INTERVJU

VOJKO OBERSNEL O nekim vrlo važnim pitanjima nemam iste stavove kao premijer Zoran Milanović

Ne slažemo se oko nekih svjetonazorskih pitanja, Linića...
 Tea Cimas / CROPIX

Predsjedništvo SDP-a nije smjelo ignorirati Zlatka Komadinu i prihvatiti njegovu poruku da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima. Tvrdi to gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ističe da se Komadina dokazao na izborima pa je trebalo njega, a ne Željka Jovanovića postaviti za koordinatora u 8. izbornoj jedinici. Stranačkom šefu Zoranu Milanoviću zamjera što u izbornoj godini smjenjuje čelnike stranačkih organizacija, i to bez konzultacija s lokalnim organizacijama. Središnjici SDP-a u Zagrebu prigovara što jasnije ne zastupa svoje svjetonazore, a to su antifašizam, otvorenost, tolerancija, radnička prava... Premda je otvoreno kritizirao Milanovića, kaže da Grad Rijeka dobro surađuje s Vladom, a Vladi daje ocjenu između 3 i 4. Nastavak prosvjeda branitelja na Markovu trgu doživljava kao igrokaz pred izbore, a ne kao zahtjev za dijalogom.

Ni na ovim parlamentarnim izborima nećete se kandidirati. Ostat ćete, kako ste rekli, dosljedni stavu da gradonačelnik ne treba sudjelovati u izborima za Sabor. Koliko je ta principijelnost isplativa vama, koliko SDP-u?

- Tako je, ni na ovim izborima neću biti na listi za Sabor jer sam uvjeren da gradonačelnička funkcija i ona saborskog zastupnika nisu spojive, odnosno da se obje dužnosti ne mogu kvalitetno obavljati ako se to čini istovremeno. Isto tako, spajanje te dvije funkcije povećava mogućnost sukoba interesa. Da li se takav stav isplati meni ili SDP-u teško je reći s obzirom da se do sada nisam okušao kao saborski zastupnik. Ipak, ne vjerujem da bih osobno bio zadovoljniji ili uspješniji na toj funkciji.

Uspješan ste političar, kako to da vaše ambicije ne rastu, nego ste zadovoljni upravljanjem Rijekom?

- Svoj posao obavljam rado, ali i s velikom odgovornošću prema građanima koji su mi na izborima dali povjerenje. Rijeka je uvijek bila i ostala moj interes. Iako je posljednjih godina, koliko traje gospodarska kriza, posao gradonačelnika postao zahtjevniji i teži te smo zbog nedostatka sredstava morali odustati od dijela programa i projekata, biti na čelu Rijeke za mene je i danas jednako važno kao i prije 15 godina, kada sam postao gradonačelnik.

Biste li se kandidirali na izborima za Europski parlament da vam je predsjednik SDP-a ponudio dobro mjesto na listi?

- Ne vjerujem, jer bi to značilo da bih morao napustiti mjesto gradonačelnika Rijeke u sredini mandata. Zbog toga u vrijeme izbora nisam ni razmišljao o takvoj mogućnosti. Osim toga, član sam Odbora regija, vrlo važnog tijela Europske unije čije mišljenje je presudno za Europsku komisiju, Vijeće ministara i Europski parlament prilikom izrade direktiva, uredbi i slično na područjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti.

Kakvi su odnosi u SDP-u? Stalno se špekulira o sukobima između Rijeke i središnjice.

- Takav se dojam stječe jer su jako medijski eksploatirane upravo teme oko kojih se većina članova riječke organizacije SDP-a pa i ja osobno razilazi sa Zoranom Milanovićem i dijelom njegovih najbližih suradnika. To su, primjerice, način na koji je Slavko Linić izbačen iz stranke, neka svjetonazorska pitanja ili pak izmjene poreznih zakona isključivo na teret gradova, općina i županija, ne i na teret države. No, osobno sam sa Zoranom Milanovićem i ranije razmjenjivao mišljenja, pa i javno, i nismo uvijek imali iste stavove. Dakle, odnosi između mene i Zorana Milanovića odnosno između Rijeke i središnjice su korektni i manje-više isti kao i prije.

Podržavate li župana Komadinu u odluci da se ne kandidira na izborima?

- To je njegov izbor na koji ima pravo. No, žao mi je što je tako odlučio i što neće biti prvi na listi s obzirom da je to do sada bio uspješan recept na izborima. Isto tako, budući da je Komadina jedan od potpredsjednika stranke, smatram da se o tome trebalo raspravljati na Predsjedništvu SDP-a.

Tko se treba više veseliti ili pak zazirati od preferencijalnog glasa: Komadina ili Željko Jovanović?

- Moj je dojam da bi Komadina bolje prošao u toj utakmici.

Je li Jovanović bio najpametniji izbor koordinatora za 8. izbornu jedinicu?

