PRVI PUT U HRVATSKOJ

KAKO HRVATSKU I HRVATE VIDE NOVOZELANĐANI 'Kod nas vas svi znaju kao prave radnike, muškarčine, ali i dobre vinare, evo što nas je najviše iznenadilo'

Mike, Irga, Elaene, Allen
 Milan Šabić / HANZA MEDIA

- Hrvati su tamo kod nas poznati kao pravi radnici, jaki muškarci, a i dobri vinari - hvali nas živahna obitelj s dalekog Novog Zelanda dok sjedimo na njihovoj jedrilici u marini ACI Dubrovnik.

Jedrilica, zapravo, nije njihova, nego su je unajmili ovdje u Hrvatskoj da bi plovili Jadranom, a njihova je ostala na vezu u Aucklandu. Iako su prvi put u toj dubrovačkoj marini, pa i u Hrvatskoj, a i prvi put uopće jedre na sjevernoj hemisferi, o Hrvatima znaju štošta. Ističu brojnu zajednicu Hrvata na Novom Zelandu, a posebno im je zanimljivo kako hrvatska prezimena često završavaju na -ić.

Allen, glava broda i obitelji iz južnog “Međuzemlja”, njegova supruga Eleane, sin Mike i njegova zaručnica Irga nekoliko će se dana zadržati u dubrovačkoj marini, a onda idu dalje.

Dosad su, tvrde, jedrili samo oko rodnog Novog Zelanda, ali s Allenovim iskustvom iza kormila, koje, kako kaže, prelazi i šesto desetljeće, savladat će i naš Mediteran.

Motiv za dolazak u hrvatski Jadran otkriva Mike.

- Nakon što mi je prijatelj opisao provod na Sail Croatia, sedmodnevnom jedrenju koje uključuje partijanje na jedrenjaku, ali i priliku za istraživanje hrvatskih otoka, odlučili smo doći u Hrvatsku i povesti roditelje - kaže Mike.

Jesu li se te priče pokazale istinitima? Eleane ne krije oduševljenje. Posebno ju je fascinirala plovidba oko Lastova i bajkovita priroda Nacionalnog parka Mljet.

To oduševljenje hrvatskom obalom potaklo ih je da pokrenu vlastiti blog koji bi njihovim sunarodnjacima i ostalima predstavio ponudu i cijene.

Jesu li cijene u Hrvatskoj previsoke? Obitelj se slaže da nisu, ali ih iznenađuje to što ugostitelji većinom traže gotovinu, a oni su navikli račune plaćati karticom ili mobitelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:18