NA ZADATKU ŽIVOTA

OTKRIVAMO: TRIDESET HRVATA POKREĆE REVOLUCIJU Žele nas kupiti saudijski moguli i Airbnb, ali ostajemo: U RH stvaramo pametni grad za milijun ljudi!

 
Gore, s lijeva na desno: Gabrijela Lovrić, Marin Božinović, Matina Tenžera, Željko Veić, Bernarda Bušić; Dolje, s lijeva na desno: Marijo Blažević, Ana Šelek, Gordan Graberec, Dragana Lipovac, Matej Grozdanović
 Neja Markičević / Hanza Media

Zamislimo Zagreb za 10 godina. Svi semafori u gradu umreženi su u jedan zajednički sustav kojim upravlja umjetna inteligencija imena EMMA, a vozači slobodna parkirna mjesta traže pomoću aplikacije. Svaki stan ima svoj vlastiti vrt unutar samog stana, a posebni adapteri reguliraju potrošnju električne energije uređajima koji su u mirovanju. Idemo dalje. Trgovine koriste pametne košarice, gdje se proizvod naplati čim ga kupac stavi u košaru, tako da su gužve na blagajnama postale prošlost. Ugostitelji koriste platformu koja im savjetuje koliko konobara trebaju u smjeni te koliko robe trebaju naručiti za određeni dan, kako bi optimizirali svoje poslovanje. Iznajmljivači apartmana ne moraju više predati gostima ključeve, nego gosti vrata otključaju pomoću svojeg pametnog mobitela. Čak i turisti doživljavaju Zagreb na drugačiji način. Preko Facebook Messengera komuniciraju s velikanima hrvatske prošlosti koji ih vode kroz ulice grada. Ispred kulturnih znamenitosti nalaze se stupovi koji kroz virtualnu stvarnost predočuju kako su građevine izgledale prije 100 godina, a sve informacije o okolnim događanjima ne traže više preko vodiča nego preko besplatnog servisa.

Iako ovakav grad sada zvuči kao znanstvena fantastika, on bi jednoga dana mogao postati dio naše realnosti. Naime, ovo su sve inovativna rješenja koja razvijaju timovi predakceleracijskog programa Startup Factory Zagreb, koji je pokrenula Razvojna agencija Grada Zagreba. Ti timovi pokazuju važnost smart rješenja za gradove, zbog čega su Hanza Media i Zagreb Forum odlučili dodijeliti prvu smart city nagradu za najinovativnije hrvatsko smart city rješenje. Hanza Media, u partnerstvu s Razvojnom agencijom Zagreb, organizatorom konferencije Zagreb Forum, dodjeljuje smart city nagradu na Zagreb Forumu 20. studenoga. Partner nagrade je Hrvatski Telekom.

Ovi timovi rade na razvoju projekata iz područja prometa, energetske učinkovitosti, turizma te pametnog življenja. Neki su već razvili prototipe, drugi još uvijek razrađuju ideju, a treći već prodaju svoje proizvode. Iako su u različitim fazama razvoja, svi imaju isti cilj - svojim rješenjima olakšati život građanima.

Napustio FER i osvaja svijet

Jedan od inovatora koji ima već razvijeni proizvod jest Sven Kapuđija. Ima 24 godine, napustio je Fakultet elektronike i računarstva nakon druge godine i pokrenuo The Basetrip, digitalnu platformu na kojoj korisnici mogu pronaći bilo kakve informacije potrebne za putovanje. Tipa, treba li za ulazak u državu putovnica ili se može ući osobnom iskaznicom, koristi li se tamo drugačija vrsta struje pa treba ponijeti pretvarač ili kolike su cijene života, što se tiče namirnica u trgovinama ili večere u restoranima. Sve potrebne informacije nalaze se na jednom mjestu i besplatne su. Kako ostvaruje prihode?

- Informacije prodajem drugim tvrtkama, najviše aviokompanijama i turističkim agencijama, koje onda sve te podatke uključe u svoj paket putovanja - kaže Kapuđija. Potencijal njegova projekta prepoznala je i jedna velika aviotvrtka iz Saudijske Arabije koja želi investirati u njegov projekt, jer čak 40 posto korisnika stranice čine stanovnici Bliskog istoka, a njegovu stranicu želi kupiti i tvrtka Airbnb.

U programu Startup Factory Zagreb razvija se još jedan servis za turiste. Riječ je o Divanu, koji nudi pregled društvenih događanja u Zagrebu. Osim web servisa, tim je razvio i aplikaciju, a pokrivaju sve od klubova, izložbi, restorana, pa čak i jednodnevnih izleta.

