AMBICIOZAN CILJ

SMART CITY RJEŠENJA DONIJET ĆE KOPENHAGENU 600 MILIJUNA EURA U danskoj metropoli intenzivno rade na tome da do 2050. budu ovisni o vlastitim resursima

Vizija je da danska metropola do 2025. postane grad bez ispušnih ugljikovih plinova
Jezero u vrtovima Tivoli
 Profimedia, Alamy

Kopenhagen ima viziju do 2025. godine postati grad bez ispušnih ugljikovih plinova, a do 2050. metropola koja će ovisiti samo o vlastitim resursima. Ambiciozan to cilj, ali na njemu već intenzivno rade.

Naime, očekuje se da će broj stanovnika u glavnom gradu Danske za deset godina biti za četvrtinu veći, zbog čega će se povećati količina ispušnih plinova, porasti prometne gužve, a životnog će prostora biti manje nego sada. Kako bi se nosio s tim izazovima, Kopenhagen je pokrenuo incijativu Copenhagen Connecting.

BIRA SE NAJINOVATIVNIJE HRVATSKO SMART CITY RJEŠENJE. PRIJAVI SVOJ TIM OVDJE

Cilj je sagraditi integriranu digitalnu infrastrukturu, prikupljajući pritom velike količine podataka o gradu, te razviti inovativna rješenja koja će olakšati život njegovim stanovnicima. Podatke prikupljaju putem javnih Wi-Fi stanica, GPS sustava u autobusima te senzora u kanalizaciji i kantama za smeće, a za svoju su inicijativu 2014. godine dobili nagradu World Smart Cities.

Dizajn panela

Svi ti podaci su javno dostupni i na temelju njih su već započeti brojni projekti. Primjerice, “Low Cost Active House BIPV” i “PV Active Roofs and Facades” razvijaju inovativne modele koji omogućuju povećanu integraciju solarnih ćelija u zgrade.

U sklopu projekta vlasnicima zgrada ujedno se podmiruje 8 posto ukupnog iznosa za ugradnju solarnih panela uz dodatna sufinanciranja vezana uz dizajn panela te provjeru rada tijekom iduće dvije godine. Tako se želi poticati korištenje zelene energije, a da se pritom ne naruši vizura grada.

Tu je i platforma DOLL, koja spaja poduzetnike iz područja vanjske rasvjete te inovatore rješenja za pametne gradove kako bi zajedno razvili nove projekte. Iz te je platforme proizašao projekt Lihgtel, koji proučava utjecaj takozvanog cirkadijalnog svijetla. Naime, određena su istraživanja pokazala da takvo osvjetljenje može pozitivno utjecati na rješavanje problema nesanice kod starijih osoba te smanjiti epizode anksioznosti, depresije i noćnog buđenja. Cilj projekta je primijeniti LED svjetla u vanjskoj rasvjeti ulica te time građanima omogućiti bolji san i poboljšati im cirkadijalni tjelesni ritam.

U Kopenhagenu postoji pametna ulična rasvjeta, koja se prigušuje kada za punog mjeseca i pojačava kada prolaze biciklisti ili pješaci. Tu je i umreženi sustav nadzora kamerama za još veću sigurnost građana, kao i vatrogasni dronovi koji pomažu u gašenju požara.

Nova rasvjeta

Grad je već uložio više od 45 milijuna eura u novu uličnu rasvjetu i inteligentni prometni sustav te već iduće godine može obećati svojim građanima da će za 10 posto smanjiti trajanje putovanja za sve bicikliste i korisnike javnog prijevoza.

Iako se radi o velikoj investiciji, procjenjuje se da će puna implementacija plana Copenhagen Connecting rezultirati socioekonomskom dobiti od čak 600 milijuna eura.

BIRA SE NAJINOVATIVNIJE HRVATSKO SMART CITY RJEŠENJE. PRIJAVI SVOJ TIM OVDJE

Kako bi postao grad inovacija, Kopenhagen je odvojio jedan svoj dio u kojem se sve inovacije mogu testirati. “Greater Copenhagen”, kako je nazvan, postao je živi laboratorij za testiranje i razvoj smart city rješenja te suradnju između akademskog, javnog i industrijskog sektora.

Više od 250 tvrtki uključeno je u aktivnost tog “laboratorija”, a dvije trećine njega čine mali startupi. Sve tvrtke imaju mogućnost u stvarnim uvjetima primijeniti svoje tehnologije te provjeriti kako se u njima ponašaju da bi ih mogle poboljšati te u konačnici prošiti na ostatak grada i zemlje kako bi ostvarili svoju viziju samoodrživosti.

Inovativna rješenja: Prijavi se i osvoji Smart City nagradu

Hanza Media u partnerstvu s Razvojnom agencijom Zagreb, organizatorom konferencije Zagreb Forum, dodjeljuje prvu Smart City nagradu. Partner nagrade je Hrvatski telekom.

Svatko tko je razvio inovativno smart city rješenje u Hrvatskoj može se prijaviti na stranicama jutarnji.hr/smartcity i zagrebforum.eu.

Najbolje rješenje odabrat će žiri Hanza Medije i Zagreb Foruma, a njega čini 11 lidera hrvatske digitalne industrije, među kojima su i stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke te s hrvatskih fakulteta i iz IT tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:06