NAUTIČKA PATROLA

ISPOVIJEST ŠKOTA IZ SKRADINA 'Preživio sam 4 avio nesreće, svirao s Beatlesima i vozio predsjednika Jimmyja Cartera, a u Skradinu sam našao svoj mir'

 
Na fotografiji: Gordon Young s nogama aljaških rakova
 Milan Šabić / CROPIX

Gordon Young je Škot koji je do sada preživio četiri prisilna slijetanja zrakoplovom i jednu automobilsku nesreću gdje se prevrnuo s autom u provaliju. Gordon Young je ujedno basist koji je svirao s Eltonom Johnom i Animalsima, a njegov bend je bio predgrupa Beatlesima. Možemo i dalje. Gordon Young je pilot koji je neko vrijeme vozio američkog predsjednika Jimmyja Cartera i još je k tome veliki ljubitelj životinja koji je uspio vratiti svog psa Lazarusa u život.

Ovo su sve priče koje se vežu uz osebujnog Škota kojega zna cijeli Skradin, a evo kako nam je on sam prepričao svoj osebujni život.

- Rođen sam u Edinburghu i sa 17 godina sam otišao za poslom u Liverpool. Zaposlio sam se u osiguravajućoj kući, ali to je bio samo posao koji mi je donosio kruh na stol - kaže Gordon te dodaje da je noći provodio na glazbenim gažama.

Bio je bas gitarist u bendu Concorde, a često su znali nastupati u The Cavernu, kultnom klubu u kojemu su svoje prve korake napravila velika imena poput Pink Floyda te Beatlesa. Upravo su Beatlesima bili predgrupa, a njegov talent na gitari bio je poznat kroz cijeli Liverpool.

- Animalsima se razbolio basist pa sam uskočio za njih na jednom koncertu. Svirao sam i na koncertu Eltona Johna - kaže Gordon.

Skradin, 270717.
ACI Marina u Skradinu.
Na fotografiji: Gordon Young i njegova zena Linda Young
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX
Na fotografiji: Gordon Young i njegova žena Linda Young

Ime njegova benda je isto tako zapisano na poznatom zidu svih imena bendova koji su svirali u The Cavernu. Ipak, njegov dnevni posao mu je donio jednu veliku stvar. Tamo je upoznao svoju buduću suprugu Lindu.

Pilotski ispit

Ipak, granice malog ureda su mu bile premale pa je krenuo tražiti nove izazove. Pronašao ih je u pilotskom sjedalu na drugoj strani Atlantika. Naime, otac mu je bio britanski vojni pilot tako da se već kao dječak upoznao s oblacima. Položio je u svojim dvadesetima pilotski ispit i zamijenio tlo za zrak. Jednom prilikom morao je odvesti jedan britanski zrakoplov iz Engleske u američku saveznu državu Georgiju. Mislio je da se radi o još jednom rutinskom poslu, ali se na kraju ispostavilo da je to trebao biti zrakoplov koji će prevoziti američkog predsjednika Jimmyja Cartera.

- Zbog međunarodnih propisa američki piloti nisu smjeli sami upravljati britanskim zrakoplovom. Nisu imali niti jednog britanskog pilota pa su zamolili mene da ostanem s njima u kokpitu - priča Gordon. Na kraju je deset dana proveo na službenom putovanju američkog predsjednika, a za njega kaže kako je veoma pristojan čovjek s kojim se može popiti kava te jako ugodno pričati o tapetarstvu.

Dolaskom na novi kontinent nije stala njegova ljubav prema letenju. Nastavio je voziti male avione aviokompanije Cessna. Dali su mu neki mali, stari avion, koji u određenim trenutcima nije imao čak ni sve instrumente. Ipak, on ga je s guštom vozio iako mu je četiri puta otkazao poslušnost. U sva četiri slučaja je morao prisilno sletjeti na trbuh aviona, a zadnji put je bilo izuzetno kritično.

Skradin, 270717.
ACI Marina u Skradinu.
Na fotografiji: Gordon Young pored sobe na svom brodu u kojoj cuva veliku kolekciju zacina
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX
Na fotografiji: Gordon Young pored sobe na svom brodu u kojoj čuva veliku kolekciju začina

- Nije mi se htio otvoriti desni kotač pa sam se morao spustiti samo na lijevi. Prije toga sam dva sata letio po zraku kako bi mi se ispraznio spremnik goriva, iz opreza da se ne bih zapalio pri slijetanju - kaže.

Mjesto za život

Pri slijetanju je uništio avion i jednu okolnu zgradu, ali je on izašao bez većih ozljeda. Poslije toga su ga iz Cessne zamolili da prestane letjeti, što je on na nagovor svoje žene i napravio. Kako je onda završio na vezu u Skradinu? Prije šest su godina prodali svoj hotel pa su tražili novo mjesto za život. Odlučili su se za Liverpool, mjesto gdje je sve počelo, ali im je trebalo jedno mjesto za opuštanje od užurbanog života. Gordon je odlučio da želi kupiti brod i nakon 18-mjesečne potrage pronašao je svoj brod iz snova u Skradinu.

- Tražio sam brod koji će mi biti druga kuća. Dakle, da mogu kuhati, komotno spavati i da na njemu može biti moj pas. Preko oglasa sam vidio da netko iz Skradina prodaje baš takav kakav sam tražio pa sam otišao u Hrvatsku i kupio ga - kaže Gordon.

“Hydra Love”

Brod je u gradu podno Krke imao godišnji vez, a Gordon nije htio mijenjati njegovo mjesto, kao ni ime zbog čega je ostao “Hydra Love”. Sada svake godine šest mjeseci provodi na svome brodu koji je od njegove kupnje isplovio možda desetak puta.

Skradin, 270717.
ACI Marina u Skradinu.
Na fotografiji: Gordon Young na svojoj jahti
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Šabić / CROPIX
Na fotografiji: Gordon Young na svojoj jahti

U travnju hladnjak napuni američkim steakovima, aljaškim rakovima, škotskim lososom, novozelandskim školjkama i to mu drži sve do listopada kada otplovi natrag za Englesku.

Na pitanje zašto ne isplovi, kaže: “Ovdje imam sve što trebam. Odličan pogled, dobru hranu i mir koji želim.”

Upravo je ovo zadnje nešto što kroz cijeli život nije previše imao i zato toliko cijeni svoje vrijeme u Hrvatskoj.

Pustolovine sada samo proživljava kroz svoje stare priče koje nesebično pripovijeda onima voljnim malo duljeg sjedenja. Zato kroz mjesto osim priča o neobičnom Škotu kruži i njegov novi nadimak: “Legordon”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:40