LABORATORIJ ZA BOLJE GRADOVE

PRVI SMO UŠLI U NEVJEROJATAN LABORATORIJ FER-a 'Pomoću naše aplikacije koja mjeri buku i zagađenje moći ćete se kretati čišćim i tišim ulicama'

Realizacija ovog pametnog rješenja bit će ispitana u Zagrebu, Beču i Portu sljedeće godine na proljeće
 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Pravi mali laboratorij za smart city rješenja smjestio se u jednoj od najvažnijih znanstvenih ustanova u Hrvatskoj - Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo.

Na osmome katu FER-a, u Zavodu za telekomunikacije, pred nama je naizgled mala prostorija u kojoj rade veliki stručnjaci. Doktorandi i profesori s FER-a razvijaju pametna rješenja koja će poboljšati kvalitetu života građana, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

SymbIoTe

Voditeljica Laboratorija za internet stvari je Ivana Podnar Žarko, izvanredna profesorica na FER-u. Ona je ujedno i tehnička voditeljica istraživačkog projekta “SymbIoTe”, financiranog iz programa EU Obzor 2020., u sklopu kojeg se diljem našeg kontinenta razvijaju smart city rješenja. Sam projekt startao je početkom prošle godine, a u okviru njega rade stručnjaci 14 institucija iz osam europskih zemalja. Ukupni budžet projekta iznosi 7,1 milijun eura.

U ovom projektu i relevantnim smart city temama na FER-u sudjeluje petero doktorskih studenata - Pavle Skočir, Aleksandar Antonić, Petar Krivić, Martina Marjanović i Federico Matteo Benčić - te dvoje izvanrednih i dva redovita profesora. Uz Ivanu Podnar Žarko, tu su Mario Kušek, Gordan Ježić i Ignac Lovrek. Svi oni, uz zajednički rad i pod budnim okom mentora programiraju, usavršavaju aplikacije, usklađuju podatke te pažljivo sastavljaju i testiraju uređaje kojima pametna rješenja postaju stvarnost. Osim doktorskih studenata, u laboratoriju na svojim programskim projektima radi i dvadesetak studenata preddiplomskog i diplomskog studija FER-a.

Zagreb, 261017. 
FER.
Reportaza kako se razvijaju smart city rjesenja profesorica ivana Podnar Zarko sa studentima koji rade na projektu.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Zagreb, 261017. 
FER.
Reportaza kako se razvijaju smart city rjesenja profesorica ivana Podnar Zarko sa studentima koji rade na projektu.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA
Tim koristi uređaj sa senzorom koji mjeri atmosferske parametre i koncentracije štetnih plinova. Uređaj nije certificiran, ali nudi korektnu procjenu kvalitete zraka

Uređaji i platforme

- Time studenti imaju mogućnost koristiti umrežene uređaje i programske platforme koje su trenutno relevantne i koje će u budućnosti koristiti u praksi, a učimo ih i temama vezanim uz interoperabilnost platformi - rekla nam je Ivana Podnar Žarko.

Glavni cilj projekta SymbIoTe jest razvoj rješenja za interoperabilnost IoT platformi. Internet stvari je tehnologija koja umrežava i povezuje uređaje.

- Postoje rješenja koja ne mogu ‘razgovarati’ jedna s drugima. Jedna platforma upravlja javnim prometom, druga raspoloživim parkirnim mjestima, a treća pametnom rasvjetom. Radi se o izoliranim i zatvorenim rješenjima, no SymbIoTe ih sve spaja u jedinstven programski ekosustav. Time je omogućen razvoj inovativnih aplikacija nad nizom takvih IoT platformi, čime građanima možemo ponuditi pravog virtualnog asistenta koji ih prati tijekom dnevnih aktivnosti umjesto da za svaku namjenu koriste posebnu mobilnu aplikaciju - pojasnila je voditeljica Laboratorija za internet stvari.

Zagreb, 261017. 
FER.
Reportaza kako se razvijaju smart city rjesenja profesorica ivana Podnar Zarko sa studentima koji rade na projektu.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Različiti izvori

Tim na FER-u trenutno sastavlja programsko rješenje koje integrira različite izvore podataka o kvaliteti zraka u gradovima.

- Biciklistima i pješacima želimo ponuditi aplikacije kojima, na temelju mjerenja kvalitete zraka putem malih uređaja i referentnih mjerenja fiksnih postaja, možemo procijeniti trenutno zagađenje na pojedinim prometnicama. Biciklistima želimo ponuditi zelene rute koje preferiraju biciklističke staze ili dionice kojima se građani često voze - pojasnila je Ivana Žarko Podnar.

Realizacija ovog rješenja bit će ispitana u Zagrebu, Beču i Portu sljedeće godine na proljeće. Tijekom mjesec dana više od 100 korisnika testirat će aplikaciju.

No, ovo nije jedino pametno rješenje koje su razvili stručnjaci s FER-a. Primjerice, uz potporu Hrvatske zaklade za znanost izradili su aplikaciju koja mjeri buku u gradovima u okviru nedavno završenog projekta “Komunikacije usmjerene čovjeku u pametnim mrežama”. - Građani putem mikrofona na mobilnom telefonu i naše aplikacije mogu izmjeriti razinu buke na nekom području i tako pridonijeti stvaranju ‘dinamične karte buke’. To može biti zanimljivo, kako gradskim vlastima tako i za promet nekretninama - pojašnjava nam Podnar Žarko.

Lani je SymbIoTe uputio poziv developerima IoT platformi da im se pridruže. Na natječaj se prijavilo 34 poduzeća, startupa i istraživačkih centara iz 14 zemalja, uključujući Hrvatsku. Odabrane su tri tvrtke, a drugi krug natječaja za nove partnere kreće ubrzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:04