NAUTIČKA PATROLA

SVE JE POČELO NA BALATONU Preko svjetskih mora do Korčule i jadranskih ruta

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Mađar Istvan Ketszery iz Budimpešte ne može bez valova i brodova. Jedriti je naučio još s osam godina na jezeru Balaton, a sa 12 se uključio u mađarski Crveni križ gdje je radio kao spasilac, vozač gumenjaka i instruktor jedrenja.

Sa 20 godina, još kao student logistike, već je bio pomorac na teretnom brodu. Petnaest je godina plovio po svim svjetskim morima i s broda je sišao kao drugi časnik palube te diplomirani inženjer logistike.

Danas je pak komercijalni direktor mađarskog ureda jedne od vodećih europskih tvrtki za prijevoz i logistiku Kuehne + Nagel. Posao direktora je značio i odsustvo od broda, no zato taj nedostatak nadoknađuje redovitim jedrenjem po Jadranu. Sreli smo ga u ACI marini Korčula gdje je baš uplovio s obitelji na svojoj Bavariji 42.

- Plovim po Jadranu već više od 20 godina, a vlastiti brod sam kupio 2014. godine. Inače nam je brod u ACI marini Skradin i od tamo svako ljeto plovimo prema jednom kraju Jadrana. Ovo smo ljeto do sada bili u Trogiru i na Visu, a planiramo poslije Korčule do Dubrovnika. Ponekad znamo jedriti i u Italiji i Grčkoj, no Hrvatska ima najbolje more i marine su fantastične - kaže Istvan.

Na jedrilici ih ima čak osam - njegova supruga Anika, dvije kćeri Emese i Boglarka te sin Botond, sestra Zsuzsa i njena kćer Luca te Ištvanova punica. Kažu kako im na brodu nije tijesno jer svako ljeto idu u ovakvom velikom obiteljskom izdanju pa su naviknuli zajednički jedriti, dijeliti kabine te raditi obilne obroke.

Ovdje se može kupiti i mlijeko, paštete... čak i hrana za mačke

Kako bismo bezbrižno nastavili put do Dubrovnika i Slanog, u Nautičkoj smo patroli u Korčuli odlučili dopuniti rezervoar goriva naše jedrilice Grandioso. Na morskom prilazu Ininom maloprodajnom mjestu Korčula u popodnevnim nas je satima dočekao red od nekoliko plovila, ali do točionika smo, zahvaljujući efikasnom osoblju, došli već za desetak minuta.

Tomislav Krišto / CROPIX

Maloprodajno mjesto, osim morskog prilaza, ima i cestovni, a sveukupno raspolaže s 12 točionika na kojima su dostupni Eurodiesel, Eurodiesel Class Plus, Eurosuper 95, Eurosuper 95 Class Plus te maziva i lož ulje.

Tu je i široka ponuda nautičke opreme u kojoj su, između ostalog, krpe, uže za vuču, sigurnosni ventili, ulja i paste za pranje ruku. Iznenadila nas je i široka ponuda osnovnih životnih potrepština. Može se kupiti mlijeko, paštete, juhe u vrećici, toalet papir, britvice te hrana za mačke i pse. Za one u potrazi za darom, tu su i plišani medvjedići te veća pakiranja slatkiša. Maloprodajno mjesto radi svaki dan od 6 do 22 sata.

Ljubazni zaposlenik kaže nam da je na cestovnom dijelu najveća gužva od devet ujutro do podneva, a prometno bude i poslijepodne – od 15 do 19 sati. Na morskoj “prometnici” pravila, kaže, zaista nema, i kupci pristižu u različita doba dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:12