SRPSKI PREMIJER

VUČIĆ EKSKLUZIVNO ZA NEDJELJNI 'Znam da naši odnosi nikada neće biti idilični, ali ja dolazim s porukom mira'

    AUTOR:
    • Drago Hedl

  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2015. u 23:32

Vlado Kos/CROPIX

Uvijek vodim računa da ne povrijedim izraženu suverenu volju hrvatskog naroda jer je za nas ona vrlo važna

Kad je u četvrtak na konferenciji za novinare objavio da dolazi u Zagreb na inauguraciju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić napravio je svojevrsni kopernikanski obrat. Dan prije toga još se činilo da će Srbija posve ignorirati čin svečane prisege hrvatske predsjednice, a onda je Vučić najavio dolazak na najvišoj razini. Koliko je ta odluka donesena u posljednji čas, svjedoči i da je Vučić u nedjelju, već u sedam sati ujutro, neposredno uoči leta u Zagreb, polagao vijenac u povodu Dana državnosti Srbije.

U petak, dok smo razgovarali u Plavom salonu Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici, gdje je kabinet srpskog premijera, iskreno je, u intervjuu za Nedjeljni Jutarnji, priznao kako je to bila jedna od težih odluka u njegovu mandatu.

- U izbornoj kampanji u Hrvatskoj bilo je mnogo izjava koje nismo doživjeli na najbolji mogući način i koje nisu bile popularne ovdje u Srbiji. Zato nije bilo lako donijeti tu odluku. U Srbiji i Hrvatskoj, uvijek kada biste rekli nešto protiv onoga drugog, dobivali biste na popularnosti i zato su svi, čini se, vodili računa da iz toga ne pokušaju napraviti neki iskorak, iskorak u budućnost. Činili su to da bi sačuvali svoje biračko tijelo i povlađivali strastima i emocijama. Moja je odluka racionalna, donesena je poslije ozbiljnog razmišljanja, prije svega razmišljanja o budućnosti Srbije, o tome što je to što nas čeka u regiji. Bez obzira na to što je Hrvatska članica EU, ona se nalazi na istome mjestu gdje se nalazila i prije. Moramo živjeti zajedno s Hrvatima, u budućnosti ćemo živjeti zajedno, pokraj Hrvata, jedni s drugima, jedni pokraj drugih. Zato je vrlo važno živjeti u što je moguće boljim odnosima, da ono o čemu se ne slažemo stavimo na papir, da s tim nemamo problem i da možemo reći: postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rješavati mirnim putem, u dobroj vjeri, nastojeći surađivati što je moguće više.

Smatrate li da je dobra ekonomska suradnja i okretanje tim temama ključ koji će lakše riješiti i političke probleme?

- Naša ekonomska suradnja mogla bi mnogo toga donijeti i jednoj i drugoj zemlji jer to što Hrvatska može dobiti mnogo više iz EU fondova, moglo bi biti još i više ako zajednički budemo radili, ako zajednički budemo predstavljali svoja tržišta. Jer, i mi pripadamo europskom tržištu, ali kada bismo se, kao pojedinačne zemlje, bilo gdje pojavljivale zajedno, kada bismo se zajedno pojavljivale na trećim tržištima, postigli bismo mnogo bolje rezultate. Odlukom da dođem u Zagreb na inauguraciju predsjednice Grabar Kitarović želim reći svima iz Hrvatske koji su investirali u Srbiju da su dobrodošli, da je njihov biznis u Srbiji siguran, da želimo što više hrvatskih investitora i hrvatskih ljudi da dolaze u Beograd i Srbiju. Kao što, naravno, želimo riješiti i sve one probleme koji postoje u prošlosti, ali i one koje ne možemo, jer i o njima treba razgovarati. No, prije svega, valja se okrenuti ka budućnosti. Promatram to na realan i racionalan način, bez idolatrije, sklonosti da nešto preuveličavam ili prikazujem ljepšim nego što jest. Naši odnosi su teški, nisu nimalo jednostavni, ni u budućnosti neće biti idilični, ali naši odnosi trebaju biti postavljeni na racionalnim odnosima tako da se svi okrenemo budućnosti i da radeći jedni za druge, jedni s drugima, ustvari radimo za sebe.

Ovo je ujedno i vaš prvi dolazak u Zagreb otkako ste na mjestu predsjednika Vlade Republike Srbije? Vidite li to i kao priliku da se poprave hrvatsko-srpski odnosi?

- U to nema nikakve sumnje. Kod mene nema onoga - ali... Neću radi domaćeg mnijenja govoriti: idem, ali pitat ću ovo, ali reći ću ono. Ne činim to jer se nikome ne želim dodvoravati. Moja je rečenica jednostavna: Idem u Zagreb s porukom mira i suradnje, želim da imamo što je moguće bolje odnose. Ako netko misli da mi je namjera vraćati se 20 ili 60 ili 70 godina u prošlost, stotinu godina u prošlost, želim da zna da nije tako. Nemam ništa protiv da se i o tome govori, ali moja je želja da odgovorimo na pitanje što ćemo raditi u sljedeće četiri godine, sljedećih deset ili 20 godina. Mislim da je to od mnogo veće važnosti i za srpski i za hrvatski narod.