- Počeli smo uvoditi i tematske rubrike, recimo kao što je sada za Noć vještica ili za Valentinovo. Ujedno, javili su nam se organizatori nekih festivala koji su tražili da uvede posebne rubrike u kojima će biti naveden cijeli program festivala - kaže Maroje Sabljić.

U skupinu završenih spada i Modulos, stolovi koje korisnik slaže kao Lego kocke. Nedavno su završili kampanju na Kickstarteru, gdje su prodali oko 7500 komada po cijelom svijetu, a Matej Gvozdanović u razvoj je uključio svoje dizajnerske vještine i očevo stolarsko znanje.

- Za sada odbijamo bilo kakve investitore. Želimo prvo dovesti naš proizvod do određene razine, gdje će se ustaliti određeni mehanizmi proizvodnje. Materijali koje koristimo su skupi, ali želimo da naši stolovi budu kvalitetni i da nas tako brendiraju - veli Matej Grozdanović.

Kako su došli do ideja

Sva ova rješenja počela su na isti način - idejom. Primjerice, Filip Koprčina je na ideju o Advenu došao tijekom jedne nesane noći u 3 ujutro.

- U stanu je bio potpuni mrak i ništa nije bilo uključeno. Unatoč tome, brojilo struje i dalje je radilo pa sam se zapitao koliko energije potroše kućanski aparati kad su u stanju pripravnosti - prisjeća se Koprčina. Nedugo nakon toga nastao je Advene - aplikacija i uređaj pomoću kojih korisnik može zaustaviti gubitak energije kućanskih aparata.

Neven Palčec, osnivač My Renta, na ideju o razvoju svoga rješenja došao je, kako on kaže, iz lijenosti.

- Iznajmljujem apartmane u Zagrebu, i to mi nikada nije bio primarni posao, nego više kao dodatni izvor zarade. Zbog tog sam se posla morao sastajati s gostima, predati im ključ, odgovarati na pozive u vezi cijene ili duljine rezervacije. To mi je oduzimalo po tri do četiri sata dnevno pa sam napravio sustav koji će to raditi umjesto mene. Sada na to potrošim tek tri do četiri minute u danu - ističe Palčec.

Korist za poduzetnike

Nisu sva rješenja prilagođena direktno za građane, već za tvrtke i obrte, kako bi se poboljšalo njihovo poslovanje. Web platforma Hubbig pomaže tvrtkama koje se bave uvozom i izvozom robe da u svakom trenutku znaju gdje im se nalazi paleta proizvoda, ali i da preko njihove platforme riješe svu potrebnu dokumentaciju. Tu je onda i tim Pickup Solutions, koji je osmislio pametnu košaru pomoću koje bi kupci u trgovinama uvelike skratili vrijeme kupnje.

- Pametna potrošačka košarica prepoznaje proizvode koje korisnik ubacuje tijekom kupnje, a blagajnica jednostavno očita sadržaj cijele košarice odjednom te je na kraju potrebno samo platiti ukupan iznos - rekao je Luka Vida.

Kako Pickup Solutions pomaže trgovinama, tako pametni bar Trakbar pomaže ugostiteljima. Korištenjem poslovne inteligencije i predviđanjima, pomognutima strojnim učenjem, pomažu u organiziranju poslovanja ugostitelja. Recimo, obavijeste ugostitelja da se u blizini održava koncert te da zato pripremi više robe, a i nude mu odmah vremensku prognozu tako da ugostitelj zna treba li otvoriti terasu ili ne.

Osvoji nagradu za najinovativnije smart city rješenje u Hrvatskoj

Hanza Media u partnerstvu s Razvojnom agencijom Zagreb, organizatorom konferencije Zagreb Forum, dodjeljuje prvu smart city nagradu. Partner nagrade je Hrvatski Telekom. Svatko tko je razvio inovativno smart city rješenje u Hrvatskoj može se prijaviti na jutarnji.hr/smartcity i zagrebforum.eu. Kandidat se može prijaviti s maksimalno pet rješenja, a uz prijavu mora obavezno priložiti ispunjeni obrazac “ZF2017 Prijavi svoje SMART CITY RJEŠENJE” te presliku izvatka iz sudskog registra. U obrascu je potrebno zaokružiti ciljano tematsko područje, ukratko opisati projektno rješenje te njegovu razinu implementacije, kao i očekivane rezultate.