- Više sam puta rekao kako smatram da nije trebalo mijenjati model prema kojem su predsjednici regionalnih organizacija trebali ostati izborni koordinatori, posebno u sredinama gdje je taj model donio izbornu pobjedu. Dakle, smatram da je u 8. izbornoj jedinici koordinator trebao ostati Komadina. No, to nipošto ne znači da će Jovanović loše odraditi taj posao. Naprotiv, vjerujem da je motiviran odraditi ga na najbolji mogući način u čemu ćemo mu svi pomoći.

Ima li SDP u 8. izbornoj jedinici boljeg kandidata?

- Komadina bi bio dobar kandidat, no nitko nije nezamjenjiv pa tako niti on. Stoga vjerujem da će na listi SDP-a i partnera biti sposobni, pametni i vrijedni ljudi te da će i ovog puta dobiti povjerenje građana.

Tko će riječkom SDP-u biti najveća konkurencija na izborima: HDZ, Slavko Linić ili IDS ako odlući izaći sam na izbore ili s eventualnim svojim partnerima?

- IDS SDP-u može konkurirati jedino u Istri, u Rijeci teško. Opcija u kojoj će biti Slavko Linić će odnijeti dio glasova SDP-a, no ne mislim da će to biti značajan postotak, odnosno da Linić može na bilo koji način ugroziti SDP u Rijeci niti u cijeloj 8. izbornoj jedinici. Što se tiče HDZ-a u 8. izbornoj jedinici u Rijeci ne očekujem veće promjene.

Koliko je riječki SDP uključen u organizaciju parlamentarnih izbora?

- Uključen je preko koordinatora. On prenosi informacije dogovorene na Predsjedništvu stranke, odnosno koordinaciji svih koordinatora i u tom kontekstu surađujemo.

Kako to funkcionira s Jovanovićem?

- Dobro. Nema nikakvog otpora prema njemu. Sve što dobijemo kao zadatak, to i odradimo.

Je li bilo pametno smijeniti Maju Šarić s mjesta šefice istarskog SDP-a? Utječe li središnjica previše na lokalne stranačke organizacije?

- Iskreno, ne razumijem zašto je smijenjena Maja Šarić, a sigurno je da lokalne organizacije bolje poznaju stanje na terenu od središnjice. Bez obzira na razloge, trenutak za smjenu sigurno nije najsretnije odabran jer se radi o izbornoj godini. No, to je stvar kolega iz Istarske županijske organizacije.

Izgubi li SDP parlamentarne izbore, bojite li se da će se to preliti na rezultate riječkog SDP-a na lokalnoj razini?

- Ne mora značiti. Naime, SDP s partnerima je u Rijeci, ali i cijeloj 8. izbornoj jedinici pobjeđivao i kada je HDZ odnosio premoćne pobjede na nacionalnoj razini. Stoga ne vjerujem da eventualna pobjeda HDZ na parlamentarnim izborima može ugroziti SDP u Rijeci.

Kako surađujete s Vladom?

- Jako dobro. Primjerice, lani je, nakon gotovo 30 godina, konačno postavljen novi sloj asfalta na državnim cestama u središtu Rijeke, a projekt se nastavlja i ovog ljeta. S HDZ-ovom Vladom takvo što se nije moglo dogovoriti. Isto tako, dobro surađujemo po pitanju daljnjeg razvoja Riječkog prometnog pravca koji uključuje lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu. Počela je i gradnja dodatnih izlaza na čvoru Orehovica riječke zaobilaznice, napravljeni su veliki pomaci u pripremi projekta novog Kliničkog bolničkog centra na Sušaku, nastavljena je izgradnja Sveučilišnog kampusa i slično. Primjera ima još. Dakle, ova Vlada Rijeci daje značajnu i važnu podršku u daljnjem razvoju grada vrlo jasno definirajući u strateškim dokumentima važnost Rijeke kao najveće hrvatske luke. To je rezultiralo i uvrštavanjem Riječkog prometnog pravca u sastavni dio mediteranskog koridora, jednog od deset najvažnijih TEN-T koridora po odluci Europske komisije.

Hoćete li na kraju mandata Milanovićeve vlade Rijeka moći reći da je profitirala jer su “njeni” bili na vlasti?

- Mislim da Rijeka mora dobiti ono što zaslužuje kao najveća hrvatska luka, važan sveučilišni grad s velikim gospodarskim potencijalom neovisno o tome tko je na vlasti. Ova Vlada je to u svakom slučaju prepoznala.

Kakve su posljedice nove porezne politike kojom su smanjeni prihodi gradovima?

