DISKRIMINACIJA

Trebaju li pušači i debeli plaćati skuplje zdravstvo?

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj, ali i u Europi počiva na solidarnosti zdravih i bolesnih. No je li to pravedno i trebaju li zdravi i bolesni jednako participirati u troškovima?

ZAGREB - Do kada će nepušači plaćati isti iznos zdravstvenog osiguranja kao i pušači? Pita se čitatelj Jutarnjeg lista Branko Čović iz Splita i smatra da bi se kod nas trebalo zakonom urediti da nepušači plaćaju manji doprinos.

MOJA HRVATSKA

“Stalno se upozorava da je pušenje štetno, provode se kampanje protiv pušenja, a njihovo liječenje zapravo plaćaju nepušači”, kaže Čović.

Država se ne smije uplitati

Čitatelj predlaže da se neodgovorni prema svom zdravlju kazne, a oni odgovorni nagrade. Je li takvo kažnjavanje potencijalno bolesnih zbog ovisnosti o cigaretama, alkoholu, hrani ili drogama moguće u Hrvatskoj gdje se primjenjuje zdravstveni sustav solidarnosti? Znači li to diskriminaciju pušača, debelih i alkoholičara? Jesu li na taj način ugrožena njihova ljudska prava?

Pitanja su brojna, a odgovori ne uvijek jednostavni barem kad je riječ o Hrvatskoj, ali i europskom zdravstvenom sustavu koji se više ili manje temelji na solidarnosti zdravih s bolesnima.

Samo privatna osiguranja “biraju” osiguranike, a ostali se liječe u državnim ustanovama bez obzira na to tko je kriv za dijagnozu. Tako su većina bolesnih kojima je u Hrvatskoj transplantirana jetra alkoholičari, a cijena operacije prelazi nekoliko stotina tisuća kuna.

No, neurolog i etičar prof. dr. Niko Zurak kaže da svatko preuzima rizik za svoje rizično ponašanje, ali se država u to ne smije uplitati ni s pravnim niti s etičnim normama.

- Ne može se većim premijama osiguranja kažnjavati rizično ponašanje pušača jer u suprotnom to se može širiti u nedogled. Rizik je sjesti i u automobil, ponašati se u mladosti neodgovorno pa postati neplodan. U liječenju ne smije biti nikakve diskriminacije ili kažnjavanja - zaključuje prof. dr. Zurak.

Stimulacija zdravih navika

S druge strane Atlantika, u SAD-u, rizik se dodatno plaća s obzirom na to da Amerikanici imaju privatna osigurnja privatnih osiguravatelja.

Tako se i debljina u SAD-u, nastoji eliminirati stimulacijom zdravog života kroz manje police osiguranja. Kako se to ne bi smatralo diskriminacijom kažu da nagrađuju mršave, a ne kažnjavaju debele. Čelnik tvrtke Safeway Steven A. Burd stabilizirao je izdatke za osiguranja radnika tako da ih je poticao na zdrav način života.

“Ako ne pušite i mršavi ste, dobit ćete značajan popust premije osiguranja”, kaže Burd.

Stručnjaci pak kažu kako bi čak i kad bi se krenulo u smjeru nagrađivanja manjim premijama nužno prije “ustoličiti” dobru prevenciju, za što treba dvadesetak godina.

Prof. dr. Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče i šef Udruge poslodavaca u zdravstvu, kaže kako je takva vrsta osiguranja upitan je i to zato što su i pušenje i alkoholizam po svjetskoj specifikaciji bolesti, a to znači da se trebaju liječiti bez diskriminacije kao i ostale.

Sami plate ako ne preveniraju

Mladi u Švicarskoj uopće nemaju zubnog karijesa. No, tome je prethodila dugogodišnja stimulacija prevencije. Naime, roditelji su bili dužni svakih šest mjeseci dovoditi djecu stomatologu koji bi ih naučili pravilno prati zube i premazivali ih posebnim premazom.

Oni roditelji koji to nisu činili morali su svaki popravak zuba maloljetnog djeteta platiti iz vlastitog džepa. Za ostale zubozaštita je ostala besplatna. Skandinavci, primjerice, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne plaćaju nikakvu participaciju ako se redovito javljaju na preventivne preglede. No, ako se kod liječnika pojave samo kad su bolesni, participacije su relativno visoke.

Zdraviji će plaćati do 10% jeftiniju policu osiguranja

ZAGREB - “Kod ugovaranja police zdravstvenog osiguranja ispunjava se upitnik u koji budući osiguranik unosi sve relevantne podatke uključujući i zdravstveno stanje.

One boljeg zdravlja polica će koštati do desetak posto jeftinije”, kaže direktorica Croatia zdravstvenog osiguranja Vesna Dulibić.

Dodaje da se u ranijoj polici Maxima kao bonus za trogodišnju vrijednost osiguranicima nudio i pogram odvikavanja od pušenja ili program mršavljenja.

- Sad toga nema u ponudi, ali u skupljim policma koje koštaju od 5000 do 6000 kuna godišnje nude se razni antistresni programi među kojima i akupunktura, a tu se pak osiguranik može odlučiti za odvikavanje od pušenja ili mršavljenje uz pomoć iglica - kaže Dulibić.

- I Zagreb zdravstveno osiguranje ima antistresni program uključen u police osiguranja - kaže Ljubica Perinić Stanićić iz korporativnih komunikacija. Osim antipušačke terapije osiguranici imaju i mogućnost savjetovanja s nutricionistima o prehrani kako bi izgubili suvišne kilograme.

Cijena police ovisi o spolu osiguranika, starosnoj dobi i zdravstvenom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:13