JEDINSTVENI POTHVAT

NOVA ATRAKCIJA U UVALI JELINAK Isusov križni put 10 metara pod morem

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Na brod je stigao sam s pitanjem: Dečki, vidim da ste tu s patrolom. Imam jednu priču koja bi vas mogla zanimati.

Prezime Kandija u Hrvatskoj je prepoznatljivo prema pokojnom Vinku koji je bio poznati rukometni trener. Njegov nećak Joško odlučio je turističku ponudu Hrvatske obogatiti jednim novim projektom. Kada u priču ubacite brata bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, dobijete križni put pod morem. Riječ je o ideji koja je spojila Joška kao strastvenog ronioca i Valentina Valenta, vlasnika obrta Lončarstvo Val iz Petrinje.

- Radio sam puno poslova kao ronilac. Od traženja mrtvih tijela, istrage brodskih nesreća koje su naručila osiguranja, ronilačkih tečajeva… Htio sam na neki način popularizirati ronjenje i turističku ponudu Trogira nečim što je u svijetu jedinstveno. Inspiracija mi je bio podvodni muzej u Italiji gdje sam vidio kako se oko eksponata ispod površine lome sunčeve zrake. Taj me prizor ostavio bez daha. Čisto ludilo… Pričao sam s Valentom i rodio se križni put pod morem - prisjeća se Joško.

Tomislav Krišto / CROPIX

Križni je put u povijesti prikazan na različite načine. Kroz različite slikarske tehnike, skulpture, glazbena i književna djela. Sada će Isus ukrašavati i hrvatsko morsko dno. Riječ je od 50 betonskih figura u prirodnoj veličini koje će biti raspoređene na 14 postaja križnog puta.

- Otišao sam razgovarati s načelnikom općine Marina Antom Mamutom. Uvala Jelinak pokazala se kao idealna lokacija. Našli smo zajednički jezik, dobio sam koncesijsko odobrenje za polaganje kipova i krenuo - priča Kandija.

Križni put trebao bi stajati oko pola milijuna kuna, a prije početka radova Joško je morao tražiti i odobrenje Katoličke crkve.

- Išao sam pitati don Vinka Sanadera koji me uputio na Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Pokazao sam im svoju ideju, a oni su nakon par dana odgovorili pozitivno - ispričao je.

Joško sam za sebe kaže da je više praktični vjernik, a nada se da će u Trogir privući još ljubitelja ronjenja. Kipovi će biti na desetak metara dubine. Ako računamo da su prosječno visoki oko dva metra, znači da će sve biti vidljivo već na osam metara. To je dubina na koju mogu vrlo lako zaroniti i početnici, a i zbog sunčevih zraka koje mogu prodrijeti na toj dubini, prizor će biti fascinantan, pojasnio je 41-godišnji ronilac iz Trogira.

Prva postaja, Suđenje Isusu Kristu, završena je i u more bi trebala idući tjedan. Ostatak se planira zgotoviti do kraja 2017. Sudeći po predstavljanju na suhom i gužvi kod tvrđave Kamerlengo, križni put mogao bi biti pun pogodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:22