- Rijeka je zbog te nove porezne politike u ovogodišnjem proračunu izgubila oko 50 milijuna kuna, a ta se svota ne može nadoknaditi samo racionalizacijom, posebno jer je racionalizacija poslovanja grada posljednjih godina provedena u više navrata. Tako smo bili prisiljeni odustati od nekih projekata i programa, ponovno su smanjene plaće zaposlenika Grada Rijeke i proračunskih korisnika u koje spadaju, primjerice, vatrogasci, odgajateljice u vrtićima ili pak glumci u kazalištu i provedene su razne druge mjere uštede. No, to sve nije bilo dovoljno i morali smo, da bismo zadržali postojeći standard i socijalni program, podići prirez za 3 posto. Žao mi je što je tako i čim bude moguće prirez će ponovno biti vraćen na staro. No, moram reći da podizanje prireza vjerojatno ne bi bilo potrebno da posljednje porezne izmjene nisu išle isključivo na teret gradova, općina i županija, odnosno da je dio tereta ponijela i država.

Kako biste ocijenili rad Vlade ocjenama od 1 do 5?

- Nije na meni davati takve ocjene. To će učiniti birači. Vlada se suočila s brojnim problemima, naslijedila državu praktično u rasulu. Puno je stvari napravljeno, iako se sigurno moglo i više. Očekivali smo da će neke stvari ići brže, ali generalno gledajući nemam većih zamjerki.

Bi li to bila solidna trojka?

- Recimo između 3 i 4.

Ima li SDP jasnu strategiju daljnjeg razvoja lokalne uprave i samouprave?

- Bojim se da je taj segment pomalo zapostavljen. Bez obzira na tešku gospodarsku krizu mislim da nije bilo razloga da se ne učini više kada je u pitanju decentralizacija i reforma lokalne samouprave.

Koliki je vaš utjecaj u kreiranju ovog dijela stranačke politike?

- Pa očito nikakav s obzirom da je to tema koja je dospjela u drugi plan. Žao mi je zbog toga i smatram da se to nije trebalo dogoditi. Krenulo je dobro, formirano je čak i povjerenstvo Vlade, ali daljnje aktivnosti su zamrle.

Prepoznajete li iz izjava čelnika HDZ-a kakva će biti sudbina lokalnih tijela vlasti ako oni pobijede?

- Ne vjerujem da će HDZ išta napraviti po tom pitanju ukoliko pobijedi na izborima. Poučen dosadašnjim iskustvom, pretpostavljam da će, ako osvoji vlast, HDZ samo nastaviti gdje je stao 2011. godine pa će i dalje brižno voditi računa o dobrobiti HDZ-a i blagostanju pojedinih članova i simpatizera stranke. Uostalom, sjetite se tko je još devedesetih godina osmislio model 200 bogatih hrvatskih obitelji?

SDP nije ozbiljno reagirao na Karamarkov antikomunistički manifest u kojem vašu stranku optužuje da se ne odriče Tita, ni totalitarizma. Je li trebalo odgovoriti ili i vi mislite da su takve polemike besmislene?

- Mislim da SDP treba biti glasniji i odlučniji u zastupanju svojih svjetonazora, a to su antifašizam, otvorenost, tolerancija, radnička prava i slično kako bi lijevo orijentirani birači bili sigurniji u to da SDP zastupa njihove stavove i bori se za njih. Naime, iako to jesu stavovi SDP-a, nekako se gube u galami koju HDZ diže u javnom prostoru zastupanjem svojih desnih stavova i to uz potporu dijela crkvenih struktura i često koketirajući s ustaštvom. Tako je, za razliku od SDP-a, HDZ više nego jasan u zastupanju svojih svjetonazorskih uvjerenja i to s ciljem animiranja dijela biračkog tijela. Stoga smatram da je i ovaj Karamarkov manifest tek podilaženje stavovima određenog dijela birača i on očito procjenjuje da su oni dovoljno brojni kako bi postali relevantan faktor za eventualnu pobjedu HDZ-a na izborima. Baš zato ne mislim da je potrebno posebno odgovarati na takve manifeste, ali, ponavljam, SDP mora jasnije zastupati svoj svjetonazor. Inače, Tito je vodio Narodnooslobodilačku borbu u kojoj su pobijeđeni nacisti i fašisti u Drugom svjetskom ratu. I svjetska javnost priznaje te činjenice, stoga zaista ne shvaćam zbog čega ih dio naše javnosti odlučuje zaboraviti.

Branitelji iz Savske su u četvrtak došli na Markov trg i unatoč zakonskoj zabrani nastavili prosvjed nakon 22 sata. Mislite li da premijer treba razgovarati s prosvjednicima, ili treba silom provoditi zakon o javnom okupljanju?

- Premijer im je nudio sastanke koji se, na žalost, nisu realizirali. Prosvjednici očito nemaju volje razgovarati na uobičajeni način o problemima koji ih muče. Inzistiraju na stavovima koji su većini građana Hrvatske neprihvatljivi. Mislim da je sve ovo igrokaz i vršenje pritiska pred parlamentarne izbore.

Smatrate, dakle, da ne preostaje drugo nego provoditi zakon, pa makar to značilo upotrijebiti silu?

- Sami prosvjednici često kažu da su se borili za Hrvatsku kao pravnu državu. A u pravnoj državi se zna koji su načini rješavanja problema. Ovo sigurno nije način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:14