'KIWIJI' MIKE I JUDE NELSON

KAKO NAUTIČARI IZ NAJPOZNATIJE JEDRILIČARSKE NACIJE VIDE HRVATSKU 'Imate najljepše more, a naša država ne bi bila to što jest bez Hrvata'

 
Mike i Jude Nelson
 Danijel Soldo / Hanza Media

- Zrinjac, Zrinjac! Pogledaj ove ljude, vidi kako se kreću brodom. To su Novozelanđani, oni znaju što rade na moru – govori naš skiper Milan pogleda uperenog u dvoje starijih ljudi na jedrilici koja je vezana točno nasuprot nas. Možda nije vidovit, ali naš Milan ima „treće oko” za iskusne nautičare.

Naši susjedi s gata, Mike i Jude Nelson, doista jesu Novozelanđani, jedre duže od 30 godina, a povrh svega dijele prezime sa slavnim britanskim viceadmiralom koji je porazio Napoleonovu mornaricu.

- U Hrvatsku smo prvi put došli nedugo nakon rata, a ovo nam je osmi put da dolazimo. Kako i ne bismo, kad imate najljepše more na svijetu – govori Mike dok na krmi premješta teglu iz koje se širi miris svježeg bosiljka.

Nelsonovi su godinama radili kao prodavači automobila, a do prvog broda došli su prije 35 godina, praktički slučajno. Dobili su ga u razmjeni za neki auto, isprva su ga htjeli „proslijediti” dalje pa su ga ipak zadržali. Kao da je moglo drugačije za ljude iz čuvene jedriličarske nacije.

- Da nismo imali brod, ne bismo toliko uživali u životu – iskreno priznaju.

Osim što sami vole zaploviti, Mike i Jude su obišli gotovo sve velike jedriličarske utrke na globusu – od America's Cupa do Volvo Ocean Racea. Postoji još samo jedna stvar oko koje su toliko strastveni – ragbi.

- Odmor smo ove godine tempirali tako da se u Novi Zeland vratimo taman prije početka Svjetskog prvenstva u ragbiju. To se ne propušta – kažu dok bez velike žurbe odvezuju brod. Već su gotovo isplovili, kad Mike dobacuje kompliment za kraj.

- Napišite da Novi Zeland ne bi bio to što jest bez Hrvata koji kod nas žive. Pa tko bi nam inače radio vino!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:48