NAUTIČKA PATROLA

MARINA D-MARIN DALMACIJA Direktor Duka: 'Borik smo uredili kao suvremenu i lijepu boutique marinu'

 
Božidar Duka, direktor D-marine Dalmacija
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

O marini D-Marin Dalmacija uglavnom je već sve znano: najveći akvatorij, najviše vezova i brodova, najviše prostora, prometnica, garaža i automobila, veliki broj čarterskih agencija, široki raspon usluga servisa, luksuza i ekskluzivnih sadržaja...

Sve je prostrano i s razine zemlje oku nedokučivo. Sve je savršeno organizirano, a to je prepoznatljivo već na dočeku mornara na ulazu u marinu. Manevarski bazeni prostrani su i komforni, a takvi su i gatovi. Omogućuju privatnost na svakom brodu, i po krmi i po boku. Gatovi su posve čisti, uredni. Ničega nema osim ormarića sa strujom i vodom. Nikakvih privatnih stvari ispred broda. Ni bicikla, ni antena, ni omiljenog “fikusa”... To je kućno pravilo. Gat je “javno dobro” i jednako pripada svim nautičarima na vezu. Tako nitko nikome ne smeta.

Naravno, to što je marina tako velika ujedno i znači da valja dosta pješačiti ako je želite upoznati. Nije to nimalo teško ako vas zanima nautika, jer tu je gomila zanimljivih brodova, kao na nekakvom velikom nautičkom sajmu. Odmah se vidi tko je gdje na vezu, odnosno tko kamo pripada.

“Plutajući otoci”

Znamo da su čarter i servis zone tamo daleko na sjeveru, da zatim slijede ostali dijelovi nautičkog svijeta: svijet jedriličara i svijet motornjaka, svijet većih i luksuznijih te svijet manjih i skromnijih... I na kraju megajahte i poluotok na kojem se smjestio Portus Beach Clubu & Restoran. To je najekskluzivnije mjesto D-Marin Dalmacije. Ispred nas je lijepa velika plaža s ležaljkama i suncobranima. Ispred plaže je osam “plutajućih otoka” za one koji žele biti sasvim izdvojeni i, zaklonjeni od sunca, imati komadić svojega mora, dakle punu privatnost, uz koju idu šampanjac, sladoled, osvježujući napici i hladni ručnici.

Sukosan, 210718.
D-marin Dalmacija u vlasnistvu Dogos grupe u Skuosanu.
Na fotografiji: D marina Dalmacija.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
D marina Dalmacija

Dalje ispod nas na plaži je otvoreni bar s koktelima, u sjeni jedara suncobrana. Uz plažu je igralište za odbojku na pijesku, kao i dječje igralište. Ljudi sjede, kupaju se, opušteno uživaju u moru, u piću, u hladu ili na suncu. Božidar Duka već je 17 godina ovdje direktor, a ujedno je i regionalni direktor D- Marina Hrvatska, Dogusove tvrtke u čijem je sastavu ova marina u Sukošanu, šibenska D-Marin Mandalina i zadarska bivša hotelska marina D-Marin Borik.

Posebno nas je zanimala upravo marina D-Marin Borik. Prošle je godine Dogus grupi, odnosno njezinoj tvrtki Marina Borik hrvatska Vlada odobrila produljenje koncesije za marinu sa 32 na 50 godina, i to na osnovu plana rekonstrukcije i modernizacije marine vrijednog 13,5 milijuna kuna.

Potencijal

Tvrtka kojoj je Marina Borik pripadala, a koju je Dogus preuzeo 2012. godine, dobila je koncesiju 1998. na 32 godine, tako da ona za Borik traje ukupno do 2048. godine. Radovi se moraju obaviti najkasnije za 36 mjeseci, piše u odluci Vlade. Radovi su počeli u prvim danima veljače ove godine, pa nas je zanimalo dokle su stigli i što će biti novo u Boriku.

- Bila je to mala hotelska marina, u kojoj je Dogus vidio velik potencijal s obzirom na njezinu lokaciju u jednoj od najatraktivnijih zona Zadra i preuzeo ju je zajedno s marinom Dalmacija - veli Božidar Duka.

- Najveći problem u toj marini bio je to što smo imali sanitarni čvor i recepciju preko ceste, dakle izvan marine, i sad nam se pružila prilika da te dvije najvažnije funkcije vratimo u marinu. Tako su u jednom dijelu marine sada sagrađeni objekti u koje je smještena recepcija, uredi za osoblje, prostor za tehnički dio, skladište i velik i lijep, napokon pravi sanitarni čvor. I u nastavku jedan mali kafić uz koji smo napravili bazene. Vezova u marini je 177 i to nismo mijenjali.

U kojoj fazi su radovi?

- Sada smo pri samom kraju. Recepcija je gotova, bazen je napravljen, stavljena je keramika u sanitarije. Očekujemo da već tijekom kolovoza novi sadržaji marine budu u funkciji. Ostao nam je hortikulturni dio, kojem ćemo se posvetiti tijekom zime, tako da ćemo sljedeće sezone imati jednu suvremenu boutique marinu.

Struktura gostiju ostaje ista?

- Vezovi su prilično dobro popunjeni - otprilike 80 posto. Čak imamo mnogo novih ugovora koje smo sklopili za vrijeme rekonstrukcije. Važno je pritom dodati da gostima nisu smetali radovi jer su vidjeli da će dobiti bolju uslugu. S novim sadržajima očekujemo da ćemo privući nove goste baš zato što će to biti jedna zaokružena moderna mala boutique marina. Uz to, imat ćemo i nešto čartera.

Popratni sadržaji?

- Uz nove sadržaje koje će ponuditi gostima, D-Marin Borik u svojoj neposrednoj blizini ima i neke od najboljih zadarskih hotela i restorana, što ponudu te marine čini još atraktivnijom - kaže Duka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:59