JUTARNJI DOZNAJE!

Transkripti WikiLeaksa: Vlasti u Srbiji su sve do 2009. znale gdje su Mladić i Hadžić!

Transkripti do kojih je došao Jutarnji pokazuju kako je tek 2009. Srbija pokazala namjeru da uhiti Mladića i Hadžića
 Hrvoje Dominić/CROPIX

ZAGREB - Jutarnji list u posjedu je WikiLeaks transkripata koji detaljno otkrivaju kako su vlasti u Srbiji znale od 2006. godine gdje se skrivaju najtraženiji ratni zločinci Ratko Mladić i Goran Hadžić, ali ništa nisu poduzele da ih uhite. Iz transkripata se jasno vidi da je takvu politiku podržavao tadašnji premijer Vojislav Koštunica. Ali, što je još zanimljivije, WikiLeaks otkriva da su kontakti Mladićevih suradnika išli i prema samom državnom vrhu u Rusiji!

Besmislene dojave

Nakon promjene vlasti u Beogradu, kada je situacija promijenjena u korist suradnje s Haagom, bjegunce je bilo teško locirati: policija je dobivala razne besmislene dojave, dvojica zločinaca postali su oprezniji i nekoliko su puta mijenjali identitet, a i teže je bilo otkriti financijske kanale njihovih pomagača i blokirati ih.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Transkripti dokazuju da je Srbija tek od 2009. godine pokazala iskrenu namjeru da uhvati ratne zločince te je poduzela sve potrebne korake.

“Ranije nije postojala volja, ali su postojale informacije. Sada postoji jaka volja, ali je bjegunce teško pronaći”, saželi su američki diplomati problem sa srpskom politikom prema Haagu.

U razgovoru s američkim diplomatima potkraj 2009. godine predsjednik Tadić optužio je i stranku bivšeg srpskog premijera Vojislava Koštunice da je imala informacije o tome gdje se bjegunci nalaze, ali ih je skrivala i zato ništa nije poduzeto kako bi se Mladić i Hadžić uhvatili.

Nadzirali prijatelje

Jačanjem Tadićeve Demokratske stranke to se promijenilo, a predsjednik Srbije najavio je da će, jednom kada haaški bjegunci budu uhvaćeni, biti moguće dokazati i tko ih je skrivao i tko je znao gdje su.

U vrijeme WikiLeaks transkripata nisu postojali dokazi da je Mladić u Srbiji, ali ni da je negdje drugdje. Policija je pratila tragove i nadzirala prijatelje i članove obitelji. Srpski su obavještajci i policajci dobili pohvale jer su jednako revno tražili i Gorana Hadžića mada su znali da će im se taj trud u konačnici znatno manje isplatiti.

Zbog toga su od 2006. do 2009. stizale samo šture informacije o njima. Na primjer, u vrijeme ovog WikiLeaks transkripta otkrivene su informacije da je bivši bjegunac i tada već haaški zatvorenik Radovan Karadžić živio od 450 eura mjesečno, a da su Mladić i Hadžić, otkada su nestali, sasvim sigurno boravili u Rusiji pa su srpske vlasti od ruskih službi tražile pomoć u dobivanju informacija.

O ovoj se temi razgovoralo u Beogradu 2009., kako otkriva WikiLeaks dokument koji je Jutarnji list ekskluzivno dobio , na sastanku srpskog državnog vodstva s američkim izaslanikom za pitanja ratnih zločina, veleposlanikom Stephenom Rappom.

No, još ranije, američki su diplomati šaljući depeše o lovu na Mladića pisali kako Rusija nije udovoljila ranijim srpskim zahtjevima za suradnju u lociranju Ratka Mladića. To je Amerikancima ispričao savjetnik predsjednika Borisa Tadića Miki Rakić 25. kolovoza 2009., kada se razgovaralo o službenom posjetu ruskog predsjednika Medvedeva Beogradu. Rakić je tada rekao da vjeruje kako Mladićev karakter i činjenica da je bio vojni zapovjednik bosanskih Srba ukazuju na to da se on vjerojatno skriva u Srbiji, ali vrlo je moguće da ima i podršku izvana.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:02