MARINA OLIVE ISLAND

MARINA BUDUĆNOSTI U UVALI SUTOMIŠĆICA Čehinja iz svoje kuće u Zadru pogledala prema Ugljanu i odlučila: 'Tamo ću napraviti marinu po svom guštu!'

 
 Danijel Soldo / CROPIX

“Dobili smo tri uzastopne nagrade za najbolju hrvatsku malu marinu”, pojašnjavaju pri koktelu dobrodošlice. “Sustav ne omogućava da se i ove godine kandidiramo, ali možda ni sami ne bismo...”

Jer, uostalom, triput je triput, a možda ne bi bilo dobro da steknu aureolu “mamića” među marinama. I ovako im, nema sumnje, jako dobro ide.

Priča je počela prije pet godina. Očarana morem i jedrenjem, češka poduzetnica koja živi na relaciji Češka - Austrija - Švicarska - Hrvatska iz svoje kuće pokraj Zadra gledala je prema Ugljanu. Prošla je sve marine Jadrana, do Grčke, i uvijek joj je negdje nešto nedostajalo. Ili su prevelike, ili nekomforne, ili nemaju ovo ili nemaju ono.

“Peter”, dozvala je supruga gospođa Hana Dermota.

Danijel Soldo / CROPIX
Hana Dermota

“Pogledaj tamo preko, tamo ćemo napraviti marinu po mom guštu.”

Peter se složio, a plan je vrlo brzo i realiziran: na Ugljanu, u uvali Sutomišćica, na mjestu gdje je nekoć stanovala nereprezentativna marina, osvanuo je pravi mali boutique koncept marina budućnosti. Novi pontoni i britve, prekrasni okrugli stakleni kompleks u čijem su podnožju smješteni recepcija, kafić i restoran, a na gornjoj će etaži osvanuti bar, pokraj bazen i uređena plaža te obilje hortikulture, koja podsjeća na šetnju kroz kakav omanji botanički, rajski vrt. Mjesto po mjeri nautičara, nema sumnje.

“Koncept je jednostavan: odstraniti stres i buku te unijeti mir i radost, napraviti Olive Island obiteljskom marinom koja će konceptom privlačiti i mlađe klijente, a oni će se stalno vraćati”, objašnjava najmlađi direktor marina u Hrvata, 27-godišnji Toni Antišin. Kada ga je Hana postavila na to mjesto, imao je samo 23.

Danijel Soldo / CROPIX

Bungalovi

“Došli su jednom neki bučni gosti i odlučili otići do broda gospođi Hani reći da je napravila malo čudo. Ona je izašla s broda, zahvalila i rekla im da se sada odu jer remete mir. I otišli su. Mijenjamo pristup, ali time i filtriramo klijentelu”, dodaje Antišin.

I stvari se ljudima sviđaju jer imaju 180 stalnih gostiju, tranzit se puni, a oni stalni su, konačno, marinu “natjerali” da iza kompleksa sagradi 12 luksuznih bungalova od 120 kvadrata s bazenom i mnogi od njih već imaju upite za godišnji najam.

“Radimo i s lokalnom zajednicom, uređujemo šetnice, planiramo biciklističke staze, no tražimo još veći upliv u turističke centre na otoku jer samo tako i mi i otok možemo napredovati”, ističe Antišin put koji je, u neku ruku, i sam prošao.

U turizam je, naime, uletio s 14,5 godina u zadarskom Falkensteineru, potom se zaposlio u Terru, poslije upisao Hotelijersko-turistički fakultet u Opatiji, a zatim ga je put doveo do restorana u kojem je upoznao Hanu.

Pas Michel

“Dogodio se klik, prvo sam postao njezin asistent, ali s vremenom mi je rekla da se pripremim da preuzmem brigu oko marine. Pola života sam u turizmu, ali ovdje sam se sav dao, što uz vlasničinu energiju, znanje, upornost i dobrohotnost nije bilo ni sporno.”

To se i vidi: premda restoran još radi samo malo više od pola godine, voditelj i šef kuhinje plaćeni su za svih 12 mjeseci, dok visokokvalitetni kadar - kadar s otoka, većinom mlađi od 35 - ima plaćeno devet mjeseci godišnje.

“Sad ćemo uvesti i neke mjesečne i godišnje nagrade za naše najbolje mornare”, najavljuje Hana dok s mezimcem, psićem Michelom, odlazi prema svom brodu. Vratit će se najkasnije do rujna kada je u marini Dan otvorenih vrata za sve goste, kada je sve u marini besplatno, a ako stigne ranije, stići će, nema sumnje na divne noći sjajnog pijanista Velimira Kobauna koji subotom i nedjeljom plesom po crno-bijelim tipkama goste dovodi do ekstaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:46