Najbolje smart city rješenje odabrat će žiri Hanza Medije i Zagreb Foruma sastavljen od 11 lidera hrvatske i svjetske digitalne industrije, među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke, s hrvatskih fakulteta te poznatih IT tvrtki: Ivan Barać, Frane Šesnić, Dejan Orešković, Blaž Golob, Ivana Podnar Žarko, Zoran Aralica, Mladen Amidžić, Ana Veir, Nedeljko Štefanić, Stephanie E. Trpkov, Stanko Cerin.

Isto tako, određeni timovi razvijaju rješenja za probleme koji već sada stvaraju probleme u velikim gradovima. Naime, u budućnosti se procjenjuje da će sve više ljudi živjeti u gradu, što će sa sobom povući više automobila i manje životnog prostora. No ne treba se zabrinjavati, jer rješenja su već na putu. Ekipa Flowa razvija sustav koji optimizira promet u urbanoj sredini integracijom pametnog softverskog i hardverskog rješenja u postojeću prometnu infrastrukturu.

- U prijevodu, riječ je o uređaju koji djeluje kao prometni policajac, a svi bi semafori bili umreženi u sustav kojim upravlja softver umjetne inteligencije imena EMMA - objasnio je Luka Beban. Što se tiče parkiranja, čak dva tima su se primila u koštac s tim problemom. Ekipa Smart Parking System Zagreba razvija aplikaciju koja pomoću videokamera i senzora u realnom vremenu korisniku omogućuje informaciju o broju slobodnih parkirnih mjesta. S druge strane, ekipa iz WeParka radi na iznajmljivanju privatnih parkirnih mjesta, nešto kao Airbnb, ali umjesto stanova iznajmljuju se parkirališna mjesta.

Tim Smart Energy Aquaponics Applications, pak, rješava problem zdrave hrane i životnog prostora. Pomoću njihova univerzalno dizajniranog tehnološkog rješenja akvaponskog sustava i zelene infrastrukture, korisnici će u vlastitom stanu moći uzgajati povrće.

- U principu, imamo dvije komponente - akvarij s ribama i vrt s povrćem. Radi se o jednom prirodnom procesu cirkulacije, u kojem ribe opskrbljuju biljke potrebnim kemijskim sastavima, a biljke njima pročišćuju vodu - rekao je Dinko Horvat.

Virtualna stvarnost na Kaptolu

Za kraj su ostali timovi od kojih jedni žele uljepšati život turistima, a drugi očuvati zdravlje građanima. U prvoj skupini je Bok Bot, chatbot za Facebook Messenger, koji omogućuje turistima da istraže grad dok chataju s intrigantnim osobama iz hrvatske povijesti, kao što su Eduard Slavoljub Penkala ili Antun Gustav Matoš. Dok oni potiču turiste da se kreću, tim VR Pole potiče ih da zastanu i pogledaju kako su kulturne znamenitosti nekada izgledale.

- Uskoro ćemo postaviti jedan VR interaktivni stup ispred Zagrebačke katedrale preko kojega će prolaznici moći vidjeti kako je to isto mjesto izgledalo prije velikog potresa - kaže Milan Gudeljević.

Što se tiče zdravlja građana, kroz program Startup Factory Zagreb trenutačno se razvijaju dva rješenja. Prvi je Medinel, kopča za remen namijenjena osobama s ograničenom mogućnošću kretanja, koja u slučaju pada osobe odmah kontaktira skrbnika.

- Kopča u sebi sadrži senzore koji registriraju da je došlo do pada te u nekoliko sekundi šalje SMS i zove skrbnika kako bi ga se obavijestilo da je ta osoba pala - kaže Ivan Varnica. Na drugom medicinskom rješenju radi tim TAB - Technically Advanced Biomedicine. Oni razvijaju prijenosni aparat za kontinuirano praćenje rada srca, koji je namijenjen ranoj detekciji kardiovaskularnih i aritmogenih poremećaja srca.

Svi ovi timovi primjer su kako se u Zagrebu razvijaju smart city rješenja. Startupovi koji traže inspiraciju za vlastita rješenja mogu je pronaći u njima jer prijave za prvu smart city nagradu Hanza Medie i Zagreb Foruma su i dalje u tijeku. Svatko tko je razvio inovativno smart city rješenje u Hrvatskoj može se prijaviti na stranicama jutarnji.hr/smartcity i zagrebforum.eu i ući u izbor za nagradu najinovativnijeg hrvatskog smart city rješenja. Odabir najboljeg radit će žiri Hanza Medije i Zagreb Foruma, a njega čini 11 lidera hrvatske digitalne industrije, među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke te hrvatskih fakulteta i drugih IT tvrtki. Organizator Zagreb Forum konferencije je Razvojna agencija Zagreb.

