeloga bijelog okvira, a kosa joj leprša filmski. Ta fotografija u sebi nosi čistu mladost, želju i ljubav prema životu i, treba li reći, zauzima centralno mjesto u njihovu domu. Sasvim zasluženo, jer radi se o epskome uratku nepoznata fotografa.

Dubrovnik, 210618.
Detalj s broda Rine i Alberta u ACI marini Dubrovnik.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX

Što se promijenilo u marini otkako ste ovdje, pitamo ih kako bismo malo skrenuli kurs s ove sjete koja nas je sve pomalo obuzela.

- Dosta stvari. Najviše se mijenjaju direktori - odgovori mi Albert blago ironično.

- Također, danas ovdje dolaze uglavnom čarteri s turistima, a nekad je bilo puno više onih pravih jedriličara - doda pomalo razočarano.

- Ali znaš, mi ne mrdamo više odavde. Ova je rijeka već predugo naše dvorište. Uostalom, netko mora i hraniti mace, nije li tako - završi ovaj simpatični duo kojega ćete, nesumnjivo, sresti u dubrovačkoj marini kad je posjetite.

Nije ih teško pronaći na njihovu vezu, dovoljno je ići za mačkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:29