Kao što ste možda primijetili, kod mene nema grča ili, kako biste vi to rekli, teže riječi za hrvatske dužnosnike. Uvijek vodim računa da ne povrijedim izraženu volju hrvatskog naroda, građana Hrvatske, jer je suverena volja hrvatskog naroda za nas vrlo važna i mi ćemo je uvijek poštovati.

Kako biste opisali te odnose i koji su ključni problemi koje valja riješiti da bi se poboljšali?

- Čak i tamo gdje nemamo probleme, mi ih napravimo. U nas su politički, psihološki i emocionalni problemi najveći i ako budemo uspjeli stvari suštinski postaviti, postaviti ih u racionalne okvire, mislim da smo riješili dobar dio problema. Naravno da problema ima. Hrvati će uvijek reći: to je problem nestalih osoba. Mi ćemo reći: to je problem imovine i položaja Srba u Hrvatskoj. Reći će se da postoje problemi s granicom, ali svi imamo problem s granicom. To je ono što jedni drugima uvijek možemo reći. Ali hajdemo reći: uvećajmo našu trgovinsku razmjenu, hajde da se negdje pojavimo i ponudimo zajedničke turističke pakete koji nisu samo ljetni pa ćete vidjeti koliko ćemo tako više turista i jedni i drugi privući. Ili, hajde da zajednički izlazimo na treća tržišta s proizvodima naših industrija. Nije istina da se to ne može. Mi smo zemlja na putu ka EU i s Hrvatskom možemo sve usuglasiti. Tisuću stvari možemo raditi zajedno, možemo otvarati vrata jedni drugima. Govorim o velikim infrastrukturnim projektima koje smo zajednički mogli uraditi. Ponosan sam na činjenicu što ću s albanskim premijerom Ramom zajedno ići u Bruxelles i što ćemo inzistirati da nam Europa pomogne u gradnji željezničke pruge i autoceste Beograd - Tirana. Ali, kako je moguće da se Srbija lako može dogovoriti s Albanijom, a nije moguće da se o takvim stvarima ne možemo dogovoriti sa Zagrebom? Zar mislite da put prema Istoku nije važan, kao što neki u Srbiji misle da put prema Zapadu nije važan?

Hrvatski premijer Zoran Milanović prije nekoliko mjeseci otkazao je posjet Beogradu zbog slučaja Šešelj. Jesu li stajali razlozi otkazivanja tog posjeta?

- Poštujem vašeg premijera, gospodina Milanovića. Ali, jasno je da Šešelj u Srbiju nije vraćen da bi pomagao ovdašnjoj vlasti, pogotovo ne stranci koju vodim. Naprotiv, to je učinjeno iz potpuno drugih razloga, tako da mi je bilo pomalo smiješno opravdavati se zašto je netko pokušao rušiti i mene i Vladu koju vodim. Mislio sam da bi bilo smiješno takvo što dodatno objašnjavati. Bilo je to vrijeme izborne kampanje u Hrvatskoj. Ali mislim, ipak, da takvu priliku za razgovore s brojnim svjetskim dužnosnicima nikada ne treba propuštati. No, naravno, gospodin Milanović je imao svoje razloge i ja to poštujem.

Koliko je Šešeljev povratak u Srbiju važan za politička zbivanja u vašoj zemlji i mislite li da se u Hrvatskoj preuveličava njegov utjecaj?

- Ne bih ga podcjenjivao. Ali, pokušat ću na pitanje odgovoriti ovako: ne bih podcjenjivao kod Srba, kao ni kod Hrvata, pristup - lako ćemo sa svim problemima, pristup easy escapea iz svih teških problema. Pričama iz socijalne demagogije uvijek ćete se najlakše nasloniti na emocije naroda, a da ustvari ne ponudite ništa. To lako prolazi i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Ne mislim da je Šešelj prijetnja za bilo kakav napredak Srbije ili njenu budućnost, jer on nema tu političku snagu, ali nikada ne bih podcjenjivao ideje u obje naše zemlje koje govore: dajte nam lakše, jednostavnije rješenje u ekonomiji, nemojte da idemo težim putem. Pa se na to još doda da malo mrzimo Hrvate ili da mrzimo Srbe, ovisno o tome na kojoj smo strani. I eto vam ‘izvanredne politike’ i ‘odličnog rezultata’. To je najlakše ponuditi na pladnju, to ćete najlakše prodati narodu. Ali, je li to najbolje, najukusnije jelo? Mislim da nije. Varaju se svi koji misle da su laka rješenja najbolja ili rješenje u kojima nudite mržnju prema drugom. Svađa s nekim drugim nikome nije donijela dobro.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Izdvajamo