Zadatak za tvrtke je jednostavan. Treba prijaviti tehnološko rješenje koje će olakšati život građanima, pomoći biznisu ili ojačati sigurnost i ekonomiju grada. Program sadrži osam tematskih područja razvoja inovativnog rješenja - upravljanje, ekonomija, društvo, mobilnost, održivost, podaci i tehnologija, sigurni gradovi i kružno gospodarstvo. U konkurenciju ulaze isključivo one tvrtke koje su rješenje razvile u Hrvatskoj. Prijave traju do 10. studenoga ove godine, a pobjednik će biti svečano objavljen 20. studenoga na Zagreb Forumu 2017.

ADVENE (Smart Energy)

Svako kućanstvo ostavlja svoje uređaje preko noći uključene u struju. Televizor, računalo, pećnica, perilica rublja, svaki od njih troši struju, iako se nitko njima ne koristi. Upravo zato je osmišljen Advene, uređaj koji se utakne u utičnicu te djeluje kao regulator između uređaja i izvora električne energije. Pomoću aplikacije, korisnik može isključiti ili uključiti dovod struje, što može dovesti do ušteda od 10 do 30 posto. Filip Koprčina, osnivač Advenea, kaže kako će uređaj dovršiti do početka prosinca, a prodavat će se po cijeni od nekoliko dolara.

BOK BOT (Smart Tourism)

Djevojka je optužena da je vještica, zbog čega je proganjaju inkvizitori, a vi joj pomažete da pobjegne. Ona vas vodi po Gornjem gradu, a cilj je odvesti ju na sigurno. To je samo jedan od modela komunikacije Bok bota, chatbota za Facebook Messenger koji omogućuje turistima da istražuju grad “chatajući” s intrigantnim osobama iz povijesti.

- Nije potrebno skinuti aplikaciju, nego je dovoljno “dodati” chatbot kao prijatelja na Messenger. Ugrađena je geolokacijska komponenta, tako da se odlaskom u određene dijelove grada otključaju i nove priče - rekao je osnivač Srđan Laterza.

DIVAN (Smart Tourism)

Besplatni servis za pregled društvenih događanja u Zagrebu. Jednostavna ideja iza koje stoje sati i sati unosa novih događanja u sustav. U ovom trenutku više od 20.000 korisnika koristi web stranicu, aplikaciju je skinulo 5.000 korisnika, a nude im se svi relevantni događaji, od noćnih klubova, kazališta, dječjih događanja, do gastronomije i umjetnosti. U timu su Matina Tenžera, Maroje Sabljić, Zvonimir Todorić i Mihaela Borak, a aplikacije su dostupne od prošlog adventa, ususret kojem su i lansirane zbog brojnih događanja koja su se tada odvijala u gradu. Surađivali su s već s nekoliko muzičkih i filmskih festivala pa tako za skorašnji Zagreb Film Festival najavljuju pregled čitavog programa preko njihova servisa.

FLOW (Smart Mobility)

Flow razvija program i uređaj koji će zaustaviti stalne prometne gužve u gradu. Tim čine Luka Beban i Ivan Golubić te Dinko, Ivor, Dragan i Petar, a oni su izradili uređaj koji će djelovati kao prometni policajac na raskrižju. U slučaju da jednom stranom prolazi stotinjak automobila, a drugom tek desetak, sustav će na temelju trenutačnog stanja prilagoditi i rad semafora. Naime, sustavom bi upravljala umjetna inteligencija, imena EMMA, i sve bi u potpunosti bilo automatizirano. Prvi plan im je isprobati sustav u jednom kvartu, a gotov proizvod izbacit će za šest mjeseci.

HUBBIG (Smart Mobility)

Tim Hubbig čine Dragana Lipovac i Nenad Šilobad, i oni planiraju razviti web platformu koja predstavlja rješenje za usluge intermodalnog prijevoza. Tvrtke će moći pratiti svoju pošiljku, a sustavom praćenja i organiziranja upravljat će umjetna inteligencija.

- Recimo da neka tvrtka pošalje paletu proizvoda iz Zagreba u SAD. Ta paleta putuje kroz nekoliko zemalja; mora proći više vrsta transporta, uvoznu i izvoznu carinu te nekoliko različitih agenata. Pomoću naše platforme organizacija svih tih segmenata transporta nalazit će se na jednome mjestu - kaže Lipovac.

MEDINEL - MEDICAL INSTRUMENTATION FOR ELDERLY (Smart Living - Silver Economy)

Medinel je kopča za remen namijenjena najprije starijim osobama i osobama s poteškoćama u kretanju, koja posjeduje senzorski čvor čija je glavna zadaća detektirati pad te u vrlo kratkom roku o tome obavijestiti skrbnike. Pravodobnom reakcijom moguće je spriječiti ozbiljne posljedice prouzročene padom i efektom dugog ležanja, koje često dovode i do fatalnih ozljeda. Na projektu rade Ana Šelek, Ivan Varnica, Bernarda Bušić, Jurica Vugrin, Nikola Vuger, Martina Stojanović i Petra Grubišić, a razvijaju ga kako bi potaknuli svijest o opasnostima samostalnog života starijih osoba te potencijalno spasili nečiji život.

MODULOS (Smart Living - Silver Economy)

Modulos ili sustav modularnih radnih stolova zapravo je stol koji korisnik samostalno sastavlja od drvenih modula. Potpuno su prilagodljivi i mogu se mijenjati ovisno o veličini prostora, a u slučaju oštećenja, može se zamijeniti samo taj oštećeni modul umjesto cijelog stola. Nakon uspješne kampanje na Kickstarteru, tijekom koje su stolovi prodani u nekoliko zemalja diljem svijeta, počinju proizvodnju i uskoro pokreću webshop. Razvoj rješenja traje već tri godine, a u timu su Matej Grozdanović, Katarina Galić, Dražen Grozdanović i Ezra Nazareth. Osnovna ideja je ekološka održivost i davanje trajne vrijednosti vlasniku.

MY RENT (Smart Tourism)

Zamislite kompletno automatizirani sustav koji samostalno vodi najam apartmana. Dakle, stavljanje oglasa, rezervaciju sobe, predaju ključeva pa i obavještavanje čistačice da su gosti otišli. Sve to radi My Rent. Osnivač je Neven Palčec, a u timu su još Dušan Poropat, Iva Trdić, Noah Šmerek i Davor Palčec, a osim aplikacije, osmislili su i pametnu bravu koja je dio cjelokupnog sustava.

- Gost dobije vremenski ograničen PIN ili mobilnu aplikaciju, pomoću kojih otvara vrata apartmana. Za vrijeme dogovorene rezervacije njemu taj PIN služi kao ključ. Trenutačno već preko 4500 korisnika koristi naš sustav - kaže Palčec.

PICKUP SOLUTIONS (Smart Living - Silver Economy)

Pickup Solutions pametna je košarica kojom kupac samostalno očitava proizvode te zato ne mora čekati u redu na blagajni. Blagajnica očita sadržaj cijele košarice odjednom, i kupac samo treba platiti ukupan iznos. Tehnologiju razvija tim predvođen Lukom Vidom i Marijem Blaževićem, s ciljem da boravak u trgovini bude što ugodniji i da kupci rado i često navraćaju u trgovinu.

Kupcima želimo omogućiti da jednostavnije obavljaju kupnju te da se posao prodavača iz repetitivnog rada skeniranja preusmjeri na pomoć kupcima prilikom odabira proizvoda i cijele kupnje - kaže Vida.

SEAA - SMART ENERGY AQUAPONICS APPLICATIONS (Smart Energy)

SEAA je univerzalno dizajnirano tehnološko rješenje zelene infrastrukture za interijer i eksterijer, podsustav zelenila povezan s podsustavom riba. U prijevodu, riječ je o akvariju s ribama koji opskrbljuje kućni vrt u stanu. Kroz simbiozu ova dva podsustava moguće je uzgajati blitvu, špinat, salatu, a prva beta verzija očekuje se za deset mjeseci.

- Za deset godina 60 posto populacije živjet će u gradovima, tako da trebamo pronaći načine kako doći do zdrave hrane. S našim rješenjem to će biti moguće za svakoga u njihovom stanu - kaže Dinko Horvat, a s njim u timu su još Sanja Morić i Denis Sofić.

SMART PARKING SYSTEM ZAGREB (Smart Mobility)

Aplikacija koja će u realnom vremenu pokazivati sva slobodna javna parkirališna mjesta u Zagrebu. Ideja pripada Karlu Horvatu, Ivan Medvedu i Alenu Žarkoviću, odnosno njihovu timu Smart Parking System Zagreb.

- Naš plan je koristiti kamere. Pomoću posebnog algoritma u realnom vremenu bit će moguće pomoću aplikacije provjeriti dostupnost parkirnih mjesta - kaže Horvat.

Jedna kamera pokrivala bi između 30 i 100 parkirališnih mjesta, a plan im je povezati se i s javnim garažama te većim parkiralištima. Senzori će imati solarne ćelije pa će se napajati pomoću solarne energije.

TECHNICALLY ADVANCED BIOMEDICINE (TAB) (Smart Living - Silver Economy)

Ivan Bambir, Maja Ramljak i Antonio Stanešić rade na razvoju prijenosnog aparata za kontinuirano praćenje rada srca, koji je namijenjen ranoj detekciji kardiovaskularnih i aritmogenih poremećaja srca. Radi se o aparatu koji će se postaviti blizu srca, a on će na vrijeme korisnika upozoriti o mogućim zdravstvenim problemima kao što su aritmija ili srčani udar.

- Može se nositi koliko god korisnik želi, a cijena će biti između 200 i 400 eura. Kao liječnik, shvatio sam da se ljudi ne brinu dovoljno o svojem zdravlju, a ovako će naš aparat to činiti za njih - kaže Bambir.

THE BASETRIP (Smart Tourism)

The Basetrip je web stranica koja omogućuje turistima jednostavan pronalazak svih praktičnih informacija koje su im potrebne prije, tijekom i nakon putovanja u inozemstvo. Razvio ju je Sven Kapuđija, mladić koji se već proslavio svojom aplikacijom Trambus, a neko vrijeme radio je i u startupu Bellabeat.

- Stranica bilježi i po 100.000 posjeta mjesečno, a nekoliko tjedana nakon izlaska čak 400.000 ljudi posjetilo je stranicu. Informacije su besplatne za korisnike, a sada sam te iste informacije počeo prodavati različitim tvrtkama koje ih uklope u svoje turističke pakete - rekao je Kapuđija.

TRAKBAR_PAMETNI BAR (Smart Tourism)

Korištenjem poslovne inteligencije i predviđanjima pomognutim umjetnom inteligencijom, Trakbar optimizira poslovanje ugostiteljskih objekata, od predviđanja prodaje pojedinih artikala, praćenja performansi osoblja, do planiranja narudžbi i budžetiranja. Rješenje su razvili Igor Švehla, David Abram, Gordan Graberec, Marin Božinović, Gabrijela Lovrić i Željko Veić, i već nekoliko lokala u Hrvatskoj koristi njihove usluge. Za sada su primili samo pozitivne povratne informacije, a svojim korisnicima olakšali su svakodnevno vođenje lokala i restorana.

VR POLE (Smart Tourism)

VR pole stup inovativni je interaktivni stup koji kroz animacije virtualne stvarnosti omogućuje interpretaciju kulturnih, povijesnih i umjetničkih događaja na lokacijama turističkih atrakcija. Razvili su ga Milan Gudeljević i Dragan Vejnović, a na ideji su radili čak osam mjeseci. Svoj stup namjeravaju postaviti ispred zagrebačke katedrale, ali i u Muzeju iluzija u Zagrebu.

- Pomoću našeg uređaja pred očima korisnika oživjet će eksponati u muzeju, a ispred katedrale moći će vidjeti kako je ona izgledala prije potresa. Osim toga, moći ćemo i prikazati građevine kako će izgledati u budućnosti - kaže Gudeljević.

WEPARK - RJEŠENJE ZA PAMETNO I UČINKOVITO PARKIRANJE (Smart Mobility)

Aplikacija koja omogućuje pretraživanje i pronalaženje optimalnog parkirnog mjesta, rezervaciju mjesta, navigaciju i najbrži put do parkirališta. - Želimo stvoriti parkirališnu zajednicu, u kojoj ćemo spojiti vlasnike parkirnih mjesta s vozačima. Recimo, odete na posao i ne koristite više vaše parkirno mjesto. Umjesto da stoji prazno, možete ga iznajmiti dok se ne vratite s posla - kaže Tomislav Musić, jedan od osnivača WeParka. U timu su još Karlo Starčević, Ana Papež, Marko Ratar i Mladenka Landeka. Projekt bi svjetlo dana trebao ugledati 1. studenoga, a sada već imaju dogovorena parkirališna mjesta na sedam lokacija u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:02