PLAZMA REVOLUCIJA

ZABORAVLJENI PATENT GENIJALCA IZ SMILJANA Eksperiment Nikole Tesle iz 1892. osvaja Hollywood

Robert Rutherford, predsjednik tvrtke Hive Lighting koja radi na hit-serijama ‘CSI’, ‘Okus krvi’, ‘Dobra žena’, ‘Mentalist’... kaže da su svi u njegovoj tvrtki veliki fanovi Nikole Tesle

Svjetlost plazme osvaja Hollywood zahvaljujući Nikoli Tesli i jednom od njegovih eksperimenata s kraja 19. stoljeća: naime, tvrtka Hive Lighting iz Los Angelesa, specijalizirana za osvjetljavanje filmskih setova, proizvodi visokoučinkovite izvore “svjetlosti plazme” koji već funkcioniraju u serijama kao što su “Dobra žena” i “Mentalist”.

Plazma je, zapravo, san svih filmografa: bez treperenja i trzaja donosi puni spektar boja.

- Naša tvrtka prozivodi energetski učinkovitu rasvjetu zasnovanu na ‘svjetlosti plazme’ za film, televiziju, digitalnu produkciju i sportske događaje uživo - rekao je za Nedjeljni Robert Rutherford, predsjednik Hive Lightinga. Rutherford je tvrtku zajednički osnovao s partnerima Jaimejem Emmanuellijem i Jonathanom Millerom 2011. godine.

- Plazma je izvor svjetlosti u svemiru. To je snaga iza zvijezda, uključujući i naše Sunce. Čak su i munje u našoj atmosferi povremeni lukovi plazme. Svaka naša žarulja je mikrozvijezda, kugla ispunjena superzagrijanim plemenitim plinom, zarobljenim u kapsuli od kvarca veličine zrna kukuruza - objasnio je Rutherford.

Patentirao 99 izuma

Istaknuo je da su on i njegovi partneri veliki fanovi Nikole Tesle.

- Fokusirani smo na njegove eksperimente sa svjetlošću. Konretno, u slučaju Hive Lighting ‘svjetlosti plazme’, ishodište su eksperimenti Nikole Tesle s kraja 1880-ih. Tada je on eksperimentirao s visokofrekventnim strujama u kugli s plemenitim plinom argonom - objasnio je Rutherford.

Nikola Tesla (1856. - 1943.) u Američkom je patentnom uredu patentirao 99 svojih izuma, među kojima šest patenata s područja rasvjete. ‘Svjetlost plazme’ tvrtke Hive Lighting zasniva se na patentu broj 514.170 pod nazivom ‘Žarno električno svjetlo’ koji je Nikola Tesla prijavio 1892. godine, a Patentni ured prihvatio 1894. godine.

- Koliko mi je poznato, Tesla je krajem 19. stoljeća eksperimentirao s novim izvorima svjetlosti. U nekima je koristio ionizaciju nekih plinova s dodatkom nekih drugih tvari. Pritom su atomi ili molekule električnim sudarima s elektronima pobuđivani u viša energetska stanja i potom se vraćali u niža stanja uz emisiju svjetlosti i drugih vrsta elektromagnetskog zračenja. Tako dobivena svjetlost imala je zastupljene svjetlosti svih boja, poput sunčeve svjelosti i jednolika, dakle bez treperenja ili svjetlucanja, dakle bila je vrlo kvalitetna - objasnio je akademik Vladimir Paar koji je dobar poznavatelj Teslina rada.

- No, pri pokušaju za širu primjenu bili su prisutni neki tehnički problemi. Ali, očito je da su moguća daljnja tehnička poboljšanja i da se na tome radi. Upravo zbog širokog spektra svjetlosti koju daje, tj. sličnosti Sunčevoj svjetlosti, ta ‘svjetlost plazme’ ima velike perspektive kao izvanredno kvalitetan izvor svjetlosti i najugodniji ljudskom oku - dodao je akademik Paar.

Naveo je kako je Tesla u demonstracijama svojih eksperimenata, također, pokazivao neki neobičan izvor svjetlosti koji je davao vrlo uzak svjetlosni snop koji se daleko širio.

- Postoje o tome zapisi, ali nije jasno je li se radilo o usmjerenoj svjetlosti plazme ili možda o prvom laserskom uređaju. Bilo je to više od pola stoljeća prije nego što je u SAD stvoren prvi laser! - istaknuo je Paar.

Čudo za čudom

Svoj izum ‘Žarno električno svjetlo’, za koji je smatrao da predstavlja način kako se proizvodi svjetlo s najmanje gubitaka, Nikola Tesla predstavio je na predavanjima u Parizu i Londonu početkom 1892. godine. Predavanje pod nazivom ‘Pokusi s izmjeničnim strujama visokog potencijala i visokih frekvencija’ održao je u Institutu elektroinženjera i Kraljevskom društvu u Londonu te u Društvu elektroinženjera u Parizu. Predavanja, praćena demonstracijama spektakularnih Teslinih eksperimenata, privukla su veliku pozornost britanske i francuske javnosti.

- Dok je Tesla prikazivao čudo za čudom, zanimanje publike pretvorilo se u oduševljenje. Očarani skromnošću i šarmom, okupljeni nisu marili za njegov loš engleski i nesavršena objašnjenja koji im nisu skrenuli pozornost s njegova uspjeha. Njegovo sjajno eksperimentatorsko umijeće bilo je savršeno vidljivo - izvijestio je časopis Nature o Teslinim predavanjima u Londonu.

Iako nije bilo uobičajeno, nakon završetka predavanja u Kraljevskom društvu (Britanska akademija znanosti) poznati britanski fizičar Lord Rayleigh inzistirao je na zahvali Tesli.

- Gospodin Tesla obdaren je otkrivačkim genijem te mu s radošću možemo poželjeti dugogodišnju istraživačku karijeru - rekao je Lord Rayleigh.

Nikola Tesla bio je počašćen Rayleighovim komplimentom. - Sve do tada nikad nisam shvaćao da posjedujem ikakav dar za otkrivanje, no Lord Rayleigh, koga sam oduvijek smatrao idealnim znanstvenikom, ustvrdio je tako - zapisao je Tesla u svojoj autobiografiji ‘Moji pronalasci’ iz 1919. godine.

Nakon povratka u Ameriku, Nikola Tesla nastavio je rad na razvoju “Žarnog električnog svjetla”, ali i niza drugih izuma koje je u svom laboratoriju na Manhattanu često demonstrirao pred svojim prijateljima, uključujući i književnika Marka Twaina. No, 13. ožujka 1895. godine taj je laboratorij izgorio u požaru koji je progutao i svu dokumentaciju i sve uređaje. Ništa od toga nije bilo osigurano, a da je i bilo, ne bi moglo nadoknaditi zastoj u Teslinim istraživanjima. Nikola Tesla je bio duboko potresen, a mediji su izvijestili kako su “plodovi genija izbrisani zauvijek”.

Nakon toga nesretnog događaja Teslin izum “Žarno električno svjetlo” godinama je bio nezapažen. Interes se ponovno javio prije 40-ak godina, a “svjetlost plazme” najviše se koristila u medicinske svrhe. No, tvrtka Hive Lighting prva je koja je to odlučila primijeniti u filmskoj industriji i u industriji zabave.

- ‘Svjetlost plazme’ je jeftinija i 50 do 90 posto učinkovitija od postojeće rasvjete u filmskoj industriji. Ona je bolje kvalitete, traje 30 puta dulje i ne iziskuje tešku i skupu opremu podrške - rekao je Robert Rutherford.

“Svjetlost plazme” iz tvrtke Hive Lighteting komentirao je i akademik Goran Pichler, vrhunski hrvatski stručnjak za svjetlosne izvore.

- Prema mojoj analizi, riječ je metal halogenom izvoru svjetlosti, ali s vrlo visokim tlakom metalnih para. Zbog toga su spektralne linije izuzetno proširene, a zbog posebne izvedbe te rezonantne linije trpe i samoapsorpciju. Upravo zbog te samoapsorpcije olakšano mi je bilo ustanoviti da je u plazmi prisutan indij, natrij i najvjerojatnije skandij. Uz sva moja nastojanja nisam uspio dobiti informaciju o električnom napajanju, koje je najviše u vezi s Nikolom Teslom, iako je on radio s brojnim izvorima svjetlosti. Stoga pretpostavljam da je riječ o nekoj vrsti visokofrekventnog električnog izboja - objasnio je akademik Pichler.

Temperatura Sunca

- Sam spektar tih ‘plasma lighting’ izvora svjetlosti sasvim lijepo sliči spektru Sunca u njegovu vidljivom dijelu, a pretpostavljam da je i temperatura plazme u njezinu središtu također bliska površinskoj temperaturi Sunca, dakle oko 5700 Celzijevih stupnjeva. To je sve skupa i razlog zašto je reprodukcija boje tih izvora tako dobra pa studijske snimke izgledaju kao da se sve snimalo pod prekrasnim prirodnim Suncem! - dodao je akademik Pichler.

Robert Rutherford istaknuo je da su među klijentima Hive Lighteninga koji koriste “svjetlost plazme” poznati brandovi: Sony, Warner Bros, Paramount, Lionsgate, Fox, CBS, NBC, ABC, Pepsi, BMW, Viacom i drugi.

- Primjenu naše svjetlosti možete vidjeti u kino i TV uradcima kao što su ‘Različita’, ‘CSI’, ‘Mentalist’, ‘Puno vike nizašto’, ‘Okus krvi’, ‘Dobra žena’ i drugi. No, naš je plan da zahvaljujući Nikoli Tesli uz ‘svjetlost plazme’ osvojimo Hollywood - zaključio je Robert Rutherford.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:25