SUSRET NA GATU

SUPRUŽNICI IZ BELGIJE STIGLI S KARIBA 'Kad uplovimo u Skradin, osjećamo da smo stigli kući'

Jan i Katrin iz Belgije
 Danijel Soldo / CROPIX

- Svaka plovidba kroz kanjon Krke nama je kao bajka. Prolazimo pokraj strmih litica, divimo se bojama rijeke, a kad ugledamo Skradin, osjećamo da smo stigli kući - u dahu izgovaraju Belgijanci Jan i Katrin.

U Hrvatsku dolaze još od 2004., dok su u ACI marini Skradin vezani već 11 godina. Za njih dovoljno dugo da marinu i pitoreskni gradić u čijem se središtu nalazi smatraju svojim drugim domom.

- Počeli smo jedriti na Karibima, a onda nam je jedan poznanik preporučio da odemo na vašu obalu. Zaljubili smo se već na prvom dolasku.

Opčarani Jadranom prvo su namjeravali kupiti kuću, ali kako vole jedriti, ipak su se odlučili za brod. I nisu zažalili. Elegantnom jedrilicom “Spiblue” obilaze naše otoke, naročito Kornate čije se divlje privlačnosti ne mogu zasititi.

- Nema ništa ljepšeg nego kad s prijateljima odemo do jednog od otoka, ponesemo šampanjac i nešto za pojesti i potom promatramo zalazak sunca na pučini. Od tog prizora gotovo svi plačemo - ganuto govori Katrin.

Na našoj obali svake godine provode po tri mjeseca, a da se čim bolje uklope počeli su učiti hrvatski. Ne ide im baš najbolje, priznaju, ali će po potrebi složiti nekoliko rečenica da u dućanu kupe namirnice. Vidi se da im je stalo do ove zemlje, zbog čega si na kraju razgovora dopuštaju i opasku na račun hrvatskog turizma.

- U Hrvatskoj je sve otišlo naprijed u proteklih 15 godina, to je očito. No, cijene rastu brže nego što raste kvaliteta ponude, a želite li zadržati goste, morate ih razmaziti. I nemojte nakrcati obalu apartmanima, čuvajte je takva kakva jest. Čista, jednostavna i autentična